Er zullen niet veel mensen zijn die zeggen dat scheiden niet vervelend is. Het is vaak vooral verdrietig omdat het meestal de keuze is van de ene waar de ander wel in mee moet gaan. Wanneer de liefde namelijk niet meer van twee kanten komt, dan is het einde reeds ingetreden. Je kunt je er tegen verzetten, maar dat is meer uitstel van executie. Wen er maar vast aan dat het nooit meer koek en ei zal worden tussen jullie.

Overspoeld door emoties

Verdriet zal veelal de boventoon voeren, maar ook boosheid. Je zult van de ene emotie in de andere geworpen worden. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is het heftig. Ook zij hebben hun verdriet en boosheid en onbegrip. Ook zullen deze emoties bij de betrokkenen niet steeds synchroon lopen. Probeer als ouder niet te veel te verdrinken in je eigen emoties, zorg dat je die van de kinderen goed in het oog blijft houden.

Wat je verder beter kunt laten na een scheiding zijn een aantal zaken, waar je even bij stil moet staan, omdat die je anders mogelijk gaan overkomen. Niet alles zal betrekking hebben op jou maar ben alert dat er zaken kunnen insluipen zonder dat je er bewust van bent, maar die niet goed voor je zijn.

Vrienden blijven kan niet

Accepteer dat de relatie over is. Dat is de eerste stap na een scheiding. Zolang er niet een volledige acceptatie is, blijf je hopen dat het goedkomt en ga je niet verder met je leven.

Wanneer iemand je verlaat, kun je echt gevoel van rouw hebben. Die persoon is er nog wel, maar niet voor jou. Hij wil jou niet meer in zijn leven. Neem de tijd om te rouwen. Besef dat je weer single bent. Ga uitzoeken waar jij in je eentje gelukkig van kan worden. In contact blijven met je ex, die echt een heel ander gevoel over jou gaat hebben, dat vergroot de pijn en houdt hem nog langer in stand.

Spullen van je ex-partner moeten uit beeld

Wanneer een relatie ten einde is, zijn er nog veel spullen die aan de ander zullen herinneren. Het is natuurlijk niet zo dat je alles in je huis moet gaan vervangen, dat is onmogelijk. Zaken die echter ongewild meer herinnering geven aan de tijd met hem, zoals foto’s souvenirs, CD’s, kleding en  versieringen aan de muur, zou je beter uit je gezichtsveld brengen.

Spullen die hij heeft laten staan en niet nodig blijkt te hebben, moet je echt wegdoen. Gezamenlijke spullen die nu niet goed voor jou voelen, maar die je niet echt weg wilt doen, die kun je in een doos stoppen en wegzetten. Misschien gooi je ze later weg of kun je er later wel beter tegen. Het is echt beter nu zo weinig mogelijk met je ex geconfronteerd te worden.

Negeer negatieve gevoelens niet

Eenzaamheid, onzekerheid, boosheid,jaloezie, angst, schaamte, vernedering, verdriet en wanhoop . Na de scheiding voel je deze emoties, de één steker dan de ander. Daar komt bij dat deze gevoelens niet alleen emotioneel zijn maar ook fysiek. Er zullen veel tranen vloeien en je hebt pijn in je hart.

Laat deze emoties hun gang gaan. Huil je ogen uit je hoofd, bij wijze van spreke. Het hoort bij het rouwen, het is onderdeel van het herstelproces. Deze periode is nodig en die kun je niet overslaan. Het maakt je uiteindelijk sterker.

Blijf weg van verslavingen

Je moet voor jezelf een manier zien te vinden om met je pijn om te gaan. Bedenk je wel dat het overgaan op overmatig alcohol gebruik of het slikken van medicijnen, niet de oplossing is. Mogelijk voor een keer, maar dan is het klaar. Het lost je probleem namelijk niet op. Het is juist nodig in deze situatie dat je gezond blijft en helder kunt blijven denken. Isoleer je niet van je omgeving.

Laat jezelf niet verslonzen

Na een bijzonder moeilijke scheiding is het voor veel mensen lastig voor zichzelf te blijven voldoen in hun basisbehoeften. Bedoeld is hier eten, slapen en onderdak. Dit is te begrijpen, maar onaanvaardbaar. Dwing je zelf in ieder geval om te eten en je goed te verzorgen. Door een goede noodzakelijke maaltijd blijf je sterk. Schone kleding en goede verzorging zorgen in ieder geval voor een beter gevoel als je jezelf per ongelijk in de spiegel ziet.

Mijdt je sociale contacten niet

Naast het verliezen van een relatie, wat pijn en verdriet geeft, is het voor velen een enorme opdracht alleen verder te leven, met of zonder kinderen, dus met of zonder  het alleen zorgen voor kinderen. Vaak komen sociale relaties onder druk. Het is inderdaad makkelijk gezegd dan gedaan, maar onderhoud je sociale netwerk.  Zeker bij de opvoeding van de kinderen is het geen overbodige luxe.

Als ouders die niet gescheiden zijn al tegen elkaar mogen klagen, waarom zou je dat dan als alleenstaande ouder niet mogen. De alleenstaande moeder vooral voelt vaak meer schroom om over moeilijkheden in de opvoeding te praten met een andere moeder. Er is niets zo heilzaam als het gewoon eens kunnen zeggen dat je het opvoeden lastig vindt. Verhalen te horen die zo herkenbaar klinken, geeft vaak steun.