leugenaar ontmaskeren

Onderzoek brengt duidelijkheid: Waar vrouwen en mannnen het vaakst over liegen

Af en toe is een leugentje om bestwil de enige manier om de vrede tussen jou en je partner te bewaren. Toch is het altijd een moeilijke beslissing: blijf je eerlijk of bewaar je de rust door te liegen? De meeste mensen verkiezen dat laatste, zo blijkt uit een recente enquête. Daarbij komen vaak dezelfde leugentjes terug, maar gelukkig kan je die ook gemakkelijk ontrafelen.

De favoriet van vrouwen is ongetwijfeld ‘ik ben klaar in vijf minuten’, een leugentje dat 40 procent van hen wel eens gebruikt. Nu weten we allemaal – zowel mannen als vrouwen – dat die ‘vijf minuten’ in werkelijkheid een uur zullen worden.

Vrouwen

Daarnaast bleek ook dat bijna een kwart van de vrouwen (23 procent) liegt over haar menstruatie om te ontsnappen aan seks. Dat bevestigt een eerdere Britse enquête, waarin zelfs 40 procent hetzelfde bekende.

En daar blijft het niet bij. Zo liegen we ook over ons gewicht (28 procent) of zeggen we te genieten van een maaltijd van onze partner, terwijl het in werkelijkheid niet te eten is (21 procent). Anderen geven dan weer complimentjes die ze niet menen (18 procent) of liegen over het aantal vroegere bedpartners (12 procent). Een schuldgevoel krijgen we echter niet door deze leugentjes. Meer dan drie op de vier vrouwen vinden het de normaalste zaak van de wereld.

Mannen

Daarin staan we niet alleen, want ook mannen gebruiken vaak een leugentje om bestwil. Ook hun favoriet is ‘ik ben klaar in vijf minuten’, wat 27 procent van de mannen wel eens gebruikt. Daarnaast geven mannen ook valse complimentjes (23 procent) of zeggen ze je nieuwe look mooi te vinden, terwijl dat in feite niet zo is (23 procent). Ook over je kookkunsten durven mannen wel eens liegen (22), net als over je gewicht (21 procent).

Zo ontrafel je de leugentjes

Gelukkig (of net niet?) bestaan er een aantal trucjes om te ontdekken of iemand leugens vertelt. “Liegen bezorgt mensen stress, zowel fysiek als psychologisch. Het is vooral het niet-verbale gedrag dat je kan vertellen of iemand de waarheid vertelt”, zei lichaamstaalexperte Anjula Mutanda aan Female First.

Vijf belangrijke signalen

1.Timing

Bij het liegen komt de timing van onze verbale en niet-verbale communicatie vaak niet meer overeen. Als iemand zegt ‘ik hou van je outfit’ en pas daarna lacht in plaats van tegelijkertijd, dan is het duidelijk dat hij niet de waarheid zegt.

2. Bevroren gezich

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat lichaamstaal hen kan verraden, dus reageren zee minder levendig en zelfs een beetje stijf als ze liegen. Let dus op een bevroren gezichtsuitdrukking en beperkte bewegingen om een leugenaar te ontmaskeren.

3. Extreem nauwkeurig

Uit angst om ontdekt te worden, oefenen we vaak op voorhand onze leugentjes. Daardoor maken we gebruik van een gekunstelde in plaats van een natuurlijke taal en geven we te veel nutteloze details.

4. Onrustige handen en voeten

 Bij het verbergen van een leugentje controleren we vaak bewust één deel van ons lichaam, maar vergeten we een ander. Let dus op voor tegenstrijdige signalen, zoals een glimlach met onrustige, wriemelende handen en voeten.

5. Tijd winnen

Tegenstrijdigheid is vaak de sleutel tot het ontrafelen van een leugen. Zegt iemands verhaal hetzelfde als je er vragen over stelt? Aarzelen of het herhalen van je vraag kan signaleren dat iemand liegt, omdat hij of zij tijd probeert te winnen om het oorspronkelijke leugentje te herkauwen.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.