match daten
14 September 2019

Nooit meer een miskleun tijdens het daten? Zo ontdek je jouw type!

Ben je de ene na de andere mismatcht tijdens het daten ook zo zat? Met ‘MensTypes’ kun je in een oogopslag zien of iemand bij je past of niet. „Scheelt een hoop tijd, gedoe en ook verdriet.”

Mars of Venus?

„Zie je die man daar aan komen lopen? Klein, gespierd en best wel ruig, dat is nou een echte Mars.” Ik zit met Monica Wardenaar, schrijfster van het boek ‘Jij past echt bij mij’, op een terras in het Haagse centrum en we geven onze ogen goed de kost. „Een Mars is vaak energiek, uitdagend en praat en beweegt snel.” Ze neemt een slok van haar Chai Latte en wijst naar een knappe vrouw die wat wegheeft van Jennifer Lopez. Een Venus-Mercurius. „Een sensueel, charmant type, dat onder andere de neiging heeft rommelig te zijn.” Toch handig om te weten als je smetvrees hebt.

Voorbijgangers passeren de revue en bij iedereen weet ze met haar amandelvormige bruine ogen meteen te spotten wat voor type het is. Van een Maan tot een Jupiter en een Mercurius, alle menstypes zijn vernoemd naar hemellichamen en hebben zo hun eigen karakter. Zo is pianist Wibi Soerjadi een zon, net als Michael Jackson. ,,Een zeldzaam type. Tenger en dromerig.” Ook Waylon en Elvis Presley zijn dezelfde types. Venus Mercurius, „pretoogjes, weleens problemen met hun gewicht en charismatisch, een beetje stout zelfs.”

Match maar geen klik

Het is wéér uit, hoorde ze vaak om haar heen. ‘Onze karakters verschilden te veel’. Wardenaar dook in de wereld van het enneagram van de zogenaamde essentietypes, bestudeerde grondig alle types en ging voor haar boek, waarin tientallen foto’s staan als hulpmiddel om te ontdekken wat voor type jij bent en wat bij je past, de straat op met haar camera. ,,Ik hoop mensen hiermee op een andere manier te leren kijken en zo een betere kans op een goede relatie te geven.”

Het menstype-kijken beperkt zich overigens niet tot real life. „Het kunnen inschatten van iemands karakter op basis van een foto is in onze digitale tijd onmisbaar geworden, je hebt vast weleens iemand naar rechts geswipet op Tinder waarmee je daarna een match had, maar uiteindelijk totaal geen klik mee bleek te hebben. Zeker als je dan veel tijd en energie in zo iemand steekt, nog voordat je er mee afspreekt en het aan den lijve ervaart, kan dat zonde zijn.”

Het grote voordeel van type-dating is dat je minder keuzestress hebt. ,,Je kunt gemakkelijk tien matches hebben, maar wat dan? Een kleiner aanbod maakt de keuze voor een echte date eenvoudiger. Het geeft ook meer zelfvertrouwen, omdat je beter weet waarom iemand wel of niet bij je past, en dat kan een hoop verdriet schelen.”

Herder of poedel?

Of het zweverig is? Gedecideerd schudt ze haar hoofd, ,,Het is juist superconcreet. Vergelijk het met honden. We zien direct het verschil tussen een poedel en een herder en dit vertelt je meer over het karakter van deze twee honden. Bij een waakhond denken we meestal aan een herdershond, maar wil je liever een schoothondje dat je leuke strikjes in kunt doen, dan kies je eerder voor een poedel. Zo zijn ook verschillende types mensen te herkennen aan het uiterlijk en ook dan weet je meteen meer over het karakter.” Het is natuurlijk wel ‘zwart-wit en in grote lijnen’, beaamt ze. Er zullen ook heus wel hele waakzame poedels zijn, „maar zie het als een handig filter bij een eerste selectie.”

Verder lezen? Dat doe je hier!

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

3 vragen die bepalen of iemand bij je past

Wat je hobby’s zijn, op welke partij je stemt of wat...

Dit zijn je beste liefdesmatches als je een Schorpioen bent

De sterrenbeelden Kreeft, Vissen of Stier hebben volgens de sterren een...

Datingapp Inner Circle blockt met nieuwe feature het woord ‘Hey’

Denk je dat ‘Hey’ de aandacht van je nieuwe match trekt?...

Kwart van alleenwonenden zoekt – juist nu – liefde en verbinding met anderen

Hoe kijken Nederlanders tegen online daten aan nu fysiek afspreken even...

Langeafstandsrelatie; hoe werkt dat?

Je hoort er steeds vaker over; een relatie met iemand in...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie