ontrouw

Ontrouw hoeft niet het einde te zijn

Het taboe op vreemdgaan doorbreken, dat is wat Esther Perels als psychotherapeut wil. In haar nieuwe boek “Liefde in verhouding” belicht zij waarom mensen ontrouw zijn. Het is een nieuwe kijk op ontrouw, die zij uit de doeken doet. Volgens haar hoeft ontrouw niet het einde van een relatie te zijn.

Ontrouw hoeft niet het einde te zijn

“Ontrouw hoeft niet perse het einde te zijn”, kopt het artikel in BN DeStem in rubriek  Hart&Ziel. Esther Perels vertelt over haar boek “Liefde in verhouding”. Haar boek gaat over de moderne liefde en relaties, gezien door het prisma van ontrouw. Vooral onder vrouwen neemt ontrouw toe. Het is een van de voornaamste crises in relaties. De kans dat je in een relatie te maken krijgt met overspel zit tussen de 40 en 76 %.

Vreemdgaan leidt tot positieve verandering

Vreemdgaan is sterk van betekenis veranderd. Volgens Esther komt het voor in goede en slechte relaties, onder jong en oud, in open en niet-open relaties. Zij heeft de redenen en de betekenissen ervan onderzocht. De makkelijke oordelen en antwoorden heeft ze daarbij geprobeerd te vermijden. Wat niemand wil horen, is dat vreemdgaan ook een positieve verandering teweeg kan brengen. Het kan een alarmbel doen afgaan en soms moet er iets doorbroken of vernietigd worden om tot iets nieuws of iets beters te komen.

Onverwachte redenen om vreemd te gaan?

Aan Esther wordt gevraagd of ze ook tegen onverwachte redenen is aangelopen waarom mensen vreemdgaan. Iemand kan zich alleen voelen in de relatie, intimiteit of verbinding missen of gefrustreerd raken door gebrek aan seksualiteit. Er kunnen ook redenen zijn die met de persoon zelf te maken hebben en dat is dan vaak een openbaring. Iemand wil zijn partner niet verlaten maar weg van de persoon die hij zelf is geworden. Weg van de patronen in zichzelf of uit het verleden. Het kan ook dat iemand verloren delen van zichzelf wil terugvinden, zoals bijvoorbeeld speelsheid of vrijheid.

Vreemdgangers ervaren vrijheid

Vreemdgangers hebben vaak gemeenschappelijk dat ze zich levendig voelen. Zij hebben hun eigen regels doorbroken, zij doen iets wat ze van zichzelf eigenlijk niet verwacht hadden. Er wordt een vrijheid ervaren, macht, autonomie, ze doen eindelijk iets helemaal voor zichzelf. Binnen een relatie kiest iemand vaak een rol.  Door meer te delen over wat je echt wilt op emotioneel en seksueel vlak, des te kleiner is de noodzaak dat je dit buiten de deur gaat zoeken.

Relatie redden na vreemdgaan

Het eerste wat je moet doen is erkennen dat je de ander gekwetst hebt. Je moet laten merken dat je je schuldig voelt over je bedrog en leugens. En dat je je het aantrekt hoe de ander zich voelt. Geef de ander het gevoel dat je de relatie die je zo lang niet goed beschermd hebt, wilt redden. Laat zien dat je de ander waardeert en dat je je in wilt zetten voor jullie relatie, door meer met elkaar te ondernemen en behulpzamer naar die ander te zijn.

Wat kan bedrogen partner doen?

Degenen die zich bedrogen voelt, moet onderscheid proberen te maken in wat er toe doet. Je moet niet precies willen weten wat er gebeurd is, maar de motivatie erachter, waarom het is gebeurd. Inzicht helpt om het te verwerken en de oorzaken aan te pakken. Er over praten met vrienden die kunnen luisteren en niet alleen hun mening geven, daar heb je wat aan. Blijf werken aan je eigenwaarde want die kan een duwtje gekregen hebben.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.