Vraag het iedere man of vrouw die op een datingsite staat ingeschreven; stuk voor stuk hebben ze behalve positieve ook negatieve ervaringen. Online daten staat niet bij iedereen te boek als ‘geweldig en leuk’. Dat is ook niet zo vreemd.

Hoewel we allemaal de succesverhalen lezen en van onze vrienden horen dat ze hun grote liefde hebben ontmoet op een datingsite doen er ook andere verhalen en ervaringen de ronde. En negatieve verhalen blijven nu eenmaal langer hangen dan de positieve. Is het allemaal kommer en kwel op een datingsite of valt het in de praktijk wel mee? En hoe herken je de singles die net als jij wel serieuze bedoelingen hebben? Dat proberen we aan de hand van 10 tips te verhelderen.

Foute types datingsites

Als je zelf actief bent op een datingsite dan herken je het vast. Profielfoto’s die totaal niet overeenkomen met de werkelijkheid, mannen en vrouwen die zich voordoen als single maar nog stevig getrouwd blijken te zijn, of de kandidaten die maar één ding willen en dat is zo snel mogelijk met je het bed in te duiken en daarna op zoek gaan naar de volgende verovering. Gelukkig zijn de foute types op een datingsite altijd nog in de minderheid en is het dus de kunst om het kaf van het koren te kunnen scheiden. Het is zeer zeker wel mogelijk om een leuke, nieuwe partner via een datingsite te ontmoeten mits je de oneerlijke types eruit weet te filteren. 10 Tips!

Tip 1. Een eerste hint om te zien of iemand de boel op een datingsite probeert te belazeren is een duidelijk profiel, persoonlijke tekst en een duidelijke, representatieve foto. Niet alleen een ‘hoofd’ maar ook eentje waar je iemand full body kunt zien.

Tip 2. Heb je contact met iemand en weet je zijn/haar echte naam? Dan is Google je beste vriend. Door iemands naam te Googelen krijg je een aardig idee met wie je te maken hebt. Facebook, LinkedIn, Twitter.. binnen no-time kun je toetsen of hetgeen je vindt klopt met wat je weet uit het profiel of het contact tot dusver. Is iemand onvindbaar op internet, dan is dit anno 2015 toch wel enigszins verdacht.

Tip 3. Ontzettend leuk profiel, behalve dan dat er geen foto bij zit. Mmm.. de kans is groot dat iemand iets te verbergen heeft. Ofwel deze kandidaat schaamt zich voor zijn/haar uiterlijk of wil om andere redenen niet herkend worden (vreemdgaan). Als je ernaar vraagt en als reactie krijgt ‘het gaat toch om het innerlijk’ of vanwege mijn publieke functie of om persoonlijke redenen mail ik mijn foto liever persoonlijk naar je’ dan heb je redenen om argwanend te zijn. Je mag niet iedereen over één kam scheren, maar over het algemeen kun je ervan uitgaan dat er iets niet klopt.

Tip 4. Mensen die uit zijn op een snelle seksdate zijn vaak snel te herkennen. Ze gaan meestal zonder er veel doekjes om te winden op hun doel af want dat bespaart tijd en energie. Ze hoeven jou niet te leren kennen maar willen vooral graag weten of jij openstaat voor een avontuur of een ‘leuke, gekke date’. Als jij niet openstaat voor vrijblijvende seks dan zijn er hoogst waarschijnlijk genoeg trefwoorden en korte zinnen in iemands profiel die bij jou de alarmbellen doen laten afgaan. Veelgebruikt in profieltekst of eerste mail zijn: vrijheid, blijheid, ruimdenkend, discreet, heerlijk genieten, hygiënisch en masseren. De mails beginnen vaak met ‘ik hou er niet van om te mailen en daarom hierbij meteen mijn telefoonnummer. Durf jij mij te bellen?’

Tip 5. Voor mensen die vreemd willen gaan zijn er vandaag de dag websites zoals SecondLove dus die zul je op gewone datingsites echt niet meer massaal tegenkomen. Maar voor mensen die vooral veel of meerdere korte relaties willen met weinig commitment is een datingsite wel een makkelijke middel om te scoren. Iemand herkennen die er meerdere relaties op nahoudt, puur voor de spanning? Doorgaans zijn deze mensen heel selectief te bereiken of ze hebben hele specifieke eisen over waar, hoe en wanneer jullie contact moet plaatsvinden. Meestal met een aannemelijk excuus. Vaak hebben ze haast om tijdens het contact seks te hebben. Het gaat er niet om jou beter te leren kennen maar om zo snel mogelijk tot lichamelijke intimiteit te komen.

Tip 6. We kennen ze allemaal, profielen die te mooi lijken om waar te zijn. Het uiterlijk van een fotomodel en daarnaast ontzettend gewillig om juist met jou in contact te komen. Helaas. Als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is dit ook zo. Pas dus op voor deze razend aantrekkelijke types die overal voor in lijken te zijn.  Ze bestaan gewoon niet. Vaak zijn het oplichters die jou willen laten sms-en naar betaalde sms-boxen of iets anders willen wat jij niet wilt. Soms zijn de teksten vertaald met Google Translate, maar niet altijd. Hoe graag je ook een nieuwe liefde wilt, blijf wel realistisch.

Tip 7. Mensen die een bijzondere status of beroep hebben zijn soms verdacht. Advocaten, piloten, chirurgen of rijke zakenmannen. Sommige mensen vinden het leuk om zich voor te doen als iemand anders, al dan niet voor de lol. Tekenen aan de wand zijn: opscheppen over hun beroep, succes en inkomen. Mensen die echt succesvol zijn voelen doorgaans niet de behoefte hier over te praten, want het is normaal voor ze. En als ze het al doen dan is het op een wat subtiele manier en waarschijnlijk zonder spelfouten.. Vertrouw je het niet? Ook hier is Google je beste vriend.

Tip 8. Online datende mannen krijgen soms te maken met extreem verleidelijke vrouwen die heel graag willen mailen en chatten maar telkens (nog) niet willen afspreken. Er bestaat een kleine groep vrouwen die het fijn vindt om in de anonimiteit van het internet digitaal te flirten zonder het tot een ontmoeting te willen laten komen. Zij weten namelijk dat de werkelijkheid de romantiek zou verstoren. Op een gegeven moment moet je beseffen dat deze vrouw nooit met je zal afspreken. Ze hoeft geen relatie met jou, ze wil alleen je exclusieve aandacht totdat jij er genoeg van hebt. Pas op voor herhaaldelijk uitspraken als ‘binnenkort sta ik misschien open voor een ontmoeting maar voor nu vind ik het fijn om op deze manier contact met je te houden’.

Tip 9. Je hebt ook hele opdringerige mensen die zeuren om jouw contactgegevens en geen ‘nee’ accepteren. Dit zijn geen types waar je een leuke date mee gaat krijgen, laat staan een relatie. Meteen mee stoppen dus. Ligt nogal voor de hand maar het zal je verbazen hoeveel mensen zich emotioneel laten chanteren met uitspraken als ‘raar hoor dat je eerst gezellig met me mailt en daarna niks meer van je laat horen’. Of ‘behandel je iedereen als vuil?’ Omdat sommige mensen niet vervelend willen overkomen gaan ze zich alsnog rechtvaardigen en soms spreken ze zelfs af. Dwingende en obsessieve mensen kun je beter links laten liggen. Geef nooit zomaar adresgegevens. Voor je het weet heb je een stalker achter je aan.

Tip 10. We kunnen nog een waslijst aan ‘uitwassen’ opsommen die je mogelijkerwijs tegen zou kunnen komen op een datingstite zoals de stalker of de narcist die het vooral voorzien heeft op mensen die onzeker zijn en veel bevestiging nodig hebben maar de belangrijkste tips is: vertrouw op je intuitie. Als je iemand niet helemaal vertrouwt, stop er dan mee. Ook als je niet kunt duiden waar het aan ligt. Gevoelsmatige beslissingen blijken achteraf namelijk vaak de beste.

2 reacties

  1. Ja ik vind het heel goed dat dit besproken word kom uit een relatie van 38 jaar dus vind het fijn om jullie tips te weten.

    Hartelijk dank groetjes

Reacties zijn gesloten.