onzeker lichaamsbeeld

Omgaan met seksisme op de werkvloer: zo doe je het

Ook al leven en werken we niet meer in de prehistorie, seksisme op de werkvloer komt helaas nog altijd voor. Single vrouwen lijken er nog een vaker last van te hebben dan hun getrouwde collega’s. Hoe je een einde maakt aan die seksuele toespelingen lees je hier.

Onaanvaardbaar gedrag

Begin door te erkennen wat wel en wat geen aanvaardbaar gedrag is. Dit is complexer dan het lijkt. Duidelijk, ondergeschoven of onderbetaald worden omdat je vrouw bent is verkeerd. Ontslagen of gedegradeerd worden omdat je zwanger bent, is verkeerd. Seksueel geïntimideerd, in welke mate dan ook, is verkeerd. Maar waar ligt de grens als het gaat over die onschadelijkere en verraderlijke incidenten – de ruwe grap, vunzige e-mail, schunnig gegniffel, wellustige blikken, de neerbuigende toon, geringschattend kleineren. Het mag allemaal niet en je hoeft ook niet te accepteren.

Niet accepteren dus. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De meesten van ons die in zo’n situatie verkeren zijn geneigd te denken: “Oh mijn God, moet ik hier werkelijk tegenin gaan?” Wij zien het, terecht, als een enorme stap en we zijn bang dat we het probleem alleen nog maar groter zullen maken.

Oplossen in drie stappen

Leer de kunst van een moeilijke situatie oplossen. Dit omvat diverse stappen

  1. Zie de discriminatie niet als een overweldigend probleem maar als een specifieke kwestie.
  2. Kies een geschikte tijd om deze kwestie privé met je collega of manager te bespreken.
  3. Breng wat je wilt zeggen in drie delen – wat je ongewenst vindt, hoe je je er door voelt en wat je veranderd wilt zien. We zullen een voorbeeld geven:

“Ik vind het niet leuk wanneer je me iedere keer weer onderbreekt in vergaderingen. Het voelt alsof jij niet respecteert wat ik heb te melden. Ik zou graag een manier willen vinden om dit in de toekomst te vermijden”.

“Het is me opgevallen dat ik veel minder zware opdrachten of klanten krijg sinds ik terug ben van zwangerschapsverlof. Hierdoor voel ik me alsof mijn vaardigheden niet worden vertrouwd. Ik zou graag willen bespreken hoe ik weer met mijn volle capaciteiten kan gaan werken”.

“Je geeft vaak commentaar op mijn uiterlijke verschijning en maakt persoonlijke gebaren naar me. Dit is eigenlijk ongewenst. Ik heb liever dat onze relatie professioneel blijft”.

“Ik begrijp dat mijn collega, die in functie gelijk staat aan de mijne, nu een hoger salaris krijgt. Ik vind dit oneerlijk. Ik wil graag dat wij er over praten hoe we deze situatie gelijk kunnen trekken”.

Tijdens deze  bespreking is het essentieel dat je neutraal bent. Doe je uiterste best kalm, beheerst en behulpzaam te blijven en val onder geen beding in de val waarin hij wordt neergezet als schurk en jij als slachtoffer. Als je het heel hard gaat spelen laat je de andere persoon geen keus in de aanval te gaan en zich te verdedigen. Voordat je het weet zijn jullie twee in strijd, en tijdens strijd luistert niemand.

Kijk naar wat andere vrouwen hebben bereikt en vertel jezelf dat ook jij streeft voor iets belangrijks. Bedenk dat, wanneer je je rechten verdedigt, je de rechten van alle vrouwen verdedigt.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.
snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
By Moniek ·
26 oktober 2021

Geweldige vintage woonschatten vind je hier

Dol op tweedehands, vintage en design speuren op rommelmarkten? wist je dat je ook in de winter prima op zoek kan naar nieuwe woonschatten voor een prikkie?