nieuwe vrienden maken

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net  verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven. Sommige mensen draaien hun hand er niet voor om, anderen (vaak de wat meer verlegen of introverte medemens) heeft het daar iets moeilijker mee. Wil jij ook graag nieuwe vrienden maken? Laat je inspireren door onze tips!

De eerste drie stappen naar nieuwe vrienden

Stap 1. Wees erbij!

Op het moment dat je dit leest is er in jouw omgeving van alles aan de gang. In jouw stad, dorp of naaste omgeving worden tal van leuke dingen georganiseerd. Het maken van nieuwe vrienden zit hem in het begin vooral in het overwinnen van een drempel(tje). Durf jezelf uit te nodigen bij vrienden, familie, maak een praatje bij de supermarkt, bushalte of ga dit jaar wel mee met het bedrijfsuitje.  Het motto is: zorg dat je erbij bent!

Stap 2. Stap uit je comfortzone en onderneem nieuwe dingen

De beste manier om nieuwe mensen te ontmoeten en vrienden te maken is om uit je comfortzone te durven stappen en iets nieuws te ondernemen. Dit kan een leuke hobby zijn, maar ook een cursus volgen, vrijwilligers werk gaan doen of je aanmelden bij die leuke (sport)vereniging. Hoe meer mensen je ontmoet, hoe groter de kans dat er een of meerdere bij zitten waarmee het hartstikke goed klikt. Het zijn allemaal prima mogelijkheden om je vriendenkring uit te breiden.

Stap 3. Je dagelijkse leven aanpassen

Het maken van nieuwe vrienden klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Vaak ontmoet je in korte tijd veel nieuwe mensen als je een paar gewoontes in je dagelijks leven aanpast. Ga bijvoorbeeld regelmatig koffie halen bij dat leuke tentje om de hoek, of bezoek regelmatig dat gezellige café. Binnen de kortste keren kent het personeel je en maak je makkelijk een praatje. Ben je sportief? Ga op bij een nieuwe vereniging. De hardloopclub, sportklasjes of de wielerclub.

5 eigenschappen om echt connectie te maken

Een belangrijk deel van het nieuwe vrienden maken is er dus gewoon te zijn, nieuwe dingen te ondernemen, er op uit gaan en met mensen te praten. Dit doen we in meer of mindere mate allemaal dus waarom hebben sommige mensen binnen de kortste keren een klik met iemand en duurt het voor anderen vele malen langer om een connectie aan te gaan?

Een Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die veel en hechte vriendschappen hebben vijf fundamentele dingen met elkaar gemeen hebben.

1. Oprechtheid

Eigenlijk geldt het voor alle relaties, dus ook voor vriendschappen, de enige die werken zijn degene om wie je echt iets geeft. Als je geen oprechte interesse hebt dan prikken mensen daar meteen doorheen en is een potentiele vriendschap kansloos. Als je geen oprechte interesse voor iemand kunt opbrengen dan moet je op zoek naar een andere omgeving en dus andere mensen bij wie je dat wel voelt.

2. Behulpzaamheid

Iedereen heeft wel eens de hulp van anderen nodig. Helaas zijn veel mensen nog altijd bang om iets voor een ander te doen omdat ze denken dat ze daar in de toekomst niets voor terug zullen krijgen. Of je denkt dat iemand zijn of haar zaakjes zo goed op orde heeft dat ze jouw hulp heus niet nodig hebben, dus jij biedt het ook niet aan. Bedenk dat je meer te bieden hebt dan jezelf denkt. Vraag mensen naar hun doelen in het leven en misschien kunnen jullie elkaar daarbij helpen. Een hele mooie basis voor een nieuwe vriendschap.

3. Oog voor detail

Het is onmogelijk om je te binden aan mensen als je niet weet wat ze denken en willen in het leven. Probeer je dus te verdiepen in de interesses van een ander. Wat vinden ze mooi, leuk, bijzonder en luister goed. Alles wat je hoort kun je later weer in een ander gesprek terughalen. Je geeft daar blijk van oprechte interesse en oog voor details en dat is iets wat in vriendschappen bijzonder wordt gewaardeerd!

4. Oog voor anderen

Ben je op een feestje, of ergens met meerdere mensen? Als je met iemand in gesprek bent kan je door anderen bij het gesprek te betrekken ook de potentiele vriendschap versterken. Vrienden van jouw gesprekspartner zullen zich welkom in plaats van buitengesloten voelen en het prettig vinden om ook met jou kennis te maken. Op deze manier geef je het gesprek een nieuwe wending en kom je super sociaal over.

5. Onderhoud contact

Heb jij een leuk gesprek of ontmoeting gehad en zou je het contact graag voortzetten? Zorg er dan voor dat die persoon jou niet vergeet. Stuur een aardig kaartje als hij/zij jarig is, of vraag in het gesprek of hij/zij op Facebook zit zodat jullie contact met elkaar kunnen houden. Nieuwe vrienden maken betekent eigen initiatief, persoonlijke aandacht en oprechte interesse.

Lisa

Werkt sinds 2011 bij Singlessite en Single2Travel | Kookt graag gerechten uit de Italiaanse, Thaise of Balkan-keuken | Muziekliefhebber | Netflix tot in de late uurtjes

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uitgaan
By Margret ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
buiten spelen
By Margret ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.
gratis activiteiten singles
By Moniek ·
11 oktober 2021

Gratis activiteiten voor singles in vijf stappen

Uitgaan is leuk. Andere singles ontmoeten ook. Maar vrijwel iedere activiteit, feest of ander event voor singles kost geld. Wat als je nou tijdelijk (of permanent) wat krap bij kas zit?
By Moniek ·
12 juni 2021

Wat je kunt doen als jouw date uiteindelijk toch heeft afgezegd

By Tijmen ·
3 juni 2021

Kom goed voor de dag op je eerste date na corona

terras
By Moniek ·
1 mei 2021

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé focus voor singles.