Venetië

Ongeneeslijk verliefd op Venetië

Uit de nevel komt heel voorzichtig Venetië tevoorschijn. De stad waarop reizigers in vorige eeuwen ongeneeslijk verliefd werden. In de winter is het er zo lekker rustig dat kan even op adem kan komen. Het zijn in dit seizoen niet de toeristen die het ritme van de stad bepalen maar de wind, de kou en de zee. 

Winters Venetië

In deze strekking begint het artikel “Winters Venetië  in &Magazine BN DeStem. De Tekst is geschreven door Hans Avontuur en het laat zich lezen alsof je een roman hebt open geslagen. De tekst past ook zo goed bij de bijna zwart-wit foto van Venetië, wat nog meer oude tijden doet herleven. Bijzonder fraai.

Elegantie van het verval

Hans Avontuur haalt schrijvers aan die in vorige eeuwen een lofzang gaven op Venetie, eigenlijk zoals hij dat nu anno 2018 ook doet. “Die stralende, treurige elegantie van het verval”, schreef de Amerikaanse auteur Henry James over zijn liefde voor Venetië in Travelling Companions. Veel schrijvers, dichters, schilders en omponisten werden stuk voor stuk gegrepen door de stad op het water, met als bewoners de welgestelde adel en de groeiende middenklasse.

De fundering van Venetië wankelt

“Er werd geschreven, gecomponeerd en geschilderd, en dat alles in een tempo alsof Venetië het einde van die dag niet zou halen.” Hans Avontuur geeft aan dat dat speciale gevoel twee eeuwen later eigenlijk onveranderd is. De stad, die met zijn voeten in het water staat, ziet er kwetsbaar uit. Bij hoog water lopen laaggelegen delen onder water. De golven knagen aan de versteende eikehouten palen onder de waterspiegel. De fundering van Venetie wankelt.

Een levend schilderij

Op winterdagen is het vaak zo dat ochtendmist over het Canal Grande trekt, wat alles in mist verhult. Je moet dan enkel geduld hebben tot de zonnestralen krachtig genoeg worden om door de nevel heen te geraken. Een meesterlijk schouwspel is waar jouw geduld op beloond wordt. Een levend schilderij.  Langzaam worden de contouren van de stad zichtbaar vanuit het niets.

Venetië heeft geen haast

In de winter is Venetië zeker niet de feestelijke stad van de zomermaanden. Wat ontbreekt zijn de terrassen op de pleinen en de 30 miljoen toeristen. Niet zij bepalen het tempo, maar de wind, de kou en de zee doen dat. Bij vloed ademt de stad diep in, bij eb ademt het geduldig uit.  Venetië zelf heeft ook geen haast. Het begint gewoon elke dag opnieuw.

Ongeneeslijk verliefd op Venetië

Ook al ben ik fotograaf, bij het lezen van de veelvoud aan mooie zinnen, heb ik geen beelden nodig om te begrijpen dat sinds eeuwen mensen als een blok vallen voor deze bijzondere stad. Mensen pakken een liefde op voor Venetië waar ze niet meer vanaf komen, die niet te genezen is.

Wil je als single Venetie bezoeken daar kan Kras je wel bij helpen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.