open relatie seks
9 September 2017

Niet monogaam zijn wordt ietsje hipper

Zou jij 100 procent monogaam willen zijn in je toekomstige relatie of ga je meer voor een open variant? In de meeste relaties is het nog altijd taboe om niet monogaam te zijn. Toch komt het steeds vaker voor denken experts.

Polyamorie een beetje hip

De bekendste vorm daarvan is polyamorie. Dat houdt in dat je meerdere liefdespartners hebt en is iets anders dan een open relatie waarbij het vaak enkel gaat om seks met derden. Onduidelijk is hoeveel mensen voor een vorm van non-monogamie kiezen, maar volgens experts worden het er steeds meer.  “Polyamorie is het nieuwe gay, is een beetje mijn indruk”, zegt Stefan Ossmann, die aan de Universiteit van Wenen promoveert op het onderwerp. “Het wordt echt een beetje hip. Je ziet het ook steeds meer in series, zoals You me her.”

Dapper

“Elk jaar komen er twee of drie nieuwe zelfhulpboeken uit en die zijn erg succesvol”, zegt ook Christian Klesse, die onderzoek doet aan de Manchester Metropolitan University. “Dat laat in ieder geval zien dat er interesse is voor non-monogamie als optie. Maar er zijn weinig mensen die echt dapper genoeg zijn om het te doen.”

Meerdere relaties

Roos Reijbroek durft het wel aan om meerdere relaties te hebben. Ook zij merkt dat het normaler wordt. “Op het moment dat ik vertel dat ik polyamoreus leef, zeggen mensen nu: ik ken ook iemand die dat doet. Dat was jaren geleden wel heel anders.”

Uit de kast

Toch vinden polyamoristen het lastig om uit de kast te komen. “Mensen worden al snel gezien als onverantwoordelijk en onvolwassen, of dat ze geen goede partner of ouder zijn”, zegt Klesse. “Vrouwen krijgen dat stigma nog wat sneller dan mannen.”

Samenleving

Ook is de samenleving niet ingesteld op relaties met meerdere mensen. “Wij gaan ervan uit dat een relatie tussen twee mensen de norm is”, zegt Ossmann. “Tot de jaren 60 moesten dat een man en een vrouw zijn. Nu is het al gewoon dat twee mannen of twee vrouwen een relatie hebben, maar nog niet dat bijvoorbeeld twee mannen en een vrouw bij elkaar zijn.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Koffie met mate is gezond voor het hart

Met mate koffie drinken geeft minder kans op hartziekten, beroerte en...

Vreemdgaan met Filemon

Hoe zijn we monogaam geworden en waarom zijn we er zo...

Verhipping van vintage ook zichtbaar in de mode

Bewust bezig met duurzaam leven? Dan koop je misschien ook wat...

Deze vooroordelen over overspel bij vrouwen kloppen niet

Vreemdgaan is iets van alle tijden en alle types van mensen....

Zou jij je partner willen delen in een open relatie?

Je vriend of vriendin delen met een ander is in bijna...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie