We leven in turbulente tijden, ook het traditionele gezinsmodel is onderhevig aan veranderingen. Relaties die stukgaan en scheidingen komen almaar vaker voor. Meer dan één op de tien kinderen groeit op in een nieuw samengesteld gezin. Die nieuwe gezinnen vertonen familiale configuraties die niet altijd even makkelijk zijn. Gezinsleden die elkaar moeten leren kennen, die hun plaats moeten vinden, gezagsproblemen …
Het dagelijks leven zit vol uitdagingen. Wonderoplossingen bestaan niet, maar er zijn wel heel wat valkuilen die je kunt ontwijken.
Het echtpaar is uit elkaar gegaan, niet de kinderen
Volgens een specialist in gezinstherapie, is het woord ‘nieuw samengesteld gezin’ nogal dubbelzinnig. “Er bestaat maar één echt gezin, dat van de bloedverwantschap. Het bestaan invoeren van twee gezinnen veroorzaakt een loyaliteitsconflict.
Door het kind uit te leggen dat de nieuwe partner de ouder niet vervangt, is het vrijer in de relatie met de nieuwe partner en dat is wat het ook wil. De stiefouder aanvaarden moet gebeuren in een geest van respect voor de beslissing van de ouder.”
Breng je ex op de hoogte
De ex moet op de hoogte worden gesteld van de plannen van het nieuw samengesteld gezin. Hij (of zij) heeft het recht om alle informatie te krijgen die te maken heeft met de nieuwe levenscontext van het kind. Die aanpak verkleint ook het risico op conflicten en afrekeningen.
Stiefvader en stiefmoeder: hoe vertelt u het aan uw kinderen?
De nieuwe partner voorstellen is een cruciale fase voor het nieuw samengesteld gezin. De nieuwkomer wordt als een vreemdeling ervaren en zo gebeurt het al eens dat stiefmoeder of stiefvader het gevoel hebben op het strafbankje te zitten.
Het is belangrijk om oordeelkundig op te treden, om het juiste moment en de juiste omstandigheden te vinden om iedereen op zijn gemak te stellen.
Het is belangrijk dat uw kind uw nieuwe partner regelmatig ziet. Alleen zo zal het de relatie serieus nemen en eraan wennen.
Neem ook de tijd om met uw kind te praten en te luisteren naar wat in hem omgaat en welke gevoelens hem bezighouden.
Maar maak het ook duidelijk dat dit een bewuste keuze is, dat u een nieuw leefkader wil creëren met iemand waarvan u houdt.
Stiefvader, stiefmoeder: hoe wint u gezag?
De wet voorziet geen enkel statuut voor de stiefvader of de stiefmoeder. Hij heeft dus geen enkel recht inzake opvoeding en schoolse opleiding van de kinderen van de partner. In die context wordt het laten gelden van gezag (wat zo al niet makkelijk is) in een nieuw samengesteld gezin helemaal een heikele evenwichtsoefening.
Een gebrek aan een wettelijk kader betekent echter niet dat er geen samenlevingsregels en gedragscodes mogen zijn. Het nieuwe koppel moet samen een “modus vivendi” uitwerken, het moet dat aan de kinderen voorleggen en ook laten respecteren.
Dat kader brengt structuur in het leven van het kind. Het begrijpt dat zijn stiefouder een volwassene is op wie het kan rekenen, maar die het ook moet respecteren en gehoorzamen.
Bron: E-Gezondheid