niet online daten

Online naar de psycholoog

We praten er niet graag over: psychische problemen. En dat terwijl we er met z’n allen steeds meer last van hebben. Eén op de vijf ouderen lijdt aan een vorm van depressie, één op de tien kampt met een angststoornis. Bijna een kwart van de miljoen Nederlanders met een alcoholprobleem is 55-plusser. Toch zoekt een groot deel van de mensen met psychische klachten geen hulp, vaak uit schaamte. Internettherapie kan een uitkomst bieden.

Psychologische therapieën

Momenteel kun je via internet zo’n 120 verschillende psychologische therapieën volgen. Je hebt dan online contact met een therapeut die je informatie, huiswerkopdrachten en advies geeft. Meestal gaat het om kortdurende hulpprogramma’s (vijf tot acht sessies) voor veelvoorkomende klachten, zoals depressie, angst en overmatig alcoholgebruik.

De afgelopen vijf jaar is het aanbod razendsnel gegroeid. Er zijn tal van behandelingen bij gekomen. Bijvoorbeeld voor eetproblemen, traumaverwerking, burn-outs, drugs-, medicijn- en gokverslaving, maar ook voor pijn en vermoeidheid na kanker.

Ik los het zelf wel op

“Nederland loopt hier internationaal voorop”, vertelt prof. dr. Heleen Riper, gespecialiseerd in e-mental health aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Bijna iedereen heeft een internetaansluiting. Bovendien heerst hier een cultuur van ‘ik los het zelf wel op’. Dat maakt ons land tot een perfecte kweekvijver voor internettherapie.”

De verschillende onlinetherapieën worden aangeboden door GGZ-instellingen of door geheel nieuwe organisaties, die speciaal hiervoor in het leven zijn geroepen. Alle erkende internetbehandelingen blijken inmiddels vergoed te worden uit de basisverzekering (maximaal vijf sessies per jaar). Wanneer je hier mee aan de slag gaat, zou ik voor de zekerheid even navragen hoe het bij jouw verzekering zit.

Kans op succes

“Vooral mensen met lichte of matige psychische klachten kunnen vaak prima via internet worden geholpen”, vervolgt Riper. “Een onlinebehandeling werkt volgens een vast stramien. Elke stap is duidelijk omschreven, dus als cliënt weet je precies wat je kunt verwachten. Tijdens en na de behandeling heb je bovendien je complete dossier tot je beschikking, zodat je kunt teruglezen wat er is besproken.”

Je zou denken dat internettherapie typisch iets voor jongeren is, maar niets is minder waar. De gemiddelde leeftijd van de gebruikers is 42, en ook 50-plussers weten de behandelingen goed te vinden. Onder 65-plussers ligt de deelname (nog) wel een stuk lager. Als het om het resultaat gaat, doen leeftijd, maar ook sekse of opleiding overigens niet ter zake. Zolang je maar goed Nederlands spreekt, heeft iedereen evenveel kans op succes.

Internet therapie doeltreffend

De afgelopen jaren zijn er in Nederland zeker 25 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de doeltreffendheid van internettherapie. En wat blijkt? Een onlinebehandeling werkt net zo goed als of soms zelfs beter dan een vergelijkbare persoonlijke therapie. Dat komt waarschijnlijk doordat er via internet met vaste modules wordt gewerkt, die uitgebreid zijn getest. De tevredenheid met de behandelaars is ook hoog. De gebruikers gaven gemiddeld een ruime 8.

Laagdrempelig

Op dit moment maken jaarlijks naar schatting 100.000 Nederlanders gebruik van internettherapie. Dat zijn veelal mensen die om verschillende redenen niet gauw naar een psycholoog zouden stappen. Een onlinebehandeling is laagdrempelig, wat vooral een voordeel is bij klachten die in de taboesfeer verkeren, zoals paniek of verslaving.

Verder kun je de sessies volgen wanneer het jou uitkomt. Je bent geen tijd en geld kwijt aan reizen. En niemand hoeft ervan te weten. Bovendien vinden veel mensen het makkelijker om moeilijke gedachten en gevoelens aan het beeldscherm toe te vertrouwen, dan ze naar een therapeut uit te spreken. En, niet onbelangrijk, voor een behandeling via internet zijn bijna nooit wachtlijsten.

Verwijsbrief

De voordelen van onlinetherapie zijn legio. Toch vindt nog maar 5 procent van alle geestelijke gezondheidszorg via internet plaats. Heleen Riper: “90 procent van de cliënten komt via een zoekprogramma op internet of een tip van een ander bij een digitale behandeling terecht. Huisartsen en psychologen wijzen patiënten nog maar nauwelijks op de internetbehandelingen. Ze weten niet wat er allemaal mogelijk is of hebben er onvoldoende vertrouwen in.”

Om de behandeling vergoed te krijgen, heb je wel een verwijsbrief van je huisarts of bedrijfsarts nodig. Daarvoor moet je dus toch de stap naar een hulpverlener zetten. Wil je dat niet, dan betekent dit dan jezelf moet betalen.

Extra zelfvertrouwen

Een therapiesessie op internet is makkelijker uit te stellen dan een bezoek aan een zorgverlener. Je moet dus wel genoeg gemotiveerd zijn om door te zetten.  Ook moet het feit dat je een soort huiswerk moet maken op de computer, je niet tegen staan.  Echt sprake van sociaal contact is er niet, dus wil je dat graag, dan zul je dat als gemis ervaren. Daar staat dan weer wel tegenover dat je de regie bij onlinetherapie zelf in handen houdt. Dat maakt patiënten zelfstandig en geeft ze extra zelfvertrouwen.

Er zijn dus wel wat nadelen te bedenken, maar toch denkt Heleen Riper dat binnen vijf jaar de helft van alle therapie in ieder geval deels online gaat. “Soms zul je helemaal geen behandelaar te zien krijgen, in andere gevallen zullen persoonlijke gesprekken worden gecombineerd met contact en opdrachten via internet.”

Verder kan niet elke psychische klacht via internet worden verholpen. Zeker bij zware of complexe problemen is méér nodig.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!