Nieuw: de over-en-uit coach

Er lijkt een nieuw ‘ras’ te bestaan onder de therapeuten. De zogenaamde ‘breakup coach’ is een persoonlijke motivator die (vooral vrouwen) advies geeft over hoe ze een pijnlijke relatiebreuk overleven.
 

Gespecialiseerde coach

Als een grote pot troostijs en ‘angry chick’-muziek niet baten, zelfhulpboeken en vrouwenblaadjes niet aan jou besteed zijn en de “Je verdient gewoon beter”-conversaties je de oren uitkomen, kan je tegenwoordig beroep doen op een gespecialiseerde coach om de draad terug op te pikken na een mislukte relatie.

Strategie
Er blijkt zoveel vraag naar te zijn dat specialisten als Susan J. Elliott er een voltijdse job van kunnen maken. Ze focust naar eigen zeggen altijd eerst op het finaal verbreken van alle contact met de ex. “Hoe meer tijd ze spenderen aan het praten met hun ex, des te moeilijker is het om hen terug te doen leven voor zichzelf”.

Eén manier om dat te doen is samen een lijst op te stellen met alle vragen die de cliënt heeft voor zijn/haar ex en vervolgens ook zelf de mogelijke antwoorden te fabriceren in de hoop het besef te kweken dat de eigenlijke conversatie totaal nutteloos en overbodig pijnlijk zou zijn.

In een tweede fase wordt gewerkt aan het zelfvertrouwen. Zo moet Elliott de vele harde woorden die gedumpte vrouwen over zichzelf spuien eerst verzachten. Dingen als “Ik ga voor eeuwig en altijd alleen zijn” en “Ik ben oud, lelijk en slonzig”, helpen de zaak namelijk geen millimeter vooruit. In plaats van te piekeren over de toekomst, moeten de cliënten eerst een leven opbouwen door interesses te bekijken en hobby’s te zoeken.

Uiteraard wordt er verder ook dieper gekeken naar mogelijke destructieve patronen die ook toekomstige relaties de das om zouden kunnen doen. “Als we de schuld steevast op ex-partners schuiven, blijven we in de rol van het slachtoffer en zullen we nooit evolueren”, klinkt het.

Coach
Er bestaat geen standaard opleiding voor ‘breakup coaches’. Hun ervaring wordt meestal overgeheveld uit jaren als therapeut of een job in een andere tak van de psychologische hulpverlening. Anderzijds doen ook mensen met een ‘grondige’ kennis van zelfhulpboeken zich voor als professionals.

Wat is dan de meerwaarde ten opzichte van een traditionele therapeut? Volgens Elliott en haar ‘soortgenoten’ zijn de gewone zetelsessies niet interactief genoeg en veel te passief. “Ik denk dat mensen die een relatiebreuk moeilijk kunnen verbijten nood hebben aan een echte gids. Niemand leert echt hoe je ermee moet omgaan. We moeten het vaak stellen met domme statements als “Er zwemmen nog veel andere vissen in de zee” of de raad dat een pedicure en manicure de pijn wel zullen verzachten”, aldus Elliott.

Beter dan goede vriendin?

Het klinkt allemaal mooi, maar naar ons gevoel kan je voor die steun en ‘gidsbeurten’ ook terecht bij een goede vriend(in), in plaats van er bijna 70 euro per sessie voor neer te tellen.
 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?