online flirten

Online dating trends in 2015

In Europa bezoeken elke maand rond de 49 miljoen mensen een online datingsite, terwijl in de Verenigde Staten een op de drie nieuwe huwelijken online beginnen volgens recent onderzoek. Januari is verreweg de drukste maand voor datingsites.

Online dating trends in 2015

In de eerste drie weken van januari 2015 zag datingsite eDarling het aantal registraties met maar liefst 84% toenemen in vergelijking met december. Het stigma blijft afnemen en de markt blijft groeien. Wat kunnen we dit jaar verwachten op het gebied van online dating?

1. Dating apps veroveren terrein op de datingmarkt

Mobiele dating apps worden steeds aantrekkelijker voor diegene die geen tijd of zin hebben om hun kostbare tijd door te brengen achter een computerscherm. Het flexibele element biedt oplossingen voor mensen die constant onderweg zijn.

David Khalil, CEO en oprichter van eDarling, zegt over de opkomst van dating apps: “Mobiel daten is, net als Facebook vijf of zes jaar geleden, zowel een kans als een bedreiging voor de online datingmarkt: de applicaties zorgen voor een enorme stijging van het aantal mensen die online daten, waardoor de sociale acceptatie vele malen groter is. Tegelijkertijd zorgen de applicaties, die meestal gratis zijn, ervoor dat de traditionele aanbieders onder druk komen te staan.”

2. Niche dating

Hoewel de populariteit van sommige dating apps nog steeds toeneemt, is de keerzijde ook ontdekt: de oppervlakkigheid van het ‘hot or not’ concept, de focus op korte termijn dating en gebruikers die vooral seksuele intenties hebben. Dit leidt tot meer specifieke dating apps en datingsites die zich bijvoorbeeld richten op mensen met dezelfde hobby’s, educatie of baardstijl, maar ook op mensen die op zoek zijn naar senioren dating, een lange termijn- of een platonische relatie.

3. Berichten in sms-vorm

Het toenemende gebruik van dating apps en de ingebouwde chatfunctie leidt ook tot kortere berichten, die de compacte stijl hebben van een sms bericht. De tijd van het versturen van persoonlijke, uitgebreide e-mails naar elkaar is voorbij. Speels heen en weer berichten heeft de traditionele e-mail grotendeels vervangen.

4. Foto’s

Hoewel de profielfoto nog steeds een van de eerste dingen is waar men naar kijkt bij het openen van een online dating profiel, wordt er steeds meer waarde gehecht aan de authenticiteit van een persoon. Dating profielen worden vaker gelinkt aan sociale media als Facebook, Instagram en Twitter om andere gebruikers een beter inzicht te geven in hun persoonlijke leven.

5. Gescheiden en alleenstaande ouders

Met een stijging in het aantal echtscheidingen en stellen met kinderen die uit elkaar gaan, blijft het aantal alleenstaande ouders in Nederland toenemen. Uit de data van eDarling Nederland blijkt dat de acceptatie om op een date te gaan of een relatie te beginnen met alleenstaande ouders enorm is toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Het percentage leden dat een partner met kinderen accepteert is gestegen van 49% in 2010 tot 72% in 2015.

6. Minder leugens

In het verleden richtte online daters zich vooral op het perfectioneren van het voorkomen op het internet. Het online profiel werd gepresenteerd als een curriculum van goede en slechte kwaliteiten, hobby’s en interesses. Nu meer mensen merken dat liegen je niet ver brengt op de lange termijn, zal de focus dit jaar verschuiven naar een eerlijke presentatie van jezelf. Geen nep foto’s, verheerlijkte profielen en verbloemde waarheden, meer gewoon dat je krijgt wat je ziet.

infographic onlinedatingtrends

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

koffiehoek
By Margret ·
18 oktober 2021

Gratis dating in de koffiehoek

Per dag brengen veel werknemers een kwartier door in de koffiehoek van het bedrijf. Koffie leidt tot inspiratie, maar als je het handig aanpakt kan het een vorm zijn van gratis dating.
5 date tips niet opvolgen
By Margret ·
4 oktober 2021

Na 9 maanden en 98 dates verder

Bij wijze van een experiment in 9 maanden tijd 98 keer op date gaan, dat is soort top sport. Susan Winter heeft dit gedaan en de conclusies die zij hieruit trekt zijn niet gering. Vrouwen die elkaar vertrappen om het meeste aandacht van een man te krijgen, lijkt wel het dierenrijk.
vragen en antwoorden vliegen
By Margret ·
1 oktober 2021

Zonder vooroordelen daten met papieren zak op je hoofd

In Groot-Britannië hebben ze een nieuwe vorm van daten bedacht. Het deed mij meteen denken aan The Voice, ongezien mooi zingen en niet beoordeeld worden op je uiterlijk. Daten met de ruggen naar elkaar toe? Nee, met een papieren zak over je hoofd.
gratis date scoren
By Margret ·
20 september 2021

Ongeschikt gesprekstof voor eerste date

Een handleiding voor een perfecte eerste date bestaat niet. Deze date zal door zenuwen wat moeizaam kunnen verlopen. Maar ja, geen date, is ook geen optie meer. Wat je precies moet zeggen, is ook lastig. Enkele tips waarover je beter niets kunt zeggen, daar ben je mogelijk wel mee geholpen.
date tips
By Moniek ·
5 september 2021

9 opmerkelijke date geheimen

Denk je als single alles al te weten over daten? Even je kennis testen dan. Wij vertellen je 9 interessante geheimen over daten zodat je weer helemaal op de hoogte bent en klaar voor je volgende date!
daten december coach
By Margret ·
9 augustus 2021

Wil je met me slapen? Voulez vous coucher avec moi, ce soir?

"Voulez-vous coucher avec moi?" Dat is de vraag die Brian uit Californië tijdens zijn 'sexperiment' aan 200 vrouwen in Amerika stelde. 200 keer kreeg hij een kordate 'nee' als antwoord.