blij in de regen, zonder zon

Ook vrolijk zonder zon

Ben je vrolijker wanneer de zon schijnt? Ik persoonlijk vind het in ieder geval heerlijk als de zon schijnt. Ik mis de zon als de zon weken niet lijkt te schijnen. Ook al moet ik binnen zitten is het toch vrolijker wanneer je naar buiten kijkt en je ziet dat de zon zijn best doet. Er zijn ook mensen die zonder zon vrolijk kunnen zijn. Gelukkig maar.

Ook vrolijk zonder zon

De zon verbloemt je karakter hoe je echt bent, hoorde ik laatst bij Frits Spits op de zaterdag middag radio. De vrouw die aan het woord was zei dat zij liever had dat het regende. Het achterliggende idee was dat wanneer de zon schijnt bijna iedereeen een lach op zijn gezicht heeft. Maar dat dat niet echt iets zegt over die mensen, die lach komt door de zon.  Veel van deze mensen zijn chagerijnig als de zon niet schijnt. Dat zegt pas echt iets over die mensen, dan leer je die mensen kennen. “ Mensen die zelfs lachen als het regent, daar hou ik van,” zei de vrouw op de radio. “Zo iemand die door de regen fietst en een lach op zijn gezicht heeft, alsof hij aan seks denkt, dat is een blij mens.”  Daar moest ik dan weer van lachen. Frits Spits ook.

Wel of  geen zon maakt niets uit

In V Zomer Magazine van de Volkskrant stond ook een artikel hierover. “De zon schijnt alleen buiten”. Uit onderzoek blijkt dat ons humeur van dag tot dag zich niets aantrekt van de temperatuur, windkracht en het aantal zonne uren. Volgens ontwikkelings psycholoog Theo Klimstra kun je de menseheid verdelen in zonaanbidders, zonhaters, regenhaters en onverschilligen. Uit onderzoeken kwam naar voren dat een deel zich beter voelt op droge, zonnige daggen. Weer anderen voelen zich prettiger als het regent. Voor ongeveer de helft  maakt het niets uit. Kortom, de invloed van de zon veel lijkt beperkter dan we verwachten.

Zon maakt socialer

Maar het lijkt alsof we op zonniger dagen socialer en hulpvaardiger zijn. Er zijn gedragsexperimenten uitgevoerd in de zon met temperaturen van 20 tot 24 graden. Een afspraak proberen te maken op straat met een vreemde als de zon schijnt lijkt makkelijk te gaan dan wanneer het regent. Mensen lijken dus een beste temperatuur te hebben om zich het best te voelen. In een andere test moesten mensen in een dagboek  hun stemmingen bij houden op alle dagen van een week. In dit onderzoek kon het zelfs warmer zijn dan 24 graden, wat weer niet als prettig wordt ervaren. Temperatuur speelt wel mee, te warm werkt juist averechts.

Bestaan er zonnehaters?

Zonnehaters zijn niet chagerijnig van de zon die schijnt maar van het feit dat je op een dag binnen moet zitten als de zon wel schijnt. Zodat je er niet lekker van kunt genieten. Heb je in je vakantie veel regen gehad en wanneer je weer aan het werk moet gaat de zon dan ineens schijnen? Ja, dan heb je pech. Daar wordt je dan niet meteen vrolijk van. Om van de zon te profiteren moet je in ieder geval op dat moment naar buiten kunnen. Heb je de zon niet perse nodig om vrolijk te zijn, dan ben je een gelukkig mens.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!