vrienden voor het leven

Niet langer vrienden voor het leven

Vrienden zijn met iemand heeft ongewild met balans te maken. Iedereen houdt in zijn hoofd een soort van boekhouding bij. De hoeveelheid moeite die je voor elkaar doet, moet in balans zijn. Voor vriendschap heb je altijd twee mensen nodig. Soms ben je lange tijd vrienden, maar een vriendschap kan ophouden te bestaan.

Vriendschap op basis van gelijkwaardigheid

Vriendschap, bedoeld als een relatie zonder seks, daar moet je energie in steken als je het wilt versterken of behouden. Wil je dit juist niet dan kun je het laten verwateren of bewust abrupt afbreken. Goede vrienden hoeven niet hetzelfde te zijn, er zijn verschillende gradaties, dat heeft met je eigen gevoel te maken. De basis ven een goede vriendschap is wel een gelijkwaardige relatie. Een relatie waar je allebei in moet investeren.

Duidelijk en oprecht

Een relatie is een samenkomen van individuele behoeften. Dat hoeft niet te betekenen dat die behoeften in een vriendschap altijd samen komen. Soms zit je even op een ander spoor, denk je net even iets anders over een bepaald onderwerp. Hoe duidelijker en oprechter jij communiceert des te hechter zal de vriendschap worden. Aan de ander biedt je veiligheid. Die ander weet dan wat hij aan jou heeft. Hij zal jou daar om gaan waarderen.

Niet langer vrienden voor het leven

Een vriendschap afbreken is voor beide partijen moeilijk. Voor degenen die niet lager bevriend wil zijn zit er vaak een onderliggende reden achter. Dat is bijvoorbeeld dat de basisveiligheid die zojuist genoemd is niet langer gevoeld wordt. Grenzen stellen is voor veel mensen lastig, maar wel nodig. Wanneer je moeite hebt om eerlijk tegen jezelf te zijn, dan zwakt dat de kwaliteit af van het contact dat je met andere mensen hebt. Je kunt je als het ware minder hechten. En dat je deze ene vriendschap niet langer wilt, wil niet zeggen dat je geen behoefte zal hebben aan een nieuwe vriendschap.

Ontvrienden

Je kunt er voor kiezen vriendschappen te laten verwateren, door een tijdje niet meer op uitnodigingen in te gaan. Maar door je in een vriendschap er telkens van af te maken met een smoesje, maak je meer stuk dan je lief is. Ook met jezelf. Die smoesjes zijn niet meer dan een laffe manier om te ontwijken dat je je grenzen aangeeft. Besloten iemand echt te gaan ontvrienden, pak dan in ieder geval de telefoon om het netjes uit te leggen. Of houd het in een face to face gesprek bij jezelf. Maak de ander geen verwijten. Het is niet nodig de ander te beschadigen, voor het gevoel dat vooral in jou zit. Zeg wat het voor jou doet, dat het jou niet langer brengt wat jij zou willen. Ontvriend worden terwijl je er niet op voorbereid was, is voor de ander al moeilijk genoeg.

Bron: BN De Stem, 20 mei 2017, Psyche, (ont)vrienden voor het leven, door Leo van Marrewijk

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!