onzeker lichaamsbeeld

Omgaan met seksisme op de werkvloer: zo doe je het

Ook al leven en werken we niet meer in de prehistorie, seksisme op de werkvloer komt helaas nog altijd voor. Single vrouwen lijken er nog een vaker last van te hebben dan hun getrouwde collega’s. Hoe je een einde maakt aan die seksuele toespelingen lees je hier.

Onaanvaardbaar gedrag

Begin door te erkennen wat wel en wat geen aanvaardbaar gedrag is. Dit is complexer dan het lijkt. Duidelijk, ondergeschoven of onderbetaald worden omdat je vrouw bent is verkeerd. Ontslagen of gedegradeerd worden omdat je zwanger bent, is verkeerd. Seksueel geïntimideerd, in welke mate dan ook, is verkeerd. Maar waar ligt de grens als het gaat over die onschadelijkere en verraderlijke incidenten – de ruwe grap, vunzige e-mail, schunnig gegniffel, wellustige blikken, de neerbuigende toon, geringschattend kleineren. Het mag allemaal niet en je hoeft ook niet te accepteren.

Niet accepteren dus. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De meesten van ons die in zo’n situatie verkeren zijn geneigd te denken: “Oh mijn God, moet ik hier werkelijk tegenin gaan?” Wij zien het, terecht, als een enorme stap en we zijn bang dat we het probleem alleen nog maar groter zullen maken.

Oplossen in drie stappen

Leer de kunst van een moeilijke situatie oplossen. Dit omvat diverse stappen

  1. Zie de discriminatie niet als een overweldigend probleem maar als een specifieke kwestie.
  2. Kies een geschikte tijd om deze kwestie privé met je collega of manager te bespreken.
  3. Breng wat je wilt zeggen in drie delen – wat je ongewenst vindt, hoe je je er door voelt en wat je veranderd wilt zien. We zullen een voorbeeld geven:

“Ik vind het niet leuk wanneer je me iedere keer weer onderbreekt in vergaderingen. Het voelt alsof jij niet respecteert wat ik heb te melden. Ik zou graag een manier willen vinden om dit in de toekomst te vermijden”.

“Het is me opgevallen dat ik veel minder zware opdrachten of klanten krijg sinds ik terug ben van zwangerschapsverlof. Hierdoor voel ik me alsof mijn vaardigheden niet worden vertrouwd. Ik zou graag willen bespreken hoe ik weer met mijn volle capaciteiten kan gaan werken”.

“Je geeft vaak commentaar op mijn uiterlijke verschijning en maakt persoonlijke gebaren naar me. Dit is eigenlijk ongewenst. Ik heb liever dat onze relatie professioneel blijft”.

“Ik begrijp dat mijn collega, die in functie gelijk staat aan de mijne, nu een hoger salaris krijgt. Ik vind dit oneerlijk. Ik wil graag dat wij er over praten hoe we deze situatie gelijk kunnen trekken”.

Tijdens deze  bespreking is het essentieel dat je neutraal bent. Doe je uiterste best kalm, beheerst en behulpzaam te blijven en val onder geen beding in de val waarin hij wordt neergezet als schurk en jij als slachtoffer. Als je het heel hard gaat spelen laat je de andere persoon geen keus in de aanval te gaan en zich te verdedigen. Voordat je het weet zijn jullie twee in strijd, en tijdens strijd luistert niemand.

Kijk naar wat andere vrouwen hebben bereikt en vertel jezelf dat ook jij streeft voor iets belangrijks. Bedenk dat, wanneer je je rechten verdedigt, je de rechten van alle vrouwen verdedigt.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!