aantrekkingskracht

Net zo lief single zijn

Je bent single en volop aan het daten. Omdat je al zo’n lange tijd alleen bent, heb je in je single bestaan ook je draai gevonden. Dit bestaan alleen bevalt eigenlijk best. Maar toch ben je aan het daten omdat je niet weet of altijd alleen ook zo leuk is. Maar wanneer komt uit je date de ware naar voren? Hoe kun je uitsluiten dat er snel een breuk zal optreden?

Slechts 2 vragen nodig

Volgens onderzoekers van de universiteit van Virginia zijn er slechts 2 vragen nodig om erachter te komen of een partner de ware is en of een breuk te voorspellen is. “Hoe gelukkig ben je in je relatie als je het afzet tegen de situatie waarin je single zou zijn?”, is de eerste vraag.  De tweede vraag is: “Hoe denk je dat je partner deze vraag zou beantwoorden?”

Liefdesgeluk op waarde schatten

Wetenschappers stelden deze vragen aan 4242 stellen en herhaalde dat ongeveer 6 jaar later. Nu zijn we jaren verdere en zijn de gegevens opnieuw bekeken zijn. Het blijkt dat mensen die net zo lief single waren als nog in hun relatie, meer kans hebben nu geen relatie meer te hebben met hun toenmalige partner. Mensen die het liefdesgeluk van hun partner overschatten, bleken nog veel meer kans te hebben op een scheiding.

Slechts 40% kon de vraag over het geluk van de partner goed inschatten, 60% zat er dus naast. Het waren wat meer vrouwen die dachten dat hun man ongelukkiger zou zijn als single. De mannen vonden zichzelf juist wat beter af zonder hun vrouw. De mannen dachten ook vaker dat hun vrouw gelukkiger zou zijn zonder de relatie.

Toen na 6 jaar de vragen werden herhaald, was al ongeveer 7% gescheiden. Bij de mensen die het antwoord van hun partner correct hadden ingeschat, was minder dan 6% gescheiden. Van de mannen die het verdriet van hun vrouwen in het geval van een breuk overschatten, was 13% inmiddels single. Van de vrouwen die dachten dat hun man erg ongelukkig zou worden na een scheiding, was 14.5% alleen komen te staan.

Op juiste manier ruzie maken

Wanneer je het geluk van een ander in een relatie overschat, dan ben je bij een conflict mogelijk in de veronderstelling dat je wel je zin kunt doordrijven of het hard op hard kunt spelen omdat de ander toch niet weggaat. of jou toch niet afvalt.  Het onderhandelen wat dan gebeurt, wordt door degene die te zelf verzekerd is over de zaak, namelijk over de relatie, verkeerd gespeeld. Heb je echter wel door dat de ander niet zo happy is met de relatie, maar jij wilt het graag behouden of verbeteren, dan krijg je een hele andere manier van ruzie maken.

Don’t push me

Als je denk dat je vrouw erg gelukkig is, push je haar misschien wat meer om te doen wat jij graag wilt, wat jij gedaan wilt krijgen. Is je vrouw echter helemaal niet zo blij met de relatie en ze wordt bijna weer gedwongen iets te doen wat ze eigenlijk niet wil, dan kan dat wel eens net te veel zijn. Een relatie kan op dat moment stranden om iets waarvan je denkt “Waar gaat het nu in hemelsnaam om?”. Dat is dan de befaamde druppel en de emmer die al bijna vol was. Volgens de onderzoekers toont het onderzoek aan hoe belangrijk het is te weten hoe de ander zich voelt.

Belangrijk bij daten

Het is dus van belang wanneer je aan het daten gaat en je een korte relatie krijgt, dat je open en eerlijk bent tegen je zelf over je gevoelens. Ben ik met deze partner gelukkiger dan dat ik single ben? Hoe denk jij dat jouw date op dat moment tegen de ontstane relatie aankijkt? Het zou toch prettig zijn en een hoop verdriet minder geven, wanneer je naar elkaar uitspreekt wat je in elkaar ziet en wat de ander wel of niet toevoegt in jouw huidige leventje.

Las evaluatie in

Misschien vind jij het geen vergelijk, maar ik noem het toch. Wanneer je onder behandeling gaat voor een therapie, dan spreek je af een aantal keer langs te komen, de 4e afspraak wordt dan een evaluatie gesprek. Gaat de behandeling goed, maar is het probleem nog niet weg, dan gaan we door op de zelfde voet met mogelijk enige uitbreiding of aanpassing. Brengt de behandeling niet wat je er van verwacht, omdat bijvoorbeeld de therapeut jouw niet zo ligt, dan kun je dit uitspreken, en op een volwassen manier de behandeling afronden. Het zou toch mooi zijn wanneer je zoiets ook met een nieuw date zou kunnen afspreken.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

5 date tips niet opvolgen
By Margret ·
4 oktober 2021

Na 9 maanden en 98 dates verder

Bij wijze van een experiment in 9 maanden tijd 98 keer op date gaan, dat is soort top sport. Susan Winter heeft dit gedaan en de conclusies die zij hieruit trekt zijn niet gering. Vrouwen die elkaar vertrappen om het meeste aandacht van een man te krijgen, lijkt wel het dierenrijk.
vragen en antwoorden vliegen
By Margret ·
1 oktober 2021

Zonder vooroordelen daten met papieren zak op je hoofd

In Groot-Britannië hebben ze een nieuwe vorm van daten bedacht. Het deed mij meteen denken aan The Voice, ongezien mooi zingen en niet beoordeeld worden op je uiterlijk. Daten met de ruggen naar elkaar toe? Nee, met een papieren zak over je hoofd.
gratis date scoren
By Margret ·
20 september 2021

Ongeschikt gesprekstof voor eerste date

Een handleiding voor een perfecte eerste date bestaat niet. Deze date zal door zenuwen wat moeizaam kunnen verlopen. Maar ja, geen date, is ook geen optie meer. Wat je precies moet zeggen, is ook lastig. Enkele tips waarover je beter niets kunt zeggen, daar ben je mogelijk wel mee geholpen.
date tips
By Moniek ·
5 september 2021

9 opmerkelijke date geheimen

Denk je als single alles al te weten over daten? Even je kennis testen dan. Wij vertellen je 9 interessante geheimen over daten zodat je weer helemaal op de hoogte bent en klaar voor je volgende date!
daten december coach
By Margret ·
9 augustus 2021

Wil je met me slapen? Voulez vous coucher avec moi, ce soir?

"Voulez-vous coucher avec moi?" Dat is de vraag die Brian uit Californië tijdens zijn 'sexperiment' aan 200 vrouwen in Amerika stelde. 200 keer kreeg hij een kordate 'nee' als antwoord.
datingsites vergelijken
By Moniek ·
5 augustus 2021

Dit zijn de meest populaire datingsites op een rijtje in Nederland