Bijna de helft van de Amerikaanse moeders heeft meer stress door haar partner dan door haar kinderen, dat toonde een recente enquête aan.
 

Extra kind

Deze enquête is gehouden onder meer dan 7.000 moeders in de Verenigde Staten. Hij toont aan dat een andere kijk op het ouderschap, een gebrek aan hulp bij huishoudelijke taken en de typische relatieproblemen maken dat moeders het gevoel hebben dat hun partner eigenlijk een extra kind is dat ze moeten verzorgen.

De gemiddelde moeder geeft zichzelf 8,5 op 10 qua stressniveau. Maar het zijn niet enkel de mannen die stress veroorzaken, ook lesbische partners zijn vaak gefrustreerd door hun wederhelft.

Huishouden
Toch is een partner nog altijd beter dan geen partner, alleenstaande mama’s kampen met het meeste stress van alle ondervraagden. Drie kwart van de ondervraagden zegt dat zij het grootste deel van de huishoudelijke taken verrichten, iets wat ook zeker zijn tol begint te eisen. Een op de vijf geeft toe dat dit een grote bron van stress is.

Beter weten
Volgens therapeute Hal Runkel is het huwelijk het probleem, maar vooral de opvoeding van de kinderen.  “Mama’s denken dat het grootbrengen van hun kroost hun voornaamste taak is, dus zoeken ze steun bij hun echtgenoot. Wanneer een man dan niet aan de verwachtingen voldoet, dan beginnen de ruzies.”

Haar echtgenoot Runkel is het hier niet mee eens, hij vindt meningsverschillen een onderdeel van een relatie dat je erbij moet nemen. “Het huwelijk is als sporten, dat kan je soms een miserabel gevoel geven.”

Mama Dena Fleno is het helemaal eens met de resultaten van de enquête: “Van een zevenjarige verwacht je dat hij of zij zich kinderachtig gaat gedragen. Een 35-jarige dat het kind uithangt is zorgwekkender, omdat hij beter zou moeten weten.”