vreindschap
27 October 2015

Nieuwe vriendinnen komen niet aanwaaien

Mensen om mij heen hebben allerlei vriendenclubjes. Een clubje van de basisschool van vroeger, een meidenclubje van het hockeyteam, een moederclubje door het helpen op school of een hechte vrienden groep van jou en je partner waar je ieder jaar mee op vakantie gaat. Wanneer ik daar over na denk, heb ik dat geen van allen. En weet je, een scheiding werkt daar zeker niet aan mee. Hoe zit dat met het krijgen van nieuwe vriendinnen. Bij mij komen ze zeker niet aanwaaien.

Krijgen nieuwe vriendinnen kost tijd

Laten we de scheiding niet overal de schuld van geven. De vriendengroepjes die een scheiding niet overleven, waren mogelijk toch gedoemd te eindigen, maar zijn nu versneld gestopt. Je zet andere mensen voor het voldongen feit te kiezen of te delen en beide vinden we blijkbaar lastig. Maar als iets eindigt dan geeft dat ook weer lucht voor iets nieuws. Zoals een relatie die stopt en eigenlijk best oké was, maar toch stopt. Na het aangaan van nieuwe relaties, wanneer je over de schok heen bent, kun je ontdekken dat er best een leven is na je ex. Een leven dat ook de moeite waard is. Misschien wel een leven dat beter bij jou past. Dit soort inzichten heeft tijd nodig. Zo ook het verkrijgen van nieuwe vriendinnen.

Jij hebt niet veel vriendinnen

“Mama, jij hebt ook weinig vriendinnen hier in het dorp”, een opmerking van mijn kinderen die me ooit tot nadenken zetten. “Ja, dat klopt”, was de korte conclusie die ik daarop had. Want wat zijn nu vriendinnen. Mensen waar je bij het schoolplein een praatje mee maakt en waar je even wat langer bij blijft staan kletsen? Andere moeders waar je bij een voetbalwedstrijd van je zoon best een gezellig gesprek mee hebt?

Tijdens mijn scheiding en daarna nog een paar jaar was ik als ouder bij de oudervereniging van de basisschool van mijn kinderen. Vergaderen deden we bij mij, ik kon namelijk niet goed weg als alleenstaande moeder. Het is dan gezellig en je leert zeker nieuwe vrouwen kennen. Maar toen mijn kinderen van de basisschool afgingen, stopte deze functie.

Ook direct stopt het contact met de andere moeders, waar ik toch heel wat glaasjes rode wijn mee gedronken had, na afloop van een vergadering. Uit het oog uit het hart. dat is een uitspraak die van toepassing lijkt. Ik denk echter dat ik bij een aantal vrouwen zeker terecht kan als ik hulp nodig heb, maar mensen zijn tegenwoordig allemaal zo druk met zichzelf. Ik denk dat dit het grootste euvel is in het verkrijgen van nieuwe vriendschappen.

Echte vriendschappen zijn als sterren

Vandaag wordt mijn hartsvriendin 50 jaar. Ze woont niet om de hoek, dus ik heb haar alvast een kaartje gestuurd voor haar verjaardag. Haar feestje komt binnenkort. “Echte vriendschappen zijn als sterren, ze zijn er wel altijd, maar je ziet ze niet voortdurend.” Dit is een spreuk op een kaart die ik echt toepasselijk vind voor onze vriendschap. Ik heb die niet gestuurd. “Goede vriendinnen geef je een dikke kus, de beste geef je je hart.” Een kaart met deze spreuk heb ik wel gestuurd. Je hoeft niet veel vrienden te hebben om je goed te voelen. Eén beste, of enkele, is al erg fijn.

Nieuwe vriendin komt soms aanwaaien

Natuurlijk is het prettig om op de plek waar je woont mensen om je heen te weten waar je eens een praatje mee kunt maken, dat wat verder gaat dan oppervlakkigheden. En natuurlijk heb ik best vrouwen in mijn omgeving waar ik mee ga lopen, waar ik me goed bij voel. Maar dat er gewoon niet zoveel vrienden zijn waar je bij kunt uithuilen in slechte tijden, dat is gewoon zo. Wanneer je er daar een paar van hebt, waar je wel je hart kunt luchten, dan moet je je al rijk voelen. En de telefoon is dan een beste hulpmiddel. Dat zijn vaak wel de vriendschappen die de storm des tijds overleefd hebben. En het is mooi te merken dat er soms vanuit een onverwachte hoek een nieuwe vriendin bij komt. Vertrouwen geven en vertrouwen krijgen is daarbij erg belangrijk. Zeker als je wat ouder wordt.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Zo win je het vertrouwen terug na een leugen

Gevoelens zoals schaamte, woede, wrok, rechtvaardiging, afweer en meer hebben je...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Jarig tijdens Covid-19? Zo kun je het toch leuk maken!

In plaats van je verjaardag met een grote groep thuis te...

Zo ga je van vriendschap naar relatie

Ben je al jaren bevriend met iemand, maar voel je stiekem...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

advertentie