online dating

Online dating: de minste nepaccounts en privacy zorgen heb je hier!

Welke datingsites of -apps zijn het meest populair en waar maken gebruikers zich het minste zorgen om hun privacy? Waar komen gebruikers het vaakst een nepaccount tegen en hoeveel geld spenderen ze aan online daten? Radar hield een enquête onder bijna 8.000 respondenten.

Populairste datingsites

De populairste datingsite onder de deelnemers van deze enquête is Lexa, door bijna veertig procent van de kandidaten gebruikt, gevolgd door Relatieplanet waarvan 33 procent van de deelnemers gebruik maakt(e). Daarna komt 50plusmatch met 23 procent van de deelnemers, Tinder met 22 procent, Badoo met 19 procent en ten slotte Parship (18%) en e-Matching (16%).

Spelers op de markt

Er zijn nog veel meer spelers op de markt. Om er een paar te noemen die door 5 tot 8 procent van de deelnemers werd aangevinkt: Knuz, Paiq, Happn, Ourtime, SeniorenGeluk, Pepper en Second Love. In de open antwoorden werden Twoo en Match4me veel genoemd. Waar we websites met elkaar vergelijken, noemen we alleen de online datingservices met de meeste gebruikers binnen de onderzoeksgroep, waarover dus de meeste ervaringen zijn gedeeld.

Nepaccounts

Bijna 40 procent van de respondenten zegt zeker te weten eens een nepaccount tegengekomen te zijn tijdens het online daten, en nog eens bijna 30 procent heeft sterke vermoedens. Het leeuwendeel van die nepaccounts zou aangemaakt zijn door gebruikers die zich als een ander voordoen. Een derde geeft aan (ook) wel eens een nepaccount gezien te hebben die vermoedelijk gemaakt is door de datingsite zelf. De gebruikers van Badoo en Tinder geven het vaakst aan nepaccounts te zien.

Deelnemers zeggen te weten dat het nepaccounts betrof omdat ze meerdere profielen tegenkwamen met dezelfde foto maar verschillende namen. Sommigen hadden het gevoel tegen een chatrobot te praten, of zagen profielen die te mooi om waar te zijn leken. Enkelen geven aan zelf ook een nepaccount te hebben, onder een valse naam en met een foto van bijvoorbeeld een bloem, om hun persoonsgegevens te beschermen.

Hoe veilig zijn mijn gegevens?

Over privacy zorgen zijn de deelnemers van de enquête erg verdeeld: exact de helft geeft aan zich zo nu en dan zorgen te maken om de bescherming van zijn of haar persoonsgegevens. De andere helft maakt zich er geen zorgen over. Van de gebruikers van Badoo (66%), Tinder (59%) en Lexa (55%) maken meer mensen zich wel dan geen zorgen.

Enkele deelnemers melden dat zij na inschrijving bij een datingsite plotseling reclame en e-mail van andere datingsites kregen. Dat roept bij hen vragen op: ze zijn onzeker over wat er met hun gegevens gebeurt en welke informatie de datingsite of -app bewaart. Anderen geven aan dat je zelf in de hand hebt welke gegevens je invult en dat het je eigen verantwoordelijkheid is. Radar Radio besteedde eerder aandacht aan de privacy van de gebruikers van e-Matching. Luister het fragment via deze link terug.

Waarom online daten?

Driekwart van alle deelnemers aan het onderzoek heeft zich bij een datingsite ingeschreven vanwege de zoektocht naar een serieuze relatie. Ruim een derde is (ook) op zoek naar een vriendschap of maatje, 29 procent naar een leuke date en 14 procent naar een seksueel contact. Anderen zijn op zoek naar bijvoorbeeld een dans- of wandelpartner of zijn gewoon nieuwsgierig wat er op een datingsite te vinden is. Een enkeling staat ingeschreven omdat een kennis of vriend(in) het account aanmaakte.

Het hele artikel lees je hier 

 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam