Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
datingsites vergelijken
23 april 2018

Onderzoek naar datingsites met nepprofielen

Ondanks de hoeveelheid betrouwbare datingsites zijn er helaas ook nog altijd datingsites die maar één doel hebben en dat is mensen zoveel mogelijk geld afhandig maken. Om hier een einde aan proberen te maken heeft De Autoriteit Consument en Markt (ACM) invallen gedaan bij meerdere bedrijven die datingssites runnen in een onderzoek naar nepprofielen. Het onderzoekt loopt nog, maar de ACM waarschuwt gebruikers van die sites nu alvast voor profielen van mensen die niet bestaan.

Nepprofiel

“Het lijkt erop dat veel mensen die dergelijke datingsites bezoeken contact leggen met een nepprofiel”, zegt Jeroen Nugteren van de ACM. “Terwijl ze denken dat ze contact hebben met een leuke mevrouw of meneer zit aan de andere kant een persoon die betaald wordt om het contact zo lang mogelijk vol te houden. Vaak moeten klanten van die sites per bericht betalen. Het kan in de duizenden euro’s lopen.”

Keurmerk Veilig Daten

Stichting Keurmerk Veilig Daten is blij met de actie van de ACM. “Deze praktijken zijn ons al lange tijd een doorn in het oog”, zegt John Meuffels van de stichting. “Er werd altijd gezegd: consumenten moeten beter opletten, maar mensen trappen hier gewoon in. Ik ben heel blij dat het nu wordt aangepakt.”

Hoe herken je een nep-datingsite?

  1. De sites rekenen kosten per verstuurd bericht.
  2. Let op of de site vermeldt dat de profielen nep kunnen zijn.
  3. Na aanmelding op de site ontvang je in korte tijd veel reacties van ‘kandidaten’.
  4. De reacties zijn te mooi om waar te zijn. En de profielen vaak ook.
  5. In het eerste contact wil de ander snel met je afspreken. Maar in de reacties daarna stelt hij of zij een ontmoeting steeds uit.
  6. De ander stelt jou bijna altijd een vraag in zijn of haar bericht. Zo lokt hij of zij uit dat jij weer terug schrijft en dus betaalt.
  7. Als je vraagt om via een ander kanaal contact te hebben (bijvoorbeeld via WhatsApp, telefoon of e-mail), gaat de ander daar niet op in.
  8. De ander wil wel met je schrijven, maar elkaar ontmoeten gaat hij of zij uit de weg.

Kleine lettertjes

De NOS stelde proefondervindelijk al vast dat er met nepprofielen wordt gewerkt. De ACM waarschuwde hiervoor en wil de sites nu dus aanpakken, ook sites die zelf kenbaar maken dat ze met nepprofielen werken. “Op sommige sites wordt in de kleine lettertjes gezegd dat je te maken kan krijgen met een chatoperator, dus iemand die wordt betaald voor het contact”, zegt Nugteren. “De vraag is nu of dat voldoende duidelijk is of dat het alsnog om misleiding gaat. Het zijn juist vaak wat kwetsbaardere mensen die op deze sites contact zoeken.”

Ontwijkende antwoorden

Wie de kleine lettertjes over het hoofd ziet of niet leest, kan ook aan andere zaken merken dat hij of zij waarschijnlijk te maken heeft met een nepprofiel. “Je moet sowieso meteen alert zijn als je per bericht moet betalen. En verder kan het een signaal zijn als je in korte tijd een stortvloed aan berichten krijgt. Wat ook een teken kan zijn, is als je ontwijkende antwoorden krijgt bij een verzoek om contact te hebben via andere kanalen, zoals e-mail of telefoon. Als de andere kant dat steeds afhoudt, moet je je even achter de oren krabben.”

Bron: AMC / NOS

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Drie alternatieven voor Tinder dating

Ben je wel een beetje klaar met Tinder en wordt het...

Vijf tips voor meer date succes in 2020

In januari daten veel singles er lustig op los! Het nieuwe...

Datingpiek in januari: 76% meer singles maken datingprofiel aan

Move over Blue Monday, Love Sunday staat voor de deur!

Drie vormen van oplichting bij online daten

Nieuwe mensen ontmoeten met daarbij de kans dat je ook je...

Online dating: de minste nepaccounts en privacy zorgen heb je hier!

Welke datingsites of -apps zijn het meest populair en waar maken...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie