Heb jij soms ook een ondefinieerbaar gevoel in je hoofd en je lijf, dat je het gewoon niet zo goed weet. Als alleenstaande moeder heb ik dat best regelmatig. De vraag of je het in je eentje allemaal wel goed doet, of je wel de juiste beslissingen neemt, of je wel genoeg bovenop de opvoeding van je kinderen zit, of je het qua geldzaken op de juiste manier doet. Allemaal vragen waarop je het antwoord pas veel later krijgt, pas over jaren, wanneer je kunt terugkijken. Onlangs las ik dat je jezelf kunt helpen door alleen al te zeggen dat het oké is wat je doet, dat in mijn geval, ik zelf oké ben.

Ik ben oké, jij bent oké, laten we er een werkwoord van maken, oké zijn. Het goed doen, goed doen naar je beste kunnen, meer kun je niet doen. Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom dat ene kleine zinnetje je kunnen helpen.

De impact van deze woorden

1. Rust

Deze woorden geven rust en acceptatie. Door deze woorden écht binnen te laten komen en te voelen hoef je niets te veranderen, nergens tegen te vechten. Alles is oké zoals het is.

2. Hier en nu

Het brengt je in het ‘hier en nu’. Het verleden kun je niet veranderen, de toekomst is er nog niet. Je kunt alleen ‘hier’ zijn. Het is oké.

3. Negativiteit

Het doorbreekt de negatieve denkspiraal. Vaak raak je verstrikt in denkpatronen, niet altijd even opbouwend voor jezelf. Je gaat dan malen in je hoofd en komt er niet meer uit. Door deze zin tegen jezelf te zeggen, maak je jezelf weer bewust van het patroon waar je in zat en doorbreek je het.

4. Eenvoudiger

Deze woorden maken de zaken eenvoudiger. Door het te vaak en te veel te analyseren maak je dingen ingewikkelder dan dat ze zijn en zaken worden vaak negatiever. Met zo’n zin breng je het denken weer terug naar de juiste proporties en de realiteit.

5. Zelfvertrouwen

Het vergroot het vertrouwen. Door deze zin vaak te herhalen en écht te voelen van binnen, ontwikkel je vertrouwen. Vertrouwen dat dingen gaan zoals ze gaan en dat zaken op je pad komen op voor jou het juiste moment. Je hoeft niet perse zaken te veranderen of te forceren vanuit wilskracht, soms is het accepteren dat iets zo is gegaan, voldoende. Wanneer je instaat bent je verlies te nemen en je ervaring als een levensles te zien, dan kun je verder. Verder met je leven op jouw manier, want jij bent oké.