single sexy alleenstaande moeder

Nieuw samengesteld gezin: de sleutels tot succes

We leven in turbulente tijden, ook het traditionele gezinsmodel is onderhevig aan veranderingen. Relaties die stukgaan en scheidingen komen almaar vaker voor. Meer dan één op de tien kinderen groeit op in een nieuw samengesteld gezin. Die nieuwe gezinnen vertonen familiale configuraties die niet altijd even makkelijk zijn. Gezinsleden die elkaar moeten leren kennen, die hun plaats moeten vinden, gezagsproblemen …

Het dagelijks leven zit vol uitdagingen. Wonderoplossingen bestaan niet, maar er zijn wel heel wat valkuilen die je kunt ontwijken.

Het echtpaar is uit elkaar gegaan, niet de kinderen

Volgens een specialist in gezinstherapie, is het woord ‘nieuw samengesteld gezin’ nogal dubbelzinnig. “Er bestaat maar één echt gezin, dat van de bloedverwantschap. Het bestaan invoeren van twee gezinnen veroorzaakt een loyaliteitsconflict.

Door het kind uit te leggen dat de nieuwe partner de ouder niet vervangt, is het vrijer in de relatie met de nieuwe partner en dat is wat het ook wil. De stiefouder aanvaarden moet gebeuren in een geest van respect voor de beslissing van de ouder.”

Breng je ex op de hoogte
De ex moet op de hoogte worden gesteld van de plannen van het nieuw samengesteld gezin. Hij (of zij) heeft het recht om alle informatie te krijgen die te maken heeft met de nieuwe levenscontext van het kind. Die aanpak verkleint ook het risico op conflicten en afrekeningen.

Stiefvader en stiefmoeder: hoe vertelt u het aan uw kinderen?
De nieuwe partner voorstellen is een cruciale fase voor het nieuw samengesteld gezin. De nieuwkomer wordt als een vreemdeling ervaren en zo gebeurt het al eens dat stiefmoeder of stiefvader het gevoel hebben op het strafbankje te zitten.

Het is belangrijk om oordeelkundig op te treden, om het juiste moment en de juiste omstandigheden te vinden om iedereen op zijn gemak te stellen.

Het is belangrijk dat uw kind uw nieuwe partner regelmatig ziet. Alleen zo zal het de relatie serieus nemen en eraan wennen.

Neem ook de tijd om met uw kind te praten en te luisteren naar wat in hem omgaat en welke gevoelens hem bezighouden.

Maar maak het ook duidelijk dat dit een bewuste keuze is, dat u een nieuw leefkader wil creëren met iemand waarvan u houdt.

Stiefvader, stiefmoeder: hoe wint u gezag?
De wet voorziet geen enkel statuut voor de stiefvader of de stiefmoeder. Hij heeft dus geen enkel recht inzake opvoeding en schoolse opleiding van de kinderen van de partner. In die context wordt het laten gelden van gezag (wat zo al niet makkelijk is) in een nieuw samengesteld gezin helemaal een heikele evenwichtsoefening.

Een gebrek aan een wettelijk kader betekent echter niet dat er geen samenlevingsregels en gedragscodes mogen zijn. Het nieuwe koppel moet samen een “modus vivendi” uitwerken, het moet dat aan de kinderen voorleggen en ook laten respecteren.

Dat kader brengt structuur in het leven van het kind. Het begrijpt dat zijn stiefouder een volwassene is op wie het kan rekenen, maar die het ook moet respecteren en gehoorzamen.

Bron: E-Gezondheid

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.