open relatie seks

Niet monogaam zijn wordt ietsje hipper

Zou jij 100 procent monogaam willen zijn in je toekomstige relatie of ga je meer voor een open variant? In de meeste relaties is het nog altijd taboe om niet monogaam te zijn. Toch komt het steeds vaker voor denken experts.

Polyamorie een beetje hip

De bekendste vorm daarvan is polyamorie. Dat houdt in dat je meerdere liefdespartners hebt en is iets anders dan een open relatie waarbij het vaak enkel gaat om seks met derden. Onduidelijk is hoeveel mensen voor een vorm van non-monogamie kiezen, maar volgens experts worden het er steeds meer.  “Polyamorie is het nieuwe gay, is een beetje mijn indruk”, zegt Stefan Ossmann, die aan de Universiteit van Wenen promoveert op het onderwerp. “Het wordt echt een beetje hip. Je ziet het ook steeds meer in series, zoals You me her.”

Dapper

“Elk jaar komen er twee of drie nieuwe zelfhulpboeken uit en die zijn erg succesvol”, zegt ook Christian Klesse, die onderzoek doet aan de Manchester Metropolitan University. “Dat laat in ieder geval zien dat er interesse is voor non-monogamie als optie. Maar er zijn weinig mensen die echt dapper genoeg zijn om het te doen.”

Meerdere relaties

Roos Reijbroek durft het wel aan om meerdere relaties te hebben. Ook zij merkt dat het normaler wordt. “Op het moment dat ik vertel dat ik polyamoreus leef, zeggen mensen nu: ik ken ook iemand die dat doet. Dat was jaren geleden wel heel anders.”

Uit de kast

Toch vinden polyamoristen het lastig om uit de kast te komen. “Mensen worden al snel gezien als onverantwoordelijk en onvolwassen, of dat ze geen goede partner of ouder zijn”, zegt Klesse. “Vrouwen krijgen dat stigma nog wat sneller dan mannen.”

Samenleving

Ook is de samenleving niet ingesteld op relaties met meerdere mensen. “Wij gaan ervan uit dat een relatie tussen twee mensen de norm is”, zegt Ossmann. “Tot de jaren 60 moesten dat een man en een vrouw zijn. Nu is het al gewoon dat twee mannen of twee vrouwen een relatie hebben, maar nog niet dat bijvoorbeeld twee mannen en een vrouw bij elkaar zijn.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.