stralen huid koolhydraatarm

Nee zeggen leer je in deze vijf stappen

Zeg jij ook (bijna) altijd overal ja op en heb je even later alweer spijt al haren op je hoofd? Leren ‘nee’ zeggen is een kunst apart. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, pluk je daar wel de vruchten van. Daarom 5 stappen zodat ook jij wat vaker nee durft te zeggen!

Waarom altijd ‘ja  zeggen niet goed voor je is

Voortdurend toestemmen om het anderen naar de zin te maken kan van jou nog zo’n flexibel en sympathiek persoon maken, het komt jouw persoonlijke groei en relaties met anderen niet ten goede, weten psychologen. Daarom is “nee” leren zeggen een essentiële vaardigheid. Gelukkig is het iets dat je kan leren, weet professor psychologie Art Markman.

Waarom zeggen we altijd ja?

Dat je geen nee kan zeggen is helemaal niet uitzonderlijk. Volgens psychologisch onderzoek is het typisch vrouwelijk om altijd maar “ja” te zeggen op voorstellen, zonder eerst aan onszelf te denken. “Sinds onze kindertijd zijn we erin getraind om bereidwillig mee te gaan in wat er van ons gevraagd wordt,” legt psychologe Kristen Carpenter uit. “Nee zeggen zit niet ingebakken in ons gedrag, we zijn ermee opgevoed dat we voor anderen moeten zorgen – vrouwen nog meer dan mannen -, moeten meewerken en moeten delen met elkaar. Assertief zijn en eerst aan jezelf denken zit er daarom vooral bij vrouwen veel minder in.”

Leer NEE zeggen in vijf stappen

Toch hebben we er voor onszelf baat bij om af en toe luid en duidelijk “nee” te zeggen tegen iemand die een gunst van ons vraagt. Deze vijf concrete tips kunnen daar bij helpen.

  1. Antwoord niet meteen

“Goed, dat doe ik wel,” het is eruit voor je het weet. Iemand stelt je een vraag, en je hebt meteen de neiging om daar mee in te stemmen. In plaats van meteen in te gaan op het voorstel, kan je jezelf beter wat bedenktijd gunnen. “Zeg tegen de persoon die je het voorstel doet dat je het lief vindt dat hij of zij aan je denkt, maar dat je toch nog even in je agenda moet kijken of navragen of het wel kan. Maak er een reflex van om te zeggen, “daar kom ik nog op terug”, in plaats van meteen zonder nadenken “ja” eruit te gooien.

  1. Geef de boodschap zelf door

Wil je een aanbod afwijzen? Geef je boodschap dan niet via-via door of zoek geen toevlucht in een sms. Geef je antwoord rechtstreeks aan de persoon die je om de gunst vroeg, bij voorkeur face to face. “Je moet echt oefenen om to the point te zijn en dit te durven. Je moet baas worden van je eigen antwoord.

  1. Wees duidelijk

Draai niet rond de hete brij heen of kom niet aandraven met halfbakken excuses. “Veel vrouwen zullen zeggen ‘ik weet niet zeker of ik wel kan dan’, terwijl ze een excuus zoeken om het aanbod af te wijzen,” weet Carpenter. “Vrouwen hebben de neiging om de deur nog even op een kier te laten. Maar je bent beter specifiek, duidelijk en direct. Dat is heel simpel: zeg gewoon nee.”

  1. Leg geen verantwoording af

Voel je niet schuldig omdat je “nee” zegt, en zoek zeker niet naar een verantwoording of excuus omdat je een aanbod weigert. “Geen zin” is vaak echt al verantwoording genoeg. “Zeg gewoon tegen de persoon in kwestie: ik kan niet, sorry,” adviseert Markman. “Daar is geen uitleg bij nodig. En verzin er niet bij dat je wel héél graag zou willen, maar al iets gepland hebt. Tenzij dat echt zo is, dat is de enige reden wanneer je dat verhaal wel mag gebruiken.”

  1. Kom niet terug op je beslissing

Als je voortdurend “nee” zegt op voorstellen, maar daarna terugkomt op je beslissing door te zeggen “ik zal het toch wel doen”, stelt die “nee” van jou niks meer voor. Na een tijd geloven mensen toch niet meer dat je het écht niet zal doen, en gaan ze ervan uit dat je wel zal bijdraaien. “Als je eenmaal nee hebt gezegd, moet je het op die nee houden,” zegt Carpenter. “Je moet het echt menen, en niet terugkomen op je beslissing.”

Heb je kinderen? Dan zeg je zo’n 27 keer per dag nee. Dat is al een goed begin!

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!