Of je een gelukkig huwelijk hebt ligt in je DNA besloten

Ben je ook nog op zoek naar het geheim van een gelukkig huwelijk? Het zou zo maar eens kunnen zijn dat dit besloten ligt in je DNA. Onderzoekers van de universiteit van Yale hebben namelijk een gen gevonden dat een rol speelt bij het slagen van je relatie.

Genetische aanleg

Natuurlijk zijn er allerlei factoren die je relatie kunnen maken of breken, maar daarnaast is er ook een genetische component. De studie die in vakblad PLOS One verscheen is de eerste die een genetische oorzaak aanwijst voor een gelukkig huwelijk. Volgens de wetenschappers is zo’n vier procent van de variaties in de tevredenheid van mensen met hun huwelijk genetisch bepaald.

Knuffelhormoon

Het gaat om een gen in een receptor voor oxytocine, het ‘knuffelhormoon’ dat een rol speelt bij het aangaan van relaties en bij de banden tussen moeder en kind. Mensen die deze gen-variant hebben, staan erom bekend dat ze een groter empathisch vermogen hebben, socialer zijn en meer emotioneel stabiel. Gezien de aard van het gen is het eigenlijk niet zo gek dat je het vaker terugvindt bij mensen die tevreden zijn met hun relatie.

Gevoel over relatie

“Deze studie laat zien dat het gevoel over je relatie beïnvloed wordt door meer dan alleen de ervaringen die je deelt met elkaar,” zegt dr. Joan Monin van Yale. “In het huwelijk spelen ook de genetische predisposities van jezelf en je partner een rol.” Met andere woorden: Als je huwelijk op de klippen loopt dan gaat het niet alleen om wat jij of je partner heeft gedaan. Ook jullie genen kunnen van invloed zijn.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.