Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
kledingkeuze
31 december 2018

Onzeker over je uiterlijk: dit kan je eraan doen

Heel vaak komt onzekerheid voort uit een onjuiste perceptie van ons eigen uiterlijk. Hoe vaak heb je niet een compliment ontvangen juist in een periode dat je onzeker, lelijk, puisterig, dik en absoluut geen Brad Pitt voelde?

Onzekerheid

Onzekerheid over je uiterlijk is iets waar we allemaal wel mee te maken hebben. Op zich is het normaal dat je – vooral op jonge leeftijd – onzeker over je uiterlijk bent. Dat hoort erbij, zolang de onzekerheid maar niet zo sterk is dat die je belemmert in je dagelijkse leven, in je relaties met anderen, op het werk… Dus: met onzekerheid heeft iedereen wel te maken, maar de mate van onzekerheid varieert.

Groter dan groot

Wat te doen als de onzekerheid zo groot is dat die ons belemmert in ons handelen en bij het maken van keuzes? Wat te doen als de onzekerheid de overhand heeft en onze relaties met anderen negatief beïnvloedt? Zonder dat wij willen pretenderen dat we wijsheid in pacht hebben, en zonder dat we ons als psychologen willen opwerpen, denken we toch dat we je een kleine handreiking kunnen geven: leer om een objectieve kijk op je eigen uiterlijk te hebben en leer tegelijkertijd om je uiterlijk goed te verzorgen.

Perceptie

Heel vaak komt onzekerheid voort uit een onjuiste perceptie van ons eigen uiterlijk. Hoe vaak heb je niet een compliment ontvangen juist in een periode dat je onzeker, lelijk, puisterig, dik en absoluut geen Brad Pitt voelde? En hoe vaak heb je niet het idee gehad dat de manier waar jij jezelf ziet niet gelijk is aan de manier waarop anderen ons zien? Denk daar maar eens over na.

Je zult zien dat je voorbeelden in gedachten schieten waaruit inderdaad blijkt dat de kijk die jij op jezelf hebt heel anders is dan die van anderen. Het is juist dit verschil tussen de visie van jou zelf en die van derden die ons parten speelt en die tot onzekerheid kan leiden.

Simpele tips:

Hier zijn een aantal simpele tips om te proberen om – in ieder geval voor deel – je onzekerheid over je uiterlijk te overwinnen:

  • Probeer te begrijpen hoe anderen jou zien en vergelijk dit beeld met het beeld dat jij van jezelf hebt. Analyseer de verschillen en probeer te begrijpen waarom jij je onzeker over je uiterlijk voelt terwijl anderen van mening zijn dat je er goed uitziet.
  • Laat je niet beïnvloeden door de idealen die ons door televisie en bioscoopfilms worden ‘opgelegd’. Brad Pitt en consorten zijn geen realistische voorbeelden (Hollywoodsterren brengen uren in de sportschool door, zijn levenslang op dieet, laten hun tanden bleken en hebben een abonnement op alles waar ‘schoonheid’ of ‘esthetisch’ voor staat).
  • Leer om je schoonheidsfoutjes te accepteren. Bedenk dat uitstraling veel belangrijker is dan uiterlijk! Als jij je schoonheidsfouten accepteert, zul je uitstralen dat jij er niet mee zit, en uiteindelijk zal niemand erover vallen.
  • Accepteren betekent niet dat je je uiterlijk niet moet verzorgen. Verwaarloos je lichaam en uiterlijk niet en luister niet naar degenen die menen dat aandacht aan je lichaam, uiterlijk en kleding besteden ‘oppervlakkig’ of ‘niet mannelijk’ is.
  • Accentueer je sterke punten. Heb je mooi haar, laat er dan een model in knippen die het tot zijn recht brengt. Heb je mooie tanden, lach dan vaak! Heb je brede schouders, kies dan kleding die ze maximaal doet uitkomen. Heb je ‘een lekker kontje’, laat ‘m dan zien!
  • Verbeter je zwakke punten. Dat bedoelen we ‘realistisch’. Je échte zwakke punten, niet die zwakke punten die je jezelf hebt aangepraat. Ga na of je nu echt een paar kilo’s teveel weegt (of dat het maar een hersenspinsel is), of je haar echt meer verzorging nodig heeft, of je nagels of handen er nu echt niet uitzien. Heb je duidelijk voor ogen wat je échte zwakke punten, doe er dan wat aan (maar zonder te overdrijven natuurlijk).
  • Probeer te lachen om je eigen zwakheden/schoonheidsfoutjes. Maak er een sterk punt van. Ieder heeft wel een zwak punt. Alles hangt en staat met hoe je ermee omgaat. Een goed voorbeeld is Christopher Walken, een acteur die nu niet echt ‘knap’ genoemd kan worden (en dan hebben we het nog heel subtiel uitgedrukt). Toch heeft de man een enorme carrière gemaakt en heeft hij écht uitstraling. Zo zie je maar weer. Als jij er niet mee zit en er mee weet om te gaan, dan zitten anderen er ook niet mee!
  • Wees je bewust van de schoonheidsfoutjes van de mensen om je heen. Het helpt je om je minder onzeker te voelen.
  • Leer om aan je uiterlijk het juiste gewicht toe te kennen. Oké, een mooi uiterlijk helpt, maar het is niet alles. Het is veel belangrijker dat je leert om van jezelf te houden zoals je bent, om je niet te verstoppen en je niet onzeker te voelen in aanwezigheid van anderen (haal die hand uit je zak!). Doe zoals de anderen. Neem een zekere houding aan. Je zult eens zien hoe onzeker zij daarvan zullen worden (en hoezeer ze je zullen respecteren!)

Bron: Adversus

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Herensieraden laten single mannen er nog beter uitzien

Bij sieraden denk je misschien aan oorbellen of armbanden voor dames,...

Tips voor de perfecte outfit voor een succesvolle date!

De eerste indruk telt. Deze is het allerbelangrijkste en maakt of...

Met deze 5 tips raak je meer tevreden met jezelf

Hoe zorg je er nu voor dat je meer tevreden bent...

10 styling tips voor mannen

Of je er nu aan wilt of niet, kleding is belangrijk....

Laag gevoel van eigenwaarde: vijf vragen en antwoorden

Mensen die een (zeer) lage dunk van zichzelf hebben, zullen moeite...

singlessite gidsen

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie