online flirten

Online dating trends in 2015

In Europa bezoeken elke maand rond de 49 miljoen mensen een online datingsite, terwijl in de Verenigde Staten een op de drie nieuwe huwelijken online beginnen volgens recent onderzoek. Januari is verreweg de drukste maand voor datingsites.

Online dating trends in 2015

In de eerste drie weken van januari 2015 zag datingsite eDarling het aantal registraties met maar liefst 84% toenemen in vergelijking met december. Het stigma blijft afnemen en de markt blijft groeien. Wat kunnen we dit jaar verwachten op het gebied van online dating?

1. Dating apps veroveren terrein op de datingmarkt

Mobiele dating apps worden steeds aantrekkelijker voor diegene die geen tijd of zin hebben om hun kostbare tijd door te brengen achter een computerscherm. Het flexibele element biedt oplossingen voor mensen die constant onderweg zijn.

David Khalil, CEO en oprichter van eDarling, zegt over de opkomst van dating apps: “Mobiel daten is, net als Facebook vijf of zes jaar geleden, zowel een kans als een bedreiging voor de online datingmarkt: de applicaties zorgen voor een enorme stijging van het aantal mensen die online daten, waardoor de sociale acceptatie vele malen groter is. Tegelijkertijd zorgen de applicaties, die meestal gratis zijn, ervoor dat de traditionele aanbieders onder druk komen te staan.”

2. Niche dating

Hoewel de populariteit van sommige dating apps nog steeds toeneemt, is de keerzijde ook ontdekt: de oppervlakkigheid van het ‘hot or not’ concept, de focus op korte termijn dating en gebruikers die vooral seksuele intenties hebben. Dit leidt tot meer specifieke dating apps en datingsites die zich bijvoorbeeld richten op mensen met dezelfde hobby’s, educatie of baardstijl, maar ook op mensen die op zoek zijn naar senioren dating, een lange termijn- of een platonische relatie.

3. Berichten in sms-vorm

Het toenemende gebruik van dating apps en de ingebouwde chatfunctie leidt ook tot kortere berichten, die de compacte stijl hebben van een sms bericht. De tijd van het versturen van persoonlijke, uitgebreide e-mails naar elkaar is voorbij. Speels heen en weer berichten heeft de traditionele e-mail grotendeels vervangen.

4. Foto’s

Hoewel de profielfoto nog steeds een van de eerste dingen is waar men naar kijkt bij het openen van een online dating profiel, wordt er steeds meer waarde gehecht aan de authenticiteit van een persoon. Dating profielen worden vaker gelinkt aan sociale media als Facebook, Instagram en Twitter om andere gebruikers een beter inzicht te geven in hun persoonlijke leven.

5. Gescheiden en alleenstaande ouders

Met een stijging in het aantal echtscheidingen en stellen met kinderen die uit elkaar gaan, blijft het aantal alleenstaande ouders in Nederland toenemen. Uit de data van eDarling Nederland blijkt dat de acceptatie om op een date te gaan of een relatie te beginnen met alleenstaande ouders enorm is toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Het percentage leden dat een partner met kinderen accepteert is gestegen van 49% in 2010 tot 72% in 2015.

6. Minder leugens

In het verleden richtte online daters zich vooral op het perfectioneren van het voorkomen op het internet. Het online profiel werd gepresenteerd als een curriculum van goede en slechte kwaliteiten, hobby’s en interesses. Nu meer mensen merken dat liegen je niet ver brengt op de lange termijn, zal de focus dit jaar verschuiven naar een eerlijke presentatie van jezelf. Geen nep foto’s, verheerlijkte profielen en verbloemde waarheden, meer gewoon dat je krijgt wat je ziet.

infographic onlinedatingtrends

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam