liefdesverdriet gaat over

Onze grootste bron van ongeduld zijn andere mensen

We verliezen ons geduld het snelst bij irritant gedrag van andere mensen. Waar we het ongeduldigst van worden: als anderen doelloos blijven doorpraten, traag zijn of klagen.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek door Psychologie Magazine. Bijna vierhonderd mensen vulden op psychologiemagazine.nl een vragenlijst in over wat hen het meest ongeduldig maakt.

De opmerkelijkste uitkomsten:

De top 3 van ongeduld-opwekkers:

  1. Mensen die heel lang doorpraten zonder een punt te maken: 66%
  2. Mensen die traag zijn, bijvoorbeeld langzaam lopen: 58%
  3. Klagende mensen: 44%
  • Daarnaast verliezen we ons geduld het vaakst bij dagelijkse frustraties: 42% raakt geagiteerd als ze tevergeefs proberen iets te repareren; 33% ergert zich in wachtrijen, bijvoorbeeld voor een kassa, en 29% in een file.
  • Opvallend: relatief weinig mensen hebben er moeite mee hun geduld te bewaren in moeilijke tijden. Slechts 17% vindt het lastig om een ziekte of financiële problemen ‘uit te zitten’.
  • De meeste mensen (85%) geven aan dat hun ongeduld vooral wordt ingegeven door de situatie (ze hebben haast, zijn gestrest of moe). Terwijl wetenschappelijk onderzoek laat zien dat – ook in moeilijke omstandigheden – kalm blijven juist belangrijk is voor ons levensgeluk.
  • Gelukkig is geduld te trainen, zeggen onderzoekers. Bijvoorbeeld door dagelijks op te schrijven waar je dankbaar voor bent: dat helpt om in lastige situaties niet te impulsief te reageren.

Test hier hoe ongeduldig je bent!

Alle resultaten van het onderzoek – plus meer tips om geduldiger te worden – staan in het aprilnummer van Psychologie Magazine, dat 16 maart in de winkel ligt.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.