ontslag via whatsapp

Ontslag via Whatsapp geoorloofd maar zorgt wel voor depressie

Iemand dumpen na een waardeloze date via whatsapp, daar kijkt niemand meer van op, maar dat je baas je een whatsapp bericht stuurt dat je de volgende dag echt niet meer op het werk hoeft te verschijnen, mag dat zomaar?

Een Amsterdamse rechter besloot onlangs van wel. Het is echter niet zonder gevaren. Arbeidspsycholoog Jaap van den Broek van APA Amsterdam keurt het communicatiemiddel als formele correspondentie af: ,,Werknemers lopen sowieso emotionele schade op.” Zo valt te lezen op de website van het AD.

Ontslag via Whatsapp

Ontslag via de Whatsapp werd dit jaar werkelijkheid voor een anonieme werknemer. Een discussie na een ziekmelding werd voortgezet op Whatsapp en de werkgever besloot dat het genoeg was geweest. Via een berichtje liet de baas weten dat de arbeidskracht met een tijdelijk contract niet meer hoefde te komen. Omdat de werknemer had gereageerd, werd het appje aangezien als formele correspondentie. Zo valt te lezen op de website van BNR.

 

ontslag whatsapp

Emotionele schade

Rechtsgeldig of niet, Jaap van den Broek, eigenaar van Arbeids Pyschologie Amsterdam, vindt ontslag via Whatsapp niet formeel correct. ,,Het is een onpersoonlijk en informeel communicatiemiddel en mist een handtekening, maar bovenal kan het grote emotionele schade berokkenen aan werknemers. In eerste instantie voelen zij zich aan de kant gezet als oud vuil.”

De echte klap komt volgens de psycholoog pas een halfjaar tot 9 maanden later, als werknemers vaak al een leuke nieuwe baan hebben. ,,Ongeacht de hoogte van de eventuele vertrekpremie ontstaan er depressieve klachten, bij de een groter dan bij de ander. Dat is wetenschappelijk bewezen.”

Van den Broek vervolgt: ,,Helaas houdt een rechter daar weinig tot geen rekening mee. Als je een arm breekt krijg je een schadevergoeding om die op te lappen. Dat je er s’ nachts wakker van ligt, daar wordt veel minder rekening mee gehouden.”

Gepast afscheid

Van den Broek adviseert werkgevers altijd een afscheidsgesprek aan te gaan met de werknemer en daarna een brief of mail te sturen. ,,Mensen willen zich gekend voelen en met respect behandeld worden. De werknemer wil snappen waarom hij of zij weg moet. Als er niet fatsoenlijk om de tafel gezeten wordt, dan is de kans groot dat de volgende werkgever opgescheept zit met een depressieve werknemer.”

Wanneer rechtsgeldig?

Ontslag via Whatsapp is alleen rechtsgeldig als bewezen is dat de werknemer het bericht heeft gelezen. De blauwe vinkjes die insinueren dat het bericht gelezen is, zijn onvoldoende. Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS heeft daarover het volgende te zeggen: ,,Mobiele telefoons willen nog wel eens in huis rondslingeren en als één van de kinderen op de telefoon toevallig het berichtje opent, dan zeggen die vinkjes dus niet met zekerheid dat de persoon waarvoor het bericht bedoeld is, het ook heeft ontvangen.

Whatsapp is een nieuwe schriftelijke manier van communiceren, die ook veel in werksituaties wordt gebruikt en regelmatig wordt opgeslagen. Wees dus voorzichtig met appen naar je baas, want het kan tegen je worden gebruikt.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.