Als single wil je aan het eind van de maand voldoende geld overhouden om leuke activiteiten te kunnen ondernemen, denk aan een date met iemand die je online hebt leren kennen! Groot nadeel voor singles: het leven is duurder, wanneer je alleen leeft. Denk bijvoorbeeld aan het bereiden van het avondeten. Dit is voordeliger, wanneer je samen met een partner of vrienden eet. Ook het gebruik van de auto is relatief gezien goedkoper, wanneer je dit samen met anderen doet. 

Gelukkig zijn er voldoende manieren om te besparen op je vaste lasten. Kijk bijvoorbeeld nog eens kritisch naar je energiecontract, je abonnement voor je mobiele telefoon en je verzekeringen. Ook op de hypotheek van je woning kun je mogelijk fors besparen. Wil jij ook weten of je kunt besparen op je hypotheek? In dit artikel lees je er meer over. 

Hypotheek oversluiten om te besparen op de maandlasten 
De manier om te besparen op je hypotheeklasten is het oversluiten hiervan. Je kunt de lopende hypotheek mogelijk elders goedkoper afsluiten, althans tegen een lagere hypotheekrente. In de afgelopen jaren is de hypotheekrente steeds verder gedaald. Des te lager de hypotheekrente, des te lager liggen logischerwijs ook je maandlasten. Toch geldt niet voor iedereen dat het oversluiten van een hypotheek leidt tot een besparing. Houd er bijvoorbeeld rekening mee, dat een overstapboete betaald moet worden. De hoogte hiervan is van verschillende factoren afhankelijk. 

Tip: gebruik een online tool om voor jezelf te berekenen of het oversluiten van je hypotheek leidt tot een besparing op je maandlasten. Op basis van de uitkomst van deze tool kun je een online hypotheekadviseur benaderen om een definitieve berekening voor je te maken. 

Controleer verzekeringen op een dubbele dekking 
Een andere manier om als single te besparen, is het controleren van je verzekeringen op een dubbele dekking. Mogelijk heb je naast een basisverzekering een aanvullende verzekering afgesloten in het verleden. Het komt voor dat sommige onderdelen van deze aanvullende verzekering inmiddels onder de basisdekking vallen. Wanneer het om onderdelen gaat die voor jou relevant zijn, kan dit ertoe leiden dat de aanvullende verzekering niet langer benodigd is. Het levert je iedere maand een besparing op! Controleer onder meer je zorgverzekering, je autoverzekering en bijvoorbeeld je opstalverzekering. 

Vergelijk tarieven van verschillende energieleveranciers 
Vergelijkbaar met het nalopen van de dekking van je verzekeringen, is het interessant om te kijken naar de tarieven bij verschillende energieleveranciers. Mogelijk loont het om van energieleverancier te wisselen. Niet alleen vanwege een lager tarief, maar bijvoorbeeld ook vanwege de welkomstkortingen die worden aangeboden door leveranciers. Houd er in de huidige tijd rekening mee, dat het afsluiten van een contract met een vast tarief voor meerdere jaren mogelijk niet interessant is. Als de prijzen de komende tijd dalen, zit jij nog lang vast aan het hoge energietarief. 

Tip: kijk ook eens naar mogelijkheden om je energieverbruik terug te dringen. Investeer in zonnepanelen, douche dagelijks wat minder lang en kies voor het gebruik van een tochtstrip. Je koopt ze al voor een paar euro bij de bouwmarkt.