datingfraude

Online campagne waarschuwt 40-plussers voor dateoplichters

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en het ministerie van Justitie en Veiligheid starten in samenwerking met de Fraudehelpdesk, Slachtofferhulp Nederland en onlinedatingservice expert Match Group vanaf 7 december een online voorlichtingscampagne voor datende 40-plussers. Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat deze groep daters gemiddeld 17.000 euro euro verliest als hij of zij in de fuik van een dateoplichter loopt. Dat bedrag is twee keer zo hoog als in 2019.

Online minnaars zetten vertrouwensband in

Dateoplichters winnen het vertrouwen van het potentiële slachtoffer en overladen hem of haar met complimenten. Vervolgens wordt om geld gevraagd. De campagnevideo laat zien hoe dit tot stand kwam in het verhaal van Sylvia en Henk. Beide 40-plussers die vertellen hoe gewiekst hun online minnaars te werk gingen. Henk zegt daarin: “Je schrijft je in en maakt een profiel aan. Wat kun je daar nou meer verliezen?” Zowel Sylvia als Henk worden vervolgens voor vele euro’s opgelicht. Naast financiële schade, liepen zij ook emotionele schade op, zoals schaamte en het vertrouwen verliezen in de medemens.

Herken de signalen van een dateoplichter:

  • De oplichter bouwt in de loop van weken of maanden een emotionele vertrouwensband op en vraagt ​​vervolgens om geld voor een noodgeval.
  • Vaak wordt aangedrongen om de communicatie naar een andere app te verplaatsen, zoals WhatsApp of e-mail.
  • De verzoeken om geld beginnen met relatief kleine bedragen die vervolgens oplopen.
  • De berichten komen vaak vanuit het buitenland. De oplichter beweert niet in staat te zijn persoonlijk te ontmoeten en/of annuleert op het laatste moment plannen voor een ontmoeting.

Tips om datingfraude te voorkomen:

  • Maak nooit geld over aan iemand die je nog nooit hebt ontmoet.
  • Geef nooit toegang tot je persoonlijke documenten, zoals een paspoort of rijbewijs.
  • Controleer de foto van het datingprofiel via Google Image of TinEye.
  • Blijf communiceren via de datingwebsite en niet via e-mail of WhatsApp.
  • Praat met vrienden en familie over met wie je date. De fraudeur probeert de datingpartner namelijk te isoleren om hem/haar makkelijker te beïnvloeden.

Samenwerking verschillende partijen

De campagne vloeit voort uit een samenwerking tussen het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Politie, Slachtofferhulp Nederland en de Fraudehelpdesk. Om de campagne te verspreiden onder de 40-plussers die online daten, werd de samenwerking gezocht met Match Group, die onder andere de populaire datingsites Lexa en Tinder in het portfolio heeft. Match Group zorgt via de verschillende datingsplatformen voor zichtbaarheid van de campagne om singles te waarschuwen.

Zelf slachtoffer geworden of meer informatie? Kijk op hetccv.nl/dating.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam

perfect
By Francien ·
31 december 2021

Je hoeft niet perfect te zijn om te daten

Kom je niet tot daten omdat je alles perfect wil in je leven. Jezelf, je huis, je werk, je date, je partner. Een beetje imperfectie verlicht de druk.
online shoppen singles day
By Linda ·
25 december 2021

Online daten met behulp van VPN

vrouwen seks met elkaar
By Francien ·
22 december 2021

Mannenhart op hol door stem van vruchtbare vrouw

Vruchtbare periode bij een vrouw doet haar stem veranderen in een aantrekkelijker stemgeluid. Handig om je date in deze periode te plannen.
onder de kerstboom
By Francien ·
8 december 2021

Grootste reden om te daten in december

In december alleen zijn dat wil niemand, zo lijkt. Ben je nog niet bekomen van je liefdesverdriet, ga dan toch gewoon daten. Meer breken dan je reeds gebroken hart kan niet.
woede gezondheid
By Francien ·
29 november 2021

10 vreselijke date afknappers

Ben je nog op zoek naar die ene ware en druk aan het daten? Let dan even op! Want uit onderzoek van Singlessite.nl blijkt dat je op z’n minst fris en fruitig voor de dag moet komen. Naar zweet ruiken is de vreselijkste afknapper tijdens een eerste date.