oma opa klein kind
5 March 2015

Omgangsrecht grootouders en kleinkinderen

Wanneer je zelf een scheiding hebt meegemaakt, als kind of als ouder, dan weet je dat contacten met opa’s en oma’s erg kunnen veranderen. Zagen opa’en oma’s de kleinkinderen met regelmaat, dan kan het nu zelfs zo zijn, dat het contact echt tot een minimum of nul beperkt is. Voor de kleinkinderen niet fijn, maar voor grootouders vaak een bron van intens verdriet. Hun kleinkinderen zagen zij vaak als het doel van hun leven.

Omgangsrecht voor grootouders

Een grote groep grootouders is zeer verdrietig over het gebrek aan contact. De politiek wil hier verandering in brengen door omgangsrecht voor grootouders af te dwingen. Dit geldt voor grootouders die na de scheiding hun kleinkinderen niet meer mogen zien. Of het helpt is natuurlijk de vraag. Ook na een uitspraak van de rechter, blijf je als opa en oma toch afhankelijk van de goede wil van van ouders of verzorgers. En aan die bereidwilligheid ontbreekt het nog wel eens.

Voor Mijn Kleinkind

Er bestaat een stichting met de naam Voor Mijn Kleinkind. Zij zijn blij dat het onderwerp nu eindelijk openlijk besproken wordt. Opa’s en oma’s die hun kleinkinderen niet mogen zien, moeten eenvoudiger naar de rechter kunnen stappen. Nu moeten ze bij wijze van spreken nog bewijzen dat je een band hebt met het kind, voordat je zelfs maar naar de rechter mag. Het moet genoeg zijn voor de rechter dat er een bloedband is. Meer moet niet nodig zijn.

Grootouders voelen zich geamputeerd

Over hoeveel grootouders het gaat is niet duidelijk. Door de politiek wordt gedacht aan zo’n 4000 grootouders. Ruud van de stichting Voor Mijn Kleinkind denkt dat het zo’n 50.000 tot 100.000 kinderen betreft. Veel grootouders hebben hier veel verdriet door en vinden het moeilijk om er over te praten. Hierdoor geraken ze in een sociaal isolement. Grootouders voelen zich geamputeerd, niet meer compleet.

Normaal dat grootouders hun kleinkinderen zien

De stichting Voor Mijn Kleinkind wil dat er bij een echtscheiding afspraken worden gemaakt over het omgangsrecht van grootouders. Het is van de gekke dat het via de rechter moet. Het moet toch normaal zijn dat grootouders hun kleinkinderen zien. Dit vindt een ander bestuurslid van deze stichting. In Nederland bestaan geen dwangmiddelen zoals uitkering stopzetten om ouders te bewegen mee te gaan in de wens van oma’s en opa’s.

Contact in belang van het kind?

De Kinderombudsman Marc Dullaert vindt ook dat het recht van grootouders opgenomen moet worden in het ouderschapsplan, dat ouders opstellen wanneer ze gaan scheiden. Maar als er onderling niet uitgekomen wordt, dan moet je naar de rechter. Die beoordeelt dan of contact in belangt is van het kind.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Thuiswerken maakt singles ongelukkig

Het thuiswerken vanwege de coronacrisis trekt een zware wissel op singles.

Uit en date tips voor alleenstaande ouders

Aangezien het best lastig is om aan een nieuwe relatie te...

Ga je scheiden? Tips om deze periode te overleven

Niet alleen op de Dag van de Scheiding – 13 september...

6 op 10 singles gelooft dat technologie helpt tegen eenzaamheid

Datingservice Lexa.nl vroeg bijna 10.000 singles naar de invloed van technologie op...

Kerst als gescheiden ouders: hoe regel je het met de kinderen?

De kerstdagen staan doorgaans in het teken van gezellig samen zijn!...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie