ontrouw
23 January 2018

Ontrouw hoeft niet het einde te zijn

Het taboe op vreemdgaan doorbreken, dat is wat Esther Perels als psychotherapeut wil. In haar nieuwe boek “Liefde in verhouding” belicht zij waarom mensen ontrouw zijn. Het is een nieuwe kijk op ontrouw, die zij uit de doeken doet. Volgens haar hoeft ontrouw niet het einde van een relatie te zijn.

Ontrouw hoeft niet het einde te zijn

“Ontrouw hoeft niet perse het einde te zijn”, kopt het artikel in BN DeStem in rubriek  Hart&Ziel. Esther Perels vertelt over haar boek “Liefde in verhouding”. Haar boek gaat over de moderne liefde en relaties, gezien door het prisma van ontrouw. Vooral onder vrouwen neemt ontrouw toe. Het is een van de voornaamste crises in relaties. De kans dat je in een relatie te maken krijgt met overspel zit tussen de 40 en 76 %.

Vreemdgaan leidt tot positieve verandering

Vreemdgaan is sterk van betekenis veranderd. Volgens Esther komt het voor in goede en slechte relaties, onder jong en oud, in open en niet-open relaties. Zij heeft de redenen en de betekenissen ervan onderzocht. De makkelijke oordelen en antwoorden heeft ze daarbij geprobeerd te vermijden. Wat niemand wil horen, is dat vreemdgaan ook een positieve verandering teweeg kan brengen. Het kan een alarmbel doen afgaan en soms moet er iets doorbroken of vernietigd worden om tot iets nieuws of iets beters te komen.

Onverwachte redenen om vreemd te gaan?

Aan Esther wordt gevraagd of ze ook tegen onverwachte redenen is aangelopen waarom mensen vreemdgaan. Iemand kan zich alleen voelen in de relatie, intimiteit of verbinding missen of gefrustreerd raken door gebrek aan seksualiteit. Er kunnen ook redenen zijn die met de persoon zelf te maken hebben en dat is dan vaak een openbaring. Iemand wil zijn partner niet verlaten maar weg van de persoon die hij zelf is geworden. Weg van de patronen in zichzelf of uit het verleden. Het kan ook dat iemand verloren delen van zichzelf wil terugvinden, zoals bijvoorbeeld speelsheid of vrijheid.

Vreemdgangers ervaren vrijheid

Vreemdgangers hebben vaak gemeenschappelijk dat ze zich levendig voelen. Zij hebben hun eigen regels doorbroken, zij doen iets wat ze van zichzelf eigenlijk niet verwacht hadden. Er wordt een vrijheid ervaren, macht, autonomie, ze doen eindelijk iets helemaal voor zichzelf. Binnen een relatie kiest iemand vaak een rol.  Door meer te delen over wat je echt wilt op emotioneel en seksueel vlak, des te kleiner is de noodzaak dat je dit buiten de deur gaat zoeken.

Relatie redden na vreemdgaan

Het eerste wat je moet doen is erkennen dat je de ander gekwetst hebt. Je moet laten merken dat je je schuldig voelt over je bedrog en leugens. En dat je je het aantrekt hoe de ander zich voelt. Geef de ander het gevoel dat je de relatie die je zo lang niet goed beschermd hebt, wilt redden. Laat zien dat je de ander waardeert en dat je je in wilt zetten voor jullie relatie, door meer met elkaar te ondernemen en behulpzamer naar die ander te zijn.

Wat kan bedrogen partner doen?

Degenen die zich bedrogen voelt, moet onderscheid proberen te maken in wat er toe doet. Je moet niet precies willen weten wat er gebeurd is, maar de motivatie erachter, waarom het is gebeurd. Inzicht helpt om het te verwerken en de oorzaken aan te pakken. Er over praten met vrienden die kunnen luisteren en niet alleen hun mening geven, daar heb je wat aan. Blijf werken aan je eigenwaarde want die kan een duwtje gekregen hebben.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Weinig tot geen sex grootste reden tot vreemdgaan

Eén keer in de twee tot drie maanden, of zelfs helemaal...

Wat vinden we erger? Emotioneel of seksueel vreemdgaan

Wat zou je erger vinden: als je partner seks heeft met...

Van reisorganisatie naar teststraat: Martijn Boshuis doet het

Reisbureaus en -organisatoren moeten harde klappen incasseren door de pandemie. Dat...

Hazes en Westenberg definitief uit elkaar

We hebben er weer twee singles bij in Nederland want André...

Relatie in een coronadip? Met deze tips kom je er weer uit!

Je zit met zijn tweeën binnen. De hele dag. Voor sommigen...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie