internet pesten online

Online afzeiken is hotter dan hot

Of je het nu slutshaming, afzeiken, met de grond gelijk maken, voor schut zetten of internetpesten noemt: het online iemand (die je doorgaans niet persoonlijk kent) compleet afmaken of voor gek zetten is hotter dan hot en irritanter dan ooit.

Shame on you!

Het valt me al een tijdje op: er wordt wat af-gepest, gepist en gezeken op internet. De nieuwste Linda Magazine met als titel ‘Shame, shame, shame’ illustreert mooi de tijdsgeest en de wereld waar we leven. Mensen worden door het slijk gehaald met een in de privésfeer opgenomen seksfilmje, tieners plegen zelfmoord omdat er naaktfoto’s door heel de school circuleren en zelfs schrijvers zoals Herman Brusselmans krijgen een platvorm om regelrechte vuilspuiterij over zangeres Anouk te plaatsen. Waarom? Omdat het lezers en kliks oplevert. Heel veel kliks. Publiciteit is goed voor de adverteerders, en adverteerders betekent inkomsten. Win win? Niet voor de slachtoffers.

Albert Verlinde van het internet

Opvallend is dat de mensen die moord en brand schreeuwen ‘dit kan toch écht niet… , dit gaat véél te ver enzovoort’ doorgaans zelf de boel nog eens even lekker aanwakkeren en verergeren. Je hoeft maar een uurtje de comments op dezelfde Linda Magazine te lezen bij een willekeurig artikeltje en je begrijpt direct dat het probleem veel verder gaat dan die enkeling die doelbewust foto’s of filmpjes rondstuurt uit stupiditeit, om iemand te kwetsen, zijn gram te halen, wraak te nemen of door het slijk te halen. De gemiddelde medemens vindt het de normaalste zaak van de wereld om over alles en iedereen een ongefundeerde mening te hebben en die klakkeloos op internet te kwakken. Ik vind het een bijzonder vreemde gewaarwording dat mensen die je nog nooit persoonlijk hebt ontmoet volledig en voor het oog van de gehele natie volledig af te kraken. We zijn allemaal de ‘Albert Verlinde’ van het internet geworden lijkt het wel.

Senastiebelust

Mensen zijn van nature niet alleen bloed nieuwsgierig en sensatiebelust maar snakken er ook naar om anderen te laten zien dat zij vele malen beter zijn dan de persoon over wie het gaat.  Dat doen ze doorgaans door het er nog maar eens lekker in te wrijven, op de mestbelt te gaan staan en de boel eens lekker aan te stampen. Die domme, domme Patricia toch…. “ik zou zoiets noooooit doen”. Ze heeft het over zichzelf afgeroepen. Toch? Dat geldt ook voor Onno Hoes, dat meisje dat het gore lef had in d’r korte rokje te gaan feesten en dat grietje dat zo dom was haar vriendje oraal te bevredigen zonder dat ze in de gaten had dat hij er een filmpje van maakte. Oliedom. Allemaal!!  En dat ga ik eens even lekker vertellen op Facebook. Lekker puh! Dat hiermee de eigen domheid en het chronisch tekort aan inlevingsvermogen voor iedereen zichtbaar wordt interesseert ze uiteraard niets.

Dubbele moraal

Bladenmakers en online tijdschriften zijn er dolblij mee, want deze posts krijgen veruit de meeste likes, aandacht, reacties en zo breidt de olievlek zich uit tot een onherstelbare natuurramp. Daarbij heeft het ook iets van een dubbele moraal; aan de ene kant veroordelen wat die bladen en tijdschriften doen, maar er aan de andere kant net zo hard aan meewerken door er over te berichten en mensen hier weer hun gal over te laten spuien. Een eindeloze vicieuze cirkel. Want de aard van het beestje, de mens genaamd, verander je namelijk niet.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.