datingsites vergelijken

Onderzoek naar datingsites met nepprofielen

Ondanks de hoeveelheid betrouwbare datingsites zijn er helaas ook nog altijd datingsites die maar één doel hebben en dat is mensen zoveel mogelijk geld afhandig maken. Om hier een einde aan proberen te maken heeft De Autoriteit Consument en Markt (ACM) invallen gedaan bij meerdere bedrijven die datingssites runnen in een onderzoek naar nepprofielen. Het onderzoekt loopt nog, maar de ACM waarschuwt gebruikers van die sites nu alvast voor profielen van mensen die niet bestaan.

Nepprofiel

“Het lijkt erop dat veel mensen die dergelijke datingsites bezoeken contact leggen met een nepprofiel”, zegt Jeroen Nugteren van de ACM. “Terwijl ze denken dat ze contact hebben met een leuke mevrouw of meneer zit aan de andere kant een persoon die betaald wordt om het contact zo lang mogelijk vol te houden. Vaak moeten klanten van die sites per bericht betalen. Het kan in de duizenden euro’s lopen.”

Keurmerk Veilig Daten

Stichting Keurmerk Veilig Daten is blij met de actie van de ACM. “Deze praktijken zijn ons al lange tijd een doorn in het oog”, zegt John Meuffels van de stichting. “Er werd altijd gezegd: consumenten moeten beter opletten, maar mensen trappen hier gewoon in. Ik ben heel blij dat het nu wordt aangepakt.”

Hoe herken je een nep-datingsite?

  1. De sites rekenen kosten per verstuurd bericht.
  2. Let op of de site vermeldt dat de profielen nep kunnen zijn.
  3. Na aanmelding op de site ontvang je in korte tijd veel reacties van ‘kandidaten’.
  4. De reacties zijn te mooi om waar te zijn. En de profielen vaak ook.
  5. In het eerste contact wil de ander snel met je afspreken. Maar in de reacties daarna stelt hij of zij een ontmoeting steeds uit.
  6. De ander stelt jou bijna altijd een vraag in zijn of haar bericht. Zo lokt hij of zij uit dat jij weer terug schrijft en dus betaalt.
  7. Als je vraagt om via een ander kanaal contact te hebben (bijvoorbeeld via WhatsApp, telefoon of e-mail), gaat de ander daar niet op in.
  8. De ander wil wel met je schrijven, maar elkaar ontmoeten gaat hij of zij uit de weg.

Kleine lettertjes

De NOS stelde proefondervindelijk al vast dat er met nepprofielen wordt gewerkt. De ACM waarschuwde hiervoor en wil de sites nu dus aanpakken, ook sites die zelf kenbaar maken dat ze met nepprofielen werken. “Op sommige sites wordt in de kleine lettertjes gezegd dat je te maken kan krijgen met een chatoperator, dus iemand die wordt betaald voor het contact”, zegt Nugteren. “De vraag is nu of dat voldoende duidelijk is of dat het alsnog om misleiding gaat. Het zijn juist vaak wat kwetsbaardere mensen die op deze sites contact zoeken.”

Ontwijkende antwoorden

Wie de kleine lettertjes over het hoofd ziet of niet leest, kan ook aan andere zaken merken dat hij of zij waarschijnlijk te maken heeft met een nepprofiel. “Je moet sowieso meteen alert zijn als je per bericht moet betalen. En verder kan het een signaal zijn als je in korte tijd een stortvloed aan berichten krijgt. Wat ook een teken kan zijn, is als je ontwijkende antwoorden krijgt bij een verzoek om contact te hebben via andere kanalen, zoals e-mail of telefoon. Als de andere kant dat steeds afhoudt, moet je je even achter de oren krabben.”

Bron: AMC / NOS

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam