ongezond eten

Onopgemerkt flirten

Heb jij onlangs nog geprobeerd iemand te versieren? Heb je echt je beste beentje voor gezet om die ander duidelijk te maken dat je wel interesse had? Grote kans dat die poging niet werd opgemerkt. En weet je dat ligt, gelukkig, niet aan jou.

Flirtgedrag wordt niet herkend

Flirten en versierd worden dat wordt door de meeste mensen niet opgemerkt. Bij een eerste kennismaking wordt flirtgedrag niet herkend. Vrouwen zien het nog minder goed dan mannen. Dat blijkt althans uit een nieuwe Amerikaanse studie die gepubliceerd werd in Communication Research.

Studie over eerste indruk

Onderzoekers aan de universiteit van Kansas vroegen 52 paar heteroseksuele universiteitsstudenten om deel te nemen aan een studie over de eerste indruk. Elk duo sprak 10 tot 12 minuten met elkaar en stelde elkaar om de beurt vragen. Nadat de tijd erop zat, werden deelnemers apart gevraagd een enquête in te vullen met vragen over hun eigen flirtgedrag en dat van hun gesprekspartner.

Resultaat van gesprekken

Versierpogingen gaan meestal verloren, maar de mannelijke studenten waren wel beter in het herkennen van geflirt dan vrouwen. Zo wist 36 procent van de mannen wanneer een vrouw interesse toonde, terwijl slechts 18 procent van de vrouwelijke deelnemers dit kon zeggen. En ook een neutrale derde persoon kon als ‘buitenstaander’ slechts in 38 procent van de gevallen vaststellen wanneer er geflirt werd.

Puur vriendschappelijk gesprek

Waar de deelnemers wel in uitblonken, was zien wanneer er niet geflirt werd. Zowel mannen (84 procent) als vrouwen (83 procent) wisten maar al te goed wanneer een gesprek puur vriendschappelijk verliep.

Te subtiel

Dit is volgens de onderzoekers deels te verklaren doordat “flirten heel erg lijkt op vriendelijk zijn”. We zijn bang om een blauwtje te lopen en zijn daardoor vaak heel voorzichtig in onze poging iemand te versieren. Doordat we niet doorhebben wanneer iemand flirt, worden we ook niet beter in het herkennen van de signalen.

Versiertrucs boven water

Toch vonden zowel mannen als vrouwen het gemakkelijker om aan te duiden wanneer vrouwen hun versiertrucs bovenhaalden. Volgens Hall is dit mogelijk te verklaren doordat vrouwen doorgaans transparanter zijn over hun gevoelens en ze “duidelijker aangeven aan wanneer ze geïnteresseerd zijn”.

Flirten vergelijkbaar met liegen

De onderzoekers besloten dat flirten door mensen op dezelfde manier gecodeerd en ontcijferd wordt als leugens. Het is moeilijk te zeggen wanneer iemand liegt omdat we ervan uitgaan dat mensen de waarheid vertellen. Flirten, hoewel dit natuurlijk met de beste bedoelingen mag gebeuren, valt in dezelfde categorie.

Je flirt niet met iedereen

“De meeste mensen flirten in het dagelijkse leven niet met iedereen die ze tegenkomen”, aldus Hall. “Sommige mensen flirten soms en anderen dan weer heel veel.” De meeste mensen hebben dan ook bevestiging nodig van een buitenstaander om de signalen te herkennen. Al is zelfs die mening volgens de tweede helft van de studie ook niet zo betrouwbaar.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam

perfect
By Francien ·
31 december 2021

Je hoeft niet perfect te zijn om te daten

Kom je niet tot daten omdat je alles perfect wil in je leven. Jezelf, je huis, je werk, je date, je partner. Een beetje imperfectie verlicht de druk.