alleenstaande moeder

Ongewenst zwanger: wat nu?

Op 30 oktober lanceert Fiom ‘Zwanger, wat nu?’. Een innovatief online hulpprogramma met als doel de hulp aan ongewenst zwangere vrouwen toegankelijker en laagdrempeliger te maken.

Linda Voortman, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, en Rineke van Kessel, directeur  van Fiom, verzorgen de officiële lancering tijdens een werkconferentie over ongewenste zwangerschap.

Online hulp ‘Zwanger, wat nu?’

Het nieuwe online hulpprogramma  ‘Zwanger, wat nu?’ helpt ongewenst zwangere vrouwen bij het nemen van een besluit over het al dan niet uitdragen van de zwangerschap. Het programma – dat is opgebouwd volgens het “stepped care” principe – laat bijvoorbeeld zien wat de mogelijkheden zijn als je ongewenst zwanger bent. Er wordt daarbij gekeken naar leeftijd en zwangerschapsduur. Ook biedt ‘Zwanger, wat nu?’ vragen en oefeningen die helpen in het keuzeproces. Op die manier krijgen ongewenst zwangeren handvatten bij het ordenen van gevoelens en gedachten, het verhelderen van motieven, en het in kaart brengen van de consequenties van de verschillende keuzemogelijkheden. Daarnaast kun je vanuit je persoonlijke (online)  omgeving begeleiding krijgen van een gespecialiseerde hulpverlener.

Behoefte aan hulp

Van Kessel:  ‘Een op de vijf vrouwen in Nederland raakt een keer onbedoeld zwanger in haar leven.  Uit recent onderzoek van NIVEL en Rutgers WPF  blijkt  dat  23% van deze vrouwen onzeker is over haar keuze en behoefte heeft aan ondersteuning. Dit is begrijpelijk, want  deze vrouwen komen voor een onomkeerbare keuze  te staan. Wij vinden het belangrijk dat  deze vrouwen de juiste hulp kunnen vinden, zodat zij een weloverwogen keuze  kunnen maken. Daarom hebben we ‘Zwanger, wat nu?’ ontwikkeld. We willen de hulp aan ongewenst zwangere vrouwen toegankelijker en laagdrempeliger  maken. Doordat je er anoniem gebruik van kunt maken, hopen wij ook die vrouwen te bereiken die er met niemand over kunnen praten’.

Online hulpverlening

Online hulpverlening is niet nieuw voor Fiom. Sinds 2010 is er een online hulpprogramma dat helpt bij  het verwerken van een abortus. Van Kessel: ‘Dit is zeer succesvol en voorziet duidelijk in een behoefte. 52% van de deelnemers aan dit hulpprogramma geeft aan geen hulp te hebben gezocht als ze hiervoor naar iemand toe hadden moeten gaan.’

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!