Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
winterse kou op de fiets
23 februari 2018

Op de fiets de kou in

De komende dagen wordt er strenge vorst verwacht. Dan hoef je voor winterse sferen niet op vakantie. Het betekent wel dat het in de ochtenden behoorlijk koud zal zijn wanneer je op de fiets stapt voor je werk. Hoef je niet te werken en wil je een eind gaan fietsen door onze winterse landschappen, ben dan ook alert op de kou. Neem maatregelen.

Op de fiets de kou in

Wanneer je op wintersport gaat verwacht je kou en pak je jezelf en je handen en hoofd vaak vanzelfsprekend goed in. Wanneer in Nederland ineens de kou toeslaat, dan is niet iedereen daar goed op voorbereid. Heb je wel eens ijskoude handen gehad, dan weet je niet wat je overkomt. Laat het dus zover niet komen. Ook natte voeten en andere winterse ongemakken zijn te voorkomen wanneer je op de fiets de kou in gaat.

 1. Draag drie lagen

Basisregel voor elke doorgewinterde fietser: draag drie lagen. De eerste laag bestaat uit onder-of thermokleding. Deze laag moet vooral vocht transporteren en niet absorberen! Vocht wordt van het lichaam weggevoerd naar de volgende laag. Omdat deze laag je zweetdruppels snel moet omzetten in waterdamp, is het belangrijk dat de eerste laag nauw aansluit op je huid. Voor de tweede laag kun je, afhankelijk van de buitentemperatuur, kiezen voor een fietsshirt of fleecevest. Deze laag zorgt voor isolatie en warmte. Daarnaast moet het transpiratievocht aan de buitenkant van het kledingstuk worden verdampt. Wanneer de temperatuur omlaag gaat, zorgt de tweede laag ervoor dat je je lichaamswarmte behoudt. De derde laag bestaat uit een wind- of regendichte jas. Deze laag moet goed ventileren, zodat transpiratievocht en overtollige warmte uit de onderste lagen hun weg naar buiten vinden.

2. Bescherm je hoofd

Bescherm je hoofd met een goede muts of hoofdband. Je verliest namelijk veel energie (ongeveer 40%) via je hoofd. Is het nat buiten? Zorg dan voor een waterdicht exemplaar of zet een capuchon op.

3. Smeren met vaseline

Lippen, handen, oren en andere lichaamsdelen hebben flink te lijden onder het weerbarstige winterweer. Ook de overgang van de koude buitenlucht naar een warmgestookte huiskamer is niet bevorderlijk voor je huid. Het advies is droge lichaamsdelen in te smeren met vaseline. Niet alleen hydrateert en voedt vaseline je huid, het bevordert ook de bloedcirculatie en zorgt voor een extra beschermlaagje tegen de kou.

4. Kachel voor je handen

Niets vervelender dan verkleumde handen. Het is bovendien nog gevaarlijk ook, want met stijve vingers kun je moeilijk remmen! Zorg dus voor goede fietshandschoenen. Een goede fietshandschoen is water- en winddicht, ademend en heeft reflecterende kenmerken voor extra zichtbaarheid. Er bestaan zelfs verwarmde handschoenen! Zorg ervoor dat je handschoenen niet knellen, want dat remt de doorbloeding en zorgt juist voor koude handen. Vaseline is net al genoemd, daar kun je ook je handen mee insmeren voordat je in je handschoen gaat. Heb je al eens gehoord van handwarmers? Die stop je in je handschoenen en dan geniet je urenlang van een extra kacheltje. Om je handschoenen niet uit te hoeven doen voor je telefoon, dan bieden touchscreen handschoenen een oplossing.

5. Fietsbroek

Niet alleen voor de uitstekende delen moet gezorgd worden. Soms is hard trappen namelijk niet genoeg om de onverbiddelijke kou te bestrijden. Thermo onderkleding of beenwarmers lijkt misschien overdreven, maar scheelt een hoop kou. Sportieve fietsers die veel uren in de kou op het zadel doorbrengen, doen er verstandig aan een degelijke, winddichte fietsbroek aan te schaffen.

6. Het geheim van warme voeten

Doe je voeten een plezier met een paar (winter)weerbestendige sokken. Kies voor sokken die de warmte goed reguleren en die snel drogen, want door transpiratievocht en vocht van buitenaf kunnen je voeten snel afkoelen. Daarnaast zijn gevoerde schoenen met dikke zolen laten ook een aanrader om de kou buiten te houden. Let op dat sokken en schoenen niet te strak zitten. Dat is slecht voor de bloedsomloop, die zorgt voor de warmtecirculatie. Net als handwarmers zijn er ook voetenwarmers. Die plak je onder je sok en die geven maar liefst zes uur lang warmte af. Wanneer het ernstig nat is buiten dan bieden overschoenen uitkomst ook een uitkomst.

7. (Fiets)bril op!

Kou, een forse wind of een winters zonnetje kunnen je ogen extra prikkelen, waardoor ze meer traanvocht gaan produceren. Zeker op een elektrische fiets, waarbij je hogere snelheden bereikt, is de kans op vochtige ogen behoorlijk groot. Wil je goed zicht houden op de weg, zet dan een fietsbril of sportieve zonnebril op die je ogen beschermt tegen stof, wind en zon.

Ga je niet op de fiets maar wel naar buiten, de kou in, zorg dan ook dat je vooral kunt blijven genieten. Laat de kou je mooie dag niet verstoren.

Bron: ANWB-nieuwsbrief

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Waarom dauwtrappen we op Hemelvaartsdag?

Hemelvaartsdag is voor veel mensen een vrije dag. De een draait...

Met deze tips wordt je fiets nooit meer gestolen!

Uit cijfers van ANWB blijkt dat er het afgelopen jaar 40%...

Heb jij het altijd koud? Dit zou weleens de oorzaak kunnen zijn!

Deze zes factoren bepalen of iemand snel bibbert van de kou.

Alle tips voor schaatsen op natuurijs

Hollandser kan bijna niet: zodra het vriest, steekt de schaatskoorts de...

Koude tenen: zo krijg je ze weer warm

Als single zit er helaas geen partner op de bank die...

singlessite gidsen

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

50+ reizen gids

Met andere singles op vakantie...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

advertentie