Op de weegschaal voordat je in het vliegtuig stapt

Mocht je onverhoopt binnenkort vliegen met Uzbekistan Airways weet dan dat ze voortaan niet alleen de bagage, maar ook de passagiers zelf wegen. ‘Voor veiligheidsredenen’, geeft de luchtvaartmaatschappij als verklaring voor de nieuwe maatregel.

Passagiers weegschaal

Voordat je een de volgende keer op een vlucht van Uzbekistan Airways stapt, weet dan dat het luchtvaartpersoneel kan vragen om even op een weegschaal te gaan staan. De luchtvaartmaatschappij wil voortaan immers weten hoeveel elke passagier exact weegt.

Veiligheidsnormen

Voor de invoering van die nieuwe maatregel wijst het naar de regels van de International Air Transport Association (IATA). ‘Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht om de normale procedures te volgen en passagiers voor de vlucht te wegen met hun handbagage, om te zien of aan de vereiste veiligheidsnormen wordt voldaan’, luidt de uitleg.

Eigen beleid

Een IATA-woordvoerder liet aan CNN echter weten dat er helemaal geen nieuwe regel is om ook de passagiers zelf te wegen. ‘Alle luchtvaartmaatschappijen hebben een eigen beleid als het neerkomt op het berekenen van het gewicht van het vliegtuig, maar die moeten steeds in lijn zijn met de regels en voorschriften van hun nationale luchtvaartregulator.’

Website offline

De websitepagina waarop het nieuws werd bekendgemaakt is na kritiek offline gehaald. Het is niet duidelijk of de luchtvaartmaatschappij het invoeren van de nieuwe regel zal doorzetten, noch of het op lange termijn van plan is passagiers met overgewicht meer te laten betalen.

Niet de eersten

Hoe dan ook is het geen primeur dat een luchtvaartmaatschappij het gewicht van zijn passagiers in rekening brengt. Samoa Air lanceerde in 2012 al een systeem waarbij de prijs van een ticket wordt bepaald door het gewicht van de passagier.

In een studie uit 2013 legt de Amerikaanse professor economie Bharat P. Bhatta uit waarom het niet meer dan logisch is dat passagiers betalen naargelang hun lichaamsgewicht. Al meende hij toen dat iedereen wegen bij de check-in een dure maatregel zou worden.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.