vaste avondroutine

Onze dromen gaan over examens, seks en vliegen

Marco Borsato bezong het zo mooi dat de meeste dromen bedrog zijn. Zijn droom ging na het wakker worden verder.  Waar droomt de gemiddelde mens nou eigenlijk over? Duitse onderzoekers vroegen aan drieduizend mensen welke avonturen ze tijdens hun slaap beleven. We dromen over vliegen, achtervolgingen en seks.

Dreaming

Weleens gedroomd over je examen of dat je een nieuwe kamer ontdekt? Dat is helemaal niet raar. Het merendeel van de mensen droomt in thema’s zoals vliegen, seks of bijvoorbeeld een overleden persoon die ineens weer levend is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van drie Duitse universiteiten. Het onderzoek werd gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Dreaming’ gepubliceerd.

Examenvrees

Vooral de nachtfantasie over examens komt veel voor bij mannen én vrouwen, jong en oud. Er zijn verschillende variaties op. Een examen doen dat je was vergeten te leren. Een examen doen voor een heel moeilijk vak. Een examen doen en niet slagen. Het is een universeel onderwerp waar heel wat nachtelijk zweet aan opgaat.

Slaapfantaseren

De onderzoekers van drie Duitse universiteiten waren vooral erg geïnteresseerd in de thematische dromen die mensen hebben. Die zijn opgesplitst in 56 favorieten met ‘vliegen’ als meest gedroomde. De onderzoekers kwamen erachter dat mannen en vrouwen behoorlijk verschillende dromen hebben. Zo slaapfantaseren mannen vaker over het vinden van geld, seks en het zoeken van een toilet. Vrouwen denken in hun slaap meer aan zwemmen, getijden als eb en vloed of dode mensen.

Hoe jonger de ondervraagden, des te vaker gingen de dromen over zichzelf. Bij ouderen gaan dromen meer over vliegen en iets steeds weer proberen.

Ruimtereizen

Mensen dromen meer over buitenaardse zaken dan uit vroegere onderzoeken naar voren komt. Onderzoekers vermoeden dat dit komt door meer aandacht in de media voor ruimtereizen en sciencefictionfilms. Zij raden aan te onderzoeken of het zien van films van invloed is op dromen.

Dromen in thema’s

De vraag waarom we dromen, blijft vooralsnog onbeantwoord. Ook waarom we in bepaalde thema’s dromen. ‘Het lijkt erop alsof zaken die we in ons wakende bestaan meemaken, herleven in onze slaap. De achtervolgingsdroom kan wijzen op een vervelende persoon of een gebeurtenis waarvoor je het liefst wegloopt,’ stellen de onderzoekers. Uitstelgedrag wordt ook gelinkt aan achtervolgingsdromen. ‘Iedereen stelt wel eens een lastige taak uit. Het is dus niet gek dat het een veelvoorkomend thema is,’ aldus een van de onderzoekers.

Top 15 dromen

1) Door de lucht vliegen of zweven
2) Iets steeds maar weer proberen
3) Achtervolgd of opgejaagd worden
4) Seksuele ervaringen
5) School, docenten, leren
6) Te laat komen
7) Een levende is dood
8) Een dode is weer levend
9) Aangevallen worden
10) Zwemmen
11) Vallen
12) Wilde, gevaarlijke dieren
13) Vloed of getij
14) Heerlijk voedsel eten
15) Opgesloten zijn

Bron: AD

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!