Af en toe is een leugentje om bestwil de enige manier om de vrede tussen jou en je partner te bewaren. Toch is het altijd een moeilijke beslissing: blijf je eerlijk of bewaar je de rust door te liegen? De meeste mensen verkiezen dat laatste, zo blijkt uit een recente enquête. Daarbij komen vaak dezelfde leugentjes terug, maar gelukkig kan je die ook gemakkelijk ontrafelen.
De favoriet van vrouwen is ongetwijfeld ‘ik ben klaar in vijf minuten’, een leugentje dat 40 procent van hen wel eens gebruikt. Nu weten we allemaal – zowel mannen als vrouwen – dat die ‘vijf minuten’ in werkelijkheid een uur zullen worden.
Vrouwen
Daarnaast bleek ook dat bijna een kwart van de vrouwen (23 procent) liegt over haar menstruatie om te ontsnappen aan seks. Dat bevestigt een eerdere Britse enquête, waarin zelfs 40 procent hetzelfde bekende.
En daar blijft het niet bij. Zo liegen we ook over ons gewicht (28 procent) of zeggen we te genieten van een maaltijd van onze partner, terwijl het in werkelijkheid niet te eten is (21 procent). Anderen geven dan weer complimentjes die ze niet menen (18 procent) of liegen over het aantal vroegere bedpartners (12 procent). Een schuldgevoel krijgen we echter niet door deze leugentjes. Meer dan drie op de vier vrouwen vinden het de normaalste zaak van de wereld.
Mannen
Daarin staan we niet alleen, want ook mannen gebruiken vaak een leugentje om bestwil. Ook hun favoriet is ‘ik ben klaar in vijf minuten’, wat 27 procent van de mannen wel eens gebruikt. Daarnaast geven mannen ook valse complimentjes (23 procent) of zeggen ze je nieuwe look mooi te vinden, terwijl dat in feite niet zo is (23 procent). Ook over je kookkunsten durven mannen wel eens liegen (22), net als over je gewicht (21 procent).
Zo ontrafel je de leugentjes
Gelukkig (of net niet?) bestaan er een aantal trucjes om te ontdekken of iemand leugens vertelt. “Liegen bezorgt mensen stress, zowel fysiek als psychologisch. Het is vooral het niet-verbale gedrag dat je kan vertellen of iemand de waarheid vertelt”, zei lichaamstaalexperte Anjula Mutanda aan Female First.
Vijf belangrijke signalen
1.Timing
Bij het liegen komt de timing van onze verbale en niet-verbale communicatie vaak niet meer overeen. Als iemand zegt ‘ik hou van je outfit’ en pas daarna lacht in plaats van tegelijkertijd, dan is het duidelijk dat hij niet de waarheid zegt.
2. Bevroren gezich
De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat lichaamstaal hen kan verraden, dus reageren zee minder levendig en zelfs een beetje stijf als ze liegen. Let dus op een bevroren gezichtsuitdrukking en beperkte bewegingen om een leugenaar te ontmaskeren.
3. Extreem nauwkeurig
Uit angst om ontdekt te worden, oefenen we vaak op voorhand onze leugentjes. Daardoor maken we gebruik van een gekunstelde in plaats van een natuurlijke taal en geven we te veel nutteloze details.
4. Onrustige handen en voeten
Bij het verbergen van een leugentje controleren we vaak bewust één deel van ons lichaam, maar vergeten we een ander. Let dus op voor tegenstrijdige signalen, zoals een glimlach met onrustige, wriemelende handen en voeten.
5. Tijd winnen
Tegenstrijdigheid is vaak de sleutel tot het ontrafelen van een leugen. Zegt iemands verhaal hetzelfde als je er vragen over stelt? Aarzelen of het herhalen van je vraag kan signaleren dat iemand liegt, omdat hij of zij tijd probeert te winnen om het oorspronkelijke leugentje te herkauwen.
Bron: HLN