oma opa klein kind

Omgangsrecht grootouders en kleinkinderen

Wanneer je zelf een scheiding hebt meegemaakt, als kind of als ouder, dan weet je dat contacten met opa’s en oma’s erg kunnen veranderen. Zagen opa’en oma’s de kleinkinderen met regelmaat, dan kan het nu zelfs zo zijn, dat het contact echt tot een minimum of nul beperkt is. Voor de kleinkinderen niet fijn, maar voor grootouders vaak een bron van intens verdriet. Hun kleinkinderen zagen zij vaak als het doel van hun leven.

Omgangsrecht voor grootouders

Een grote groep grootouders is zeer verdrietig over het gebrek aan contact. De politiek wil hier verandering in brengen door omgangsrecht voor grootouders af te dwingen. Dit geldt voor grootouders die na de scheiding hun kleinkinderen niet meer mogen zien. Of het helpt is natuurlijk de vraag. Ook na een uitspraak van de rechter, blijf je als opa en oma toch afhankelijk van de goede wil van van ouders of verzorgers. En aan die bereidwilligheid ontbreekt het nog wel eens.

Voor Mijn Kleinkind

Er bestaat een stichting met de naam Voor Mijn Kleinkind. Zij zijn blij dat het onderwerp nu eindelijk openlijk besproken wordt. Opa’s en oma’s die hun kleinkinderen niet mogen zien, moeten eenvoudiger naar de rechter kunnen stappen. Nu moeten ze bij wijze van spreken nog bewijzen dat je een band hebt met het kind, voordat je zelfs maar naar de rechter mag. Het moet genoeg zijn voor de rechter dat er een bloedband is. Meer moet niet nodig zijn.

Grootouders voelen zich geamputeerd

Over hoeveel grootouders het gaat is niet duidelijk. Door de politiek wordt gedacht aan zo’n 4000 grootouders. Ruud van de stichting Voor Mijn Kleinkind denkt dat het zo’n 50.000 tot 100.000 kinderen betreft. Veel grootouders hebben hier veel verdriet door en vinden het moeilijk om er over te praten. Hierdoor geraken ze in een sociaal isolement. Grootouders voelen zich geamputeerd, niet meer compleet.

Normaal dat grootouders hun kleinkinderen zien

De stichting Voor Mijn Kleinkind wil dat er bij een echtscheiding afspraken worden gemaakt over het omgangsrecht van grootouders. Het is van de gekke dat het via de rechter moet. Het moet toch normaal zijn dat grootouders hun kleinkinderen zien. Dit vindt een ander bestuurslid van deze stichting. In Nederland bestaan geen dwangmiddelen zoals uitkering stopzetten om ouders te bewegen mee te gaan in de wens van oma’s en opa’s.

Contact in belang van het kind?

De Kinderombudsman Marc Dullaert vindt ook dat het recht van grootouders opgenomen moet worden in het ouderschapsplan, dat ouders opstellen wanneer ze gaan scheiden. Maar als er onderling niet uitgekomen wordt, dan moet je naar de rechter. Die beoordeelt dan of contact in belangt is van het kind.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.