match daten

Nooit meer een miskleun tijdens het daten? Zo ontdek je jouw type!

Ben je de ene na de andere mismatcht tijdens het daten ook zo zat? Met ‘MensTypes’ kun je in een oogopslag zien of iemand bij je past of niet. „Scheelt een hoop tijd, gedoe en ook verdriet.”

Mars of Venus?

„Zie je die man daar aan komen lopen? Klein, gespierd en best wel ruig, dat is nou een echte Mars.” Ik zit met Monica Wardenaar, schrijfster van het boek ‘Jij past echt bij mij’, op een terras in het Haagse centrum en we geven onze ogen goed de kost. „Een Mars is vaak energiek, uitdagend en praat en beweegt snel.” Ze neemt een slok van haar Chai Latte en wijst naar een knappe vrouw die wat wegheeft van Jennifer Lopez. Een Venus-Mercurius. „Een sensueel, charmant type, dat onder andere de neiging heeft rommelig te zijn.” Toch handig om te weten als je smetvrees hebt.

Voorbijgangers passeren de revue en bij iedereen weet ze met haar amandelvormige bruine ogen meteen te spotten wat voor type het is. Van een Maan tot een Jupiter en een Mercurius, alle menstypes zijn vernoemd naar hemellichamen en hebben zo hun eigen karakter. Zo is pianist Wibi Soerjadi een zon, net als Michael Jackson. ,,Een zeldzaam type. Tenger en dromerig.” Ook Waylon en Elvis Presley zijn dezelfde types. Venus Mercurius, „pretoogjes, weleens problemen met hun gewicht en charismatisch, een beetje stout zelfs.”

Match maar geen klik

Het is wéér uit, hoorde ze vaak om haar heen. ‘Onze karakters verschilden te veel’. Wardenaar dook in de wereld van het enneagram van de zogenaamde essentietypes, bestudeerde grondig alle types en ging voor haar boek, waarin tientallen foto’s staan als hulpmiddel om te ontdekken wat voor type jij bent en wat bij je past, de straat op met haar camera. ,,Ik hoop mensen hiermee op een andere manier te leren kijken en zo een betere kans op een goede relatie te geven.”

Het menstype-kijken beperkt zich overigens niet tot real life. „Het kunnen inschatten van iemands karakter op basis van een foto is in onze digitale tijd onmisbaar geworden, je hebt vast weleens iemand naar rechts geswipet op Tinder waarmee je daarna een match had, maar uiteindelijk totaal geen klik mee bleek te hebben. Zeker als je dan veel tijd en energie in zo iemand steekt, nog voordat je er mee afspreekt en het aan den lijve ervaart, kan dat zonde zijn.”

Het grote voordeel van type-dating is dat je minder keuzestress hebt. ,,Je kunt gemakkelijk tien matches hebben, maar wat dan? Een kleiner aanbod maakt de keuze voor een echte date eenvoudiger. Het geeft ook meer zelfvertrouwen, omdat je beter weet waarom iemand wel of niet bij je past, en dat kan een hoop verdriet schelen.”

Herder of poedel?

Of het zweverig is? Gedecideerd schudt ze haar hoofd, ,,Het is juist superconcreet. Vergelijk het met honden. We zien direct het verschil tussen een poedel en een herder en dit vertelt je meer over het karakter van deze twee honden. Bij een waakhond denken we meestal aan een herdershond, maar wil je liever een schoothondje dat je leuke strikjes in kunt doen, dan kies je eerder voor een poedel. Zo zijn ook verschillende types mensen te herkennen aan het uiterlijk en ook dan weet je meteen meer over het karakter.” Het is natuurlijk wel ‘zwart-wit en in grote lijnen’, beaamt ze. Er zullen ook heus wel hele waakzame poedels zijn, „maar zie het als een handig filter bij een eerste selectie.”

Verder lezen? Dat doe je hier!

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam