echtscheiding
6 June 2015

Niet iedere echtscheiding is een vechtscheiding

Het aantal echtscheidingen heeft een vlucht genomen. De cijfers liegen er niet om: ruim 1 op de 3 (38%) van de gesloten huwelijken of geregistreerde partnerschappen eindigt in een echtscheiding of ontbinding van het partnerschap. Onderzoek over en aandacht voor echtscheiding is aan de orde van de dag. Het woord vechtscheiding wordt hierbij zowel in de media als in de volksmond te pas en te onpas gebruikt. 

Wat is een vechtscheiding?

Familierechtadvocaat Paul de Gier, partner bij familierechtkantoor SmeetsGijbels, roept op zorgvuldiger en bewuster om te gaan met de term vechtscheiding. “Tegenwoordig wordt iedere echtscheiding waarbij de rechter beslissingen moet nemen, een vechtscheiding genoemd. Dat is echt onjuist en kan leiden tot onnodige schade bij de afwikkeling van die echtscheiding”, aldus De Gier.

Bekende Nederlanders

Dit geldt nog eens extra voor bekende en vermogende Nederlanders die verwikkeld zijn in een echtscheiding. Daar ligt immers ook nog het risico van reputatieschade op de loer. De scheiding van deze personen wordt immers veelal breeduit besproken in de diverse media. Professionele en minder professionele partijen geven hierop hun niet altijd even professionele mening. Dat kan tussen de scheidende partijen tot extra spanningen leiden die de afwikkeling alleen nog maar moeilijker maakt.

Wanneer spreken van vechtscheiding?

Wat De Gier betreft zou van een vechtscheiding pas gesproken mogen worden, als partijen, met hun advocaten, niet in staat zijn om hun geschilpunten op een zakelijke wijze op te lossen, omdat zij verstrikt blijven in verwijten naar elkaar. Kortom, als de exen blijven ruziën in plaats van hun problemen op te lossen. Emoties horen bij een echtscheiding, maar uiteindelijk moet de echtscheiding zakelijk worden afgewikkeld op een manier die voor beide echtgenoten respectvol is.

Ruzie niet altijd vechtscheiding

Als de echtgenoten er samen echt niet uitkomen, moet iemand anders de beslissingen nemen. Dat is de rechter. Dat maakt een scheiding echter nog niet tot een vechtscheiding. Een vechtscheiding wordt het pas als de echtgenoten ook in de rechtszaal door blijven ruziën. Een goede familierechtadvocaat coacht zijn cliënt dus ook op dat punt, juist teneinde een vechtscheiding te voorkomen.

De top 5 oorzaken van een vechtscheiding zijn:

1. Niet verwerkte emoties. Dit is de allerbelangrijkste oorzaak van een vechtscheiding. Het proces van accepteren van het feit dat de echtscheiding aanstaande is, loopt zelden gelijk bij de partijen.
2. Zorg over toekomst (alimentatie, huisvesting, carrière)
3. Persoonlijkheidsstoornis (narcisme, borderline)
4. Zorg om de kinderen
5. Bedrog (vreemdgaan)

Lijdensweg voorkomen

“De rol van een familierechtadvocaat is niet alleen zorgen voor de juridische afwikkeling maar heeft ook als taak om zijn cliënt zover te krijgen dat hij/zij rationeel over een juridische afronding kan nadenken. Een goede familierechtadvocaat zorgt dat de cliënt de toekomst weer met vertrouwen tegemoet kan zien en de ex partner met respect kan blijven benaderen. Op die manier hoeven echtscheidingen niet te ontaarden in een langslepende lijdensweg”, aldus De Gier.

Delen:
Facebook Twitter Icon

2 reacties

  1. Dat is absoluut waar. Gelukkig gaan er ook heel veel scheidingen goed. Daar wordt helaas te weinig aandacht aan besteedt. Door vooraf en tijdens het scheidingsproces meer aandacht te besteden aan de emoties, praktische zaken en hulp te bieden bij het opbouwen van een nieuwe toekomst, kunnen problemen en conflicten tijdig opgelost worden. Een scheiding is immers veel meer dan de juridische beëindiging van een relatie. Scheidingscoaching en counseling is meer dan mediation en helpt scheidende en gescheiden partners samen of individueel met het goed afsluiten van hun relatie op zowel praktisch, juridisch als emotioneel gebied, het opbouwen van een nieuwe toekomst en het (opnieuw) vormgeven van hun ouderschapsrelatie na de scheiding. www.scheidendatdoejezo.nl

    Marjo Landsman | 8-06-2015
  2. Mee eens! Een scheiding is een traumatische situatie waarin mensen uiterst belangrijke beslissingen moeten nemen over hun kinderen en geld. Als familiemediator help ik mensen om hun belangen naar elkaar toe te verwoorden, sommige beslissingen misschien nog uit te stellen en niet meteen dicht te spijkeren (omgangsregeling). hoe moeilijk ook door alle emoties begeleiden in gesprek te blijven. Een proces die inderdaad beter buiten een rechtbank gevoerd kan worden niet door 2 advocaten en hun clienten (conflict) maar door 1 mediator of 1 advocaat in gesprek samen met beide partners. (www.bronsmediation.nl utrecht)

    caroline | 7-06-2015
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

Een echtscheiding is een moeilijk proces om doorheen te gaan. Het...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Culi gids

Met singles gezellig eten? Ga eens...

advertentie