niet alles draait om geld

Niet alles draait om geld

Na een scheiding gaan vrouwen er financieel gemiddeld 23 procent op achteruit. Het is voor velen echt lastig om de uitgaven weer in balans te krijgen met de nieuwe inkomsten. Steek je hoofd nooit in het zand voor geldproblemen. Weet ook dat niet alles om geld draait. 

Niet alles draait om geld

Natuurlijk is het makkelijk praten over geld wanneer je er genoeg van hebt. Wat we nog weleens vergeten in deze tijd, is dat geld feitelijk een ruilmiddel is en geen doel op zich. Verlies niet uit het oog wat je wilt realiseren in het leven. Denk daarom vanuit jouw wensen en doelen.  Wees creatief als je in kaart brengt wat er allemaal voor nodig is om dat te bereiken. Niet alles draait om geld. Wat van belang is om te weten wat er maandelijks in en uitgaat. Is dit niet in evenwicht, onderzoek dan hoe je het weer in balans kunt krijgen. Sluit nooit je ogen voor financiële problemen maar zoek meteen uit waar het knelt. Leer minder afhankelijk van geld te worden

1. Koop niet meteen, maar stel je aankoop uit

Zie je iets wat je graag wilt hebben of nodig denkt te hebben? Wacht een paar dagen voordat je het koopt. Het meeste betalen we via een pinpas, online bankieren of met onze mobiele telefoon. Geld is veel minder tastbaar en de (emotionele) waarde van geld is daardoor afgenomen. Velen hebben niet in de gaten hoeveel ze precies nog aan geld hebben nadat bedragen zijn afgeschreven.

Ga voor jezelf na hoe dat bij jou zit. Schrijf op wat je wel en niet koopt en probeer te achterhalen welke behoefte eronder zit. Wat is jouw motief om dat kledingstuk te kopen? Veel voorkomende motieven zijn zekerheid en sociale acceptatie. Door dit gedurende een periode vol te houden zal je een rode draad ontdekken. Dit kan je helpen om uiteindelijk inzichtelijk te krijgen wat jouw wensen en doelen in het leven zijn.

2. Doe mee met de deeleconomie

De crisis heeft veel mensen laten beseffen dat het onnodig is om alles zelf te kopen. De deeleconomie is een mooie ontwikkeling die ook nog eens prettig is voor je portemonnee. Je kunt de deeleconomie in jouw omgeving ook stimuleren. Je kunt misschien tegen een kleine vergoeding koken voor buurtbewoners of een kledingruil organiseren waar mensen hun kleding of kinderkleding kunnen ruilen. Iedereen brengt iets in en neemt wat mee. De een ruimt haar kast op, de ander heeft iets nieuws. Kijk goed om je heen, toon oprecht interesse in andere mensen en wees je bewust van je eigen kwaliteiten. Niet alles draait om geld en moet wat kosten, je kunt  diensten uitwisselen met een ander.

Als alleenstaande moeder kun je bijvoorbeeld jezelf helpen door na te gaan waar jij en andere alleenstaande vrouwen of moeders behoefte aan hebben. Wie weet, vind je een groepje moeders van school bereid om samen een opvangrooster voor de kinderen te maken of kunnen jullie elkaar helpen om geld en tijd te besparen door huishoudelijke klusjes te verdelen. Dit bespaart niet alleen geld, het kan zelfs geld opleveren. Er zal sowieso meer verbondenheid tussen de mensen in jouw omgeving ontstaan.

3. Durf te vragen

Nils Roemen en Fanny Koerts hebben een inspirerend boek geschreven, #DTV of #durftevragen. Zij zeggen er zoveel overvloed is. Niet alleen in materiële zaken maar ook aan kennis en ervaring. Hulp vragen zien wij als een teken van zwakte en afhankelijkheid. In deze maatschappij zijn we geneigd onze problemen zelf op te lossen. En dat is zonde en niet nodig. Spreek uit wat je wilt bereiken of nodig hebt. Grote kans dat wat je nodig hebt, zich aandient. Niet alles draait om geld.

NOTE: Natuurlijk geldt dit ook voor mannen, maar mogelijk in mindere mate.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!