Heb je kids in de pubertijd en ben je bang dat ze via internet worden verleid en ingepakt door de eerste de beste viezerik? Via Facebook kan je de boel namelijk behoorlijk faken, dus een gewaarschuwde ouder telt voor twee.

Wil jij zeker weten dat de persoon achter dat profiel wel te vertrouwen is met je zoon of dochter? Dit zijn 9 manieren om een fake Facebook profiel eruit te vissen.

Fotomodel foto’s

Heeft die nieuwe vlam van je zoon of dochter op Facebook wel een heel aantrekkelijk koppie en ziet de foto eruit alsof die regelrecht van een mode shoot afkomt? Dat zou een eerste teken aan de wand kunnen zijn. Een goede foto is natuurlijk een must en het hoeft geen slecht teken te zijn, maar het kan ook dat iemand een beetje enthousiast met Google pictures aan de slag is geweest om een nepprofiel te maken. De foto natrekken kan dus geen kwaad.

Dé ideale vriend(in)

Komen zijn of haar interesses wel heel erg precies overeen met die van jouw dochter of zoon? Wees dan opmerkzaam en alert. Het zou zomaar kunnen dat deze smartass het expres zo heeft opgezet om een gesprekje met jouw kind aan te kunnen knopen.

Vrienden en volgers

Nog een manier om te controleren of een Facebook profiel echt of nep is, is door te kijken naar zijn of haar vrienden en volgers. Zijn die vrienden bijvoorbeeld alleen maar meisjes in de leeftijd van jouw dochter? Dan kan dit duiden op een nep account.

Gemeenschappelijke vrienden

Heb jij en die nieuwe vriend of vriendin van je dochter of zoon toevallig een of meer gemeenschappelijke vrienden? Vraag dan eens bij hen of deze persoon in kwestie daadwerkelijk bestaat en informeer eens naar wat voor type dit dan is.

Zoek en gij zult vinden..

Google is echt je beste vriend om een nep profiel op te sporen. Je kunt zoeken op naam, beroep, school enzovoorts.. Komt er helemaal niets uit jouw speurtocht? Dan moet je je echt afvragen of de info op het Facebookaccount wel klopt.

Omgekeerde zoekmachine

En wat te denken van de omgekeerde zoekmachine, namelijk Google Images. Sla een paar foto’s op en zoek naar de afkomst van deze foto’s Een zeer snelle en effectieve manier om een bedrieger eruit te filteren. Hier lees je hoe dit precies werkt.

Fotoalbum

Op Facebook pagina’s vind je allemaal fotoalbums. Waarschijnlijk heeft je zoon of dochter er zelf ook meerdere. Werp hier eens een kritische blik op. Welke foto’s staan er allemaal op? Reageren er vrienden of familieleden? Verder zijn tags een goede indicatie om te zien of deze persoon echt bestaat. Als iemand alleen maar professionele modellenfoto’s op zijn/haar profiel heeft staan dan bestaat de kans dat het hier om een nepprofiel gaat.

Denkbeeldig sociaal netwerk

Laat je niet misleiden door andere, voor jou compleet onbekende Facebookvrienden van deze persoon die zijn/haar bestaan lijken te bevestigen.  Het is heel simpel om meerdere nep accounts aan te maken en zo op te zetten dat ze een denkbeeldig sociaal netwerk creëren.

Vrienden familie

Voegt deze nieuwe Facebook vriend(in) van je zoon of dochter plots ook jou of andere familieleden toe? Wees dan alert want vaak doen bedriegers dit bewust om zo meer vertrouwen bij je kind te winnen.