nog steeds single

Online daten: laat je niet oplichten met deze 7 tips

Online daten is niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij. Ooit was het een taboe, maar nu is het scoren van een date via internet de normaalste zaak van de wereld. Deze digitale liefdesmarkt heeft een enorme groei doorgemaakt. Met mooie, maar ook minder rooskleurige kanten.

Ondanks alle waarschuwingen, tips en trics, worden er helaas nog altijd mensen opgelicht door een internetdate. Ben jij van plan om te gaan daten via internet? Gebruik je gezond verstand en knoop voor alle zekerheid deze 7 tips even in je oren.

1. Kies voor een keurmerk

Wanneer je op zoek gaat naar een datingsite om je in te schrijven, kies dan voor een datingsite die is aangesloten bij het keurmerk Veilig Daten. Natuurlijk biedt ook een keurmerk geen waterdichte garantie dat er niets fout kan gaan maar het is in ieder geval wel duidelijk wat je rechten en plichten zijn wanneer dat wel het geval is.

2. Wees terughoudend met wat je deelt

Veilig daten betekent dat je verstandig moet omgaan met je privé gegevens. Het is niet verstandig om bij ieder pril contact direct je achternaam, adres of andere contactgegevens uit te wisselen.

3. Maak nooit geld over

En met nooit, bedoelen we ook nooit. Je zult ze de kost geven, al die lieve, aardige singles die erin zijn getrapt. Begint je online date met een zielig verhaal over een bevroren bankrekening, of een ziek familielid waar hij of zij geld voor nodig heeft? Niet doen. De meeste van deze (en andere) verhalen zijn niets meer of minder dan pure oplichting.

4. Blijf een tijdje op de datingsite

Oplichters proberen hun potentiële slachtoffers vaak weg te halen uit de afgeschermde omgeving van de datingsite. Op die manier kan je de site niet meer waarschuwen zodra je erachter komt dat het profiel fake is. Ga dus niet in op verzoeken om via FB of andere kanalen te communiceren totdat je zeker weet met wie je te maken hebt.

5. Praat met anderen over je date

Vaak hebben buitenstaanders een objectievere en frisse blik op de situatie waardoor zij je kunnen waarschuwen als het de verkeerde kant uit gaat. Dit kunnen natuurlijk alleen doen wanneer ze weten waar jij mee bezig bent. Vertel anderen daarom over jouw belevenissen en ervaringen.

6. Profielfoto opzoeken

Oplichters gebruiken vaak foto’s van een ander die ze ergens van internet hebben geplukt. Je kunt op Google achterhalen of een foto op meerdere plaatsen opduikt op internet. Je gebruikt hier Google afbeeldingen. Hoe dit precies werkt lees je hier.

7. Te mooi om waar te zijn

Blijf niet alleen altijd je gezond verstand gebruiken, maar ook je intuïtie. Heb je er geen goed gevoel over? Is je date erg opdringerig of voelt het op een andere manier gewoon niet helemaal lekker? Stop dan direct me de date. Heb jij het idee dat je te maken hebt met een oplichter of een nepprofiel? Meld dit dan direct bij de betreffende datingsite zodat zij actie kunnen ondernemen.

Wij wensen je veel en veilig date plezier!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam