relatie en geld
12 June 2018

Nieuwe poging: alimentatieplicht van 12 naar 5 jaar

Mensen die gaan scheiden, betalen straks niet meer twaalf jaar alimentatie, maar nog maar vijf jaar. Althans dat is de bedoeling van hetgeen VVD, D66 en PvdA zij overeengekomen. Alleen als er jonge kinderen in het spel zijn, of als iemand zo dicht tegen de AOW-leeftijd aanzit dat een baan vinden erg moeilijk wordt, moet langer alimentatie worden betaald.

Alimentatieduur verkorten

De drie partijen wilden de alimentatieduur al eerder verkorten. Een voorstel dat zij drie jaar geleden indienden, werd evenwel gekraakt door de Raad van State. Die vond dat het plan er onvoldoende rekening mee hield dat sommige vrouwen op het moment van echtscheiding een grote achterstand hebben op de arbeidsmarkt. Daarom worden er nu uitzonderingen gemaakt. Bij huwelijken langer dan vijftien jaar, waarbij degene die recht heeft op alimentatie korter dan tien jaar voor zijn of haar pensioen zit, geldt een alimentatieduur tot tien jaar. Als er kinderen onder de 12 jaar zijn, is dat maximaal twaalf jaar.

Niet meer van deze tijd

Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten is het hoog tijd dat de wet wordt aangepast. „Ik vind het niet meer uit te leggen aan mensen waarom ze nog twaalf jaar alimentatie moeten blijven betalen aan hun ex-partner. Dat is niet meer van deze tijd.” „Als je na een huwelijk besluit uit elkaar te gaan, wil je er zeker van zijn dat je allebei zo snel mogelijk weer op eigen benen kunt staan”, vult PvdA-Kamerlid Attje Kuiken aan. „Het is voor jezelf niet goed als je langdurig financieel afhankelijk blijft van de ander als dat niet nodig is.” D66’er Maarten Groothuizen spreekt van een wet die met de tijd meegaat. Alleen als dat echt nodig is, moet iemand nog langdurig zijn of haar ex-partner blijven onderhouden.

Brede steun verwacht

De partijen verwachten dat het voorstel op brede steun kan rekenen in de Tweede Kamer. Dat laatste moet nog maar worden bezien. Er wordt al jarenlang druk gelobbyd om de alimentatieduur terug te brengen van 12 naar 5 jaar maar tot op heden is dat niet gelukt.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

Een echtscheiding is een moeilijk proces om doorheen te gaan. Het...

Eerste woning kopen: 5 tips voor starters op de woningmarkt

Voor starters is het niet eenvoudig om een woning te vinden....

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat...

Beter niet scheiden wanneer je kinderen hebt?

Je vermoedt dat het gras bij de buren groener is, of...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie