houden van meer mensen

Nieuwe regels voor het liefdesspel

Welke regels leg je jezelf op in de liefde? Dit is een vraag die filosoof Simone van Saarloos overdenkt in haar boek “Het monogame drama”. Zij spreekt uit ervaring omdat ze zelf meer dan een partner heeft. Net zoals er voor gezondheid een schijf van vijf bestaat, heeft zij dit ook voor een gezond liefdesleven ontwikkeld.

Iedere dag een relatie met een ander

Een liefdesleven waarbij je bij wijze van spreken iedere dag met iemand anders een relatie hebt. Maandag knuffel je met Jan, dinsdag lach je je te pletter met Paul, woensdag heb je een heel persoonlijk gesprek met Michel, donderdag ga je naar een serieus theaterstuk met Herman en op vrijdag heb je een romantisch avondje met Maarten. Zo begint het artikel in BN DeStem van vandaag over Relaties.

Monogame relatie stabieler?

Zo ongeveer beschrijft Simone haar liefdesleven in het boek “Het monogame drama”. Voor haar is één geliefde niet genoeg. Ze wil blijven openstaan voor nieuwe ontmoetingen.  Ze pleit ervoor dat mensen meerdere betekenisvolle verbindingen mogen aangaan. Is een monogame relatie niet veel stabieler? Volgens Simone zeker niet en het CBS ondersteunt haar gedachten met cijfers. Een derde van huwelijken eindigt in een scheiding en nog niet getrouwde monogame stellen gaan nog vaker uit elkaar.

Nieuwe regels voor het liefdesspel

In onze cultuur is de monogame relatie de standaard. Er worden daarom weinig vragen gesteld bij de regels die we ons zelf daarbij opleggen. Is het zo natuurlijk om voor één geliefde te kiezen? Simone denkt van niet. In haar boek stelt ze daarom nieuwe regels op voor relaties. Een sociale schijf van vijf als variant op de bekende schijf van het Voedingscentrum, werd door haar bedacht.  Deze nieuwe schijf zou moeten leiden tot een gezond en minder breekbaar liefdesleven.

Deze nieuwe regels zijn van toepassing op monogame relaties maar zeker bij polyamorie. Polyamorie betekent meervoudige liefde of veel liefde. Het gaat er om dat je meer dan een liefdesverbinding aangaat maar waarbij alle betrokkenen op de hoogte zijn. Je moet er mee instemmen, anders past het niet bij jou.

1. Zie verschillende mensen

In de ideale wereld van Simone ben je alleenstaand en zelfstandig. Natuurlijk wil je als single ook graag liefde in je leven, maar de gedachte bij dit eerste gebod is dat je zelf verantwoordlijk bent voor je geluk of pijn, niet iemand anders.

Liefde is minder breekbaar als je niet alles verlangt van één geliefde. Zij is voorstander van onderhouden van verschillende contacten. Sociale behoeftes kun je spreiden, het gaat niet alleen om bevrediging maar juist om de verrassing. Als je openstaat voor anderen verval je niet in vanzeflsprekendheid of gemakzucht.  Liefde heeft ook meerdere verschijningsvormen. Dit herken je als je meerdere mensen ziet. Concentratie is volgens Simone waar het om gaat. Ben met al je aandacht bij iemand, ben met al je aandacht bij je werk of ben met al je aandacht bij het sporten.

2. Deel niet alles

Wees niet te overvloedig in je behoefte aan contact. Je moet aanvaarden dat je niet alles met een ander hoeft te delen. Het is een illusie iemand echt te kennen en dat willen nastreven legt erg veel druk. Laat ruimte ook om anderen en accepteer dat die ander buiten jou om een heleboel meer is. Dan pas zie je hoe die ander echt is. Het draait om wederzijds besef dat je elkaar niet volledig kunt kennen.

Bij grote verliefdheid moet je toch afstand bewaren en niet volledig aan de ander gaan hangen. Liefde heeft verhullling nodigom spannend te blijven. Een ander blijft aantrekkelijker als er enige afstand is. Het is nodig te doseren anders raak je jezelf helemaal kwijt. Versmelting maakt fantasieloos. Er is die kramp om alles maar te delen. Bied daar weerstand aan.

Wie meerdere geliefden heeft moet de aandacht verdelen. Samen zijn blijft zo iedere keer een keuze die je met overtuiging maakt.

3. Ga voor echt contact

Mensen zijn onvoorspelbaar en daarmee hun verlangens ook. Wanneer de ander jouw vraag of verlangen niet kan beantwoorden, ren dan niet meteen weg. Als iemand een grens aangeeft, hoeft dat niet de hele relatie te blokkeren. Kijk naar de ruimte die overblijft.

4. Sta open

Focus je niet op kenmerken, eigenschappen, verschillen of overeenkomsten. Iemand is per definitie interessant omdat hij of zij een ander is. Vergelijken levert niets op, zeker niet in de liefde. Probeer niet te oordelen. De ondoorgrondelijke vreemdheid van de ander, dat is interessant om je daar mee bezig te houden.

5. Vrij veilig

Risicoloos contact bestaat niet en hier gaat het niet alleen om condooms. Is het werkelijk verschrikkelijk als in een monogame relatie een geliefde vreemdgaat, of vinden we dat erg omdat vreemdgaan volgens de regels van de monogamie niet mag? Volgens Simone is vooral dat laatste het belangrijkst. Laat bij jaloerse gevoelens geen huichelarij toe. Ga er van uit dat de ander dit niet doet om jou alleen maar pijn te bezorgen. Meestal gaat het dan om je eigen verlangens. Veel relaties sneuvelen doordat mensen op zo’n moment uit elkaar gaan terwijl er wel liefde is.

Zet elkaar niet vast en laat je niet vastzetten. Je kunt je grens en je wensen aangeven. Maar elkaar beperken in vrijheid dat is geen goede basis van een gelukkige relatie.

 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.