halina reijn zeekoeien

Ontmasker een leugenaar

Mogelijk hebben pijnlijke leugens en bedrog in jouw leventje al voor rake klappen gezorgd. Dat iemand in je gezicht staat te liegen dat hij barst, dat kun je niet ruiken. Wanneer je op een aantal fysieke signalen gaat letten, kun je ze soms gaan ontmaskeren. Misschien als single in te zetten tijdens een date.

Detectie van leugens

Leugendetectie is geen waterdichte wetenschap, maar experts hebben gedurende de jaren al een aantal ‘symptomen’ vastgesteld die mensen vertonen wanneer ze een leugen vertellen.

Dit zijn fysieke trekjes die doen vermoeden dat iemand liegt:

1. Pinokkio pronkt niet voor niets bovenaan dit artikel. Neuzen en leugens hebben effectief een hechte band. Wie liegt zal namelijk veel vaker (de onderkant van) zijn neus aanraken. Een mogelijke verklaring is dat leugenaars hun liegende mond willen verbergen.

2. De ogen zijn de spiegel van de ziel. Leugenaars zullen ofwel oogcontact mijden als de pest, ofwel juist overdadig veel oogcontact zoeken om te kunnen controleren of jij valt voor de praatjes.

3. Ook een geforceerde glimlach kan worden ingezet als afleidingsmanoeuvre tijdens het liegen. Laat je buikgevoel spreken en weeg af hoe oprecht iemands grijns is.

4. Wie met een leugen aan een lastige vragenronde wil ontsnappen, zal gemakkelijk zijn keel schrapen of luidruchtig slikken. Dit komt vermoedelijk door een piek in angstgevoelens die kan leiden tot ongemak of droogheid in de mond en de keel.

5. Leugenaars vermommen hun zenuwen door tijdens het praten te prutsen aan hun uiterlijk. Denk maar aan spelen met een bril, haar achter de oren stoppen, friemelen met juwelen of dassen, …

6. Wie een leugen vertelt, waagt het soms zich te focussen op een banaal detail. Hij of zij zal dit kleine “feitje” zodanig opblazen om te ontsnappen aan een discussie over het echte probleem.

7. Soms gaat iemand verder dan alleen maar oogcontact vermijden. Leugenaars kunnen ook hun hoofd of lichaam wegdraaien van de persoon tegen wie ze liegen.

8. Werp gerust ook eens een blik op de grond. Leugenaars zouden hun voeten namelijk gemakkelijk richten naar waar ze eigenlijk willen gaan: de uitgang.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam

perfect
By Francien ·
31 december 2021

Je hoeft niet perfect te zijn om te daten

Kom je niet tot daten omdat je alles perfect wil in je leven. Jezelf, je huis, je werk, je date, je partner. Een beetje imperfectie verlicht de druk.