werken

Nieuwe baan: met deze 5 tips maak je een goede start

Heb je een nieuwe baan? Gefeliciteerd! Het moment is aangebroken om je ambities waar te maken. Maar geen paniek: met een beetje stiptheid en beleefdheid, een open mind en wat concentratie los je alle verwachtingen in. Ook die van de persoon die je net heeft aangenomen. 

 1. Kijk op je horloge
  Neem altijd een marge van een kwartiertje zodat je zeker niet te laat komt. Laatkomers geven de indruk nogal ongeorganiseerd te zijn en dat valt doorgaans niet in goede aarde bij kersverse werkgevers. Ook bij je collega’s maak je niet echt een goede beurt wanneer je te laat komt. Denk daarom een kwartier vooruit, daarmee voorkom je onverwachte vertragingen. Moet je om 08.30 beginnen. Fout! Je moet er om 08.15 gewoon zijn.
 2. Begroet je collega’s
  Het eerste wat je doet wanneer je ‘s morgens (op tijd) aankomt op je nieuwe werkplek: je collega’s en bazen vriendelijk begroeten. Een glimlach en een “goeiemorgen” zijn nooit overbodig. Vergeet niet dat die mensen in zekere zin je nieuwe familie worden, die je bijna elke dag ziet. Beleefd en vriendelijk zijn, is de basis van elke werkrelatie.
 3. Blijf kalm
  Een nieuwe baan betekent uit je comfortzone komen. Zeker als het je eerste baan is. Je zal op de proef gesteld worden en wil het natuurlijk goed doen. Maar let op! Jezelf te veel druk op de schouders leggen, kan je goede voornemens schaden. Denk gewoon: Iedereen, hoe briljant ook, is ooit beginneling geweest. Een ‘groentje’ heeft het recht niet alles al te weten, zoekende te zijn en fouten te maken. Het belangrijkste is je goede wil te tonen en je in te zetten. Ze hebben jou, en niet een ander gekozen voor deze baan. Da’s geen toeval.
 4. Leer van de anderen
  Kunnen luisteren, creëert een serene band met je collega’s en leert je hoe je nieuwe job in z’n werk gaat. Ook al denk je alles te weten, er gaapt vaak een grote kloof tussen theorie en praktijk. Vergeet niet dat oudere collega’s onbetaalbare ervaring hebben, die je tijd kan helpen winnen. Luister dus aandachtig naar hun raad. Doen ze dat niet uit zichzelf? So what! Trek dan je stoute schoenen aan en ga links en rechts vragen stellen. Schroom werkt vaak in twee richtingen. Van zodra het ijs gebroken is, doen veel collega’s niets liever dan nieuwelingen goede raad te geven.
 5. Smeed banden
  Een van de sleutels tot een professionele ontplooiing is de sfeer op de werkvloer. Kruip dus niet in je schulp. Neem de tijd voor een koffietje of een praatje met een collega of baas. Laat wat informatie doorsijpelen over jezelf, je karakter of je interesses. En stel vragen om hen aan de praat te krijgen. Door banden te smeden, voel je je part of the team en dus minder gestrest.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!