bruid buitenland

Nederlandse man haalt liefde uit het buitenland

Een steeds grotere groep Nederlanders trouwt met een partner uit het buitenland. In bijna 30 procent van de huwelijksmigratie, ook wel gezinsvormende migratie genoemd, die plaatsvond tussen 2997 en 2011, is er sprake van een autochtone partner.

Dit blijkt uit het “Huwelijksmigratie Nederland” rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Een nieuwe liefde uit het buitenland halen wordt steeds populairder. En dat geldt niet alleen voor mannen. Ook vrouwen vinden vaker een nieuwe partner over de grens.

Vrouw uit het buitenland

Nederlandse mannen trouwen vooral met een vrouw uit de voormalige Sovjet-Unie, de Filipijnen en Thailand. Bijna 80 procent van de Thaise en Filipijnse gezinsvormers kwamen in de periode 2007-2011 naar Nederland om te trouwen met een autochtone Nederlander. Door de globaliserende wereld ontmoeten mensen elkaar steeds vaker door reizen en werk. Maar ook internet speelt een grote rol.

Datingsites

Internationale datingsites spelen in op deze trend: zij zijn gespecialiseerd in vrouwen van een specifiek land of werelddeel. Zo prijzen ze Thaise vrouwen aan als “lief, zorgzaam en slank” en Russische vrouwen als “zelfstandig, sterk, huiselijk en niet afwijkend qua uiterlijk en cultuur”. De huwelijksbureaus die westerse mannen met vrouwen in niet-westerse landen in contact brengen, worden ook wel international marriage brokers (imb’s) genoemd.

Servicepakketten

Veel imb’s bieden servicepakketten aan om het huwelijk en de visumregelingen af te handelen. Ook worden er bridal tours aangeboden, waarbij groepen mannen naar een buitenlandse stad vliegen om potentiële bruiden te ontmoeten. Deze reizen vormen de voornaamste inkomstenbron voor de imb’s. Het afgelopen decennium is de mob-industrie (mail order bride-industrie) exponentieel gegroeid door het toegenomen gebruik van internet over de hele wereld.

Keerzijde

Leen Sterckx van het Sociaal Cultureel Planbureau waarschuwt dat er ook een keerzijde zit aan huwelijksmigratie. “De categorie autochtone Nederlanders met een niet-westerse partner is steeds belangrijker, maar tot nu toe blijft de problematiek rondom deze huwelijken onderbelicht. Alle aandacht ging steeds naar Marokkaanse en Turkse immigranten en hun problemen met re-integratie. Er werd vanuit gegaan dat immigranten met een autochtone partner minder problemen hebben.”

Het tegenovergestelde is waar. Uit het onderzoek van het SCP blijkt dat immigranten met een autochtone partner net zoveel moeite hebben om te re-integreren en om een baan op niveau te vinden als Marokkaanse en Turkse immigranten. Buitenlandse vrouwen die trouwen met een autochtone partner zijn vaak hoogopgeleid. Maar omdat het ook voor hen moeilijk is om een baan te vinden, zijn ze niet alleen afhankelijk van hun partner voor hun verblijfsvergunning, maar zijn ze ook economisch en emotioneel afhankelijk.

Thuiszitten

De Russische Sacha Swyatkyna kwam vier jaar geleden naar Nederland en is getrouwd met een Nederlandse man. Ze vonden elkaar via een datingsite. Ondanks dat zij hoogopgeleid is, lukt het haar niet om werk te vinden. “Ik ben als een kind afhankelijk van mijn man. Ik word depressief van het thuiszitten. Ik wil met mensen praten en dingen leren”, zegt ze. Timi Stoop-Alcala komt uit de Filipijnen en ontmoette haar man via online gaming. Zij had op de Filipijnen een goede baan bij een communicatiebureau, maar in Nederland telde deze werkervaring niet. Er zat niks anders op dan weer te gaan studeren. Op die manier heeft ze via haar stage een baan als zzp’er gevonden.

Ook voor de Nederlandse partner is het moeilijk om opeens zoveel verantwoordelijkheden te hebben, zegt Leen Sterckx: “Het is alsof hij opeens een kind heeft en dat leidt tot conflicten en stress. Je kan niet uit elkaar, want dan verliest zij haar verblijfsvergunning. Dit alles is een explosieve cocktail en het escaleert tot mogelijk huiselijk geweld. Huwelijksmigranten zijn kwetsbaar.”

Nederlandse vrouwen

Nederlandse vrouwen vinden ook vaker in het buitenland een partner. Dit komt volgens het SCP-rapport doordat vrouwen vaker in hun eentje reizen en steeds grotere reizen maken en zo hun partner ontmoeten. Ook ontmoeten veel vrouwen via (vrijwilligers)werk in het buitenland hun toekomstige echtgenoot. Sommige vrouwen gaan ook bewust in het buitenland op zoek naar een huwelijkspartner.

Toch zijn het vooral mannen die hun vrouw vinden in het buitenland. Van de 40.000 mensen die tussen 2007 en 2011 naar Nederland kwamen om te trouwen, waren er 28.000 vrouw. Hoelang deze huwelijken stand houden is niet bekend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum werken op dit moment aan een onderzoek om de echtscheidingscijfers te achterhalen.

Interessante info over de regelgeving om een partner uit het buitenland naar Nederland te kunnen halen lees je hier.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Blarney stone kiss
By Margret ·
20 oktober 2021

Vieze adem beter dan vieste plekken

Zal ooit enige wetenschapper zich gebogen hebben over de mate van hygiëne van een single ten op zichten van iemand die niet alleen is? En hoe zit dat op vakantie plekken?
vakantie liefst met partner
By Moniek ·
26 juli 2021

Eerste vakantie samen oorzaak van verliefdheidsexplosie

De eerste vakantie samen wordt wel eens gezien als het grootste gevaar voor prille relaties. Maar is dat werkelijk zo of is het slechts een gevoel dat overheerst? De online datingsite Relatieplanet.nl onderzocht het fenomeen ‘datevakantie’ en ondervroeg daarvoor meer dan 4.000 Nederlandse singles.
seks op het strand
By Moniek ·
2 juli 2021

Voorkom deze 5 relatie killers op vakantie

Je bent sinds kort hoteldebotel verliefd en je wilt niets liever dan samen met je kersverse geliefde op vakantie. Een weekendje weg of naar een romantisch bounty eiland, de bestemming maakt je niet eens zoveel uit, als jullie maar ongestoord samen kunnen zijn. Wil je er een top vakantie van maken? Vermijd dan deze 5 relatiekillers op vakantie.
super zomer festival
By Moniek ·
14 mei 2021

Hier moet je aan denken wanneer je weer op vakantie gaat!

Vakantie naar deze landen blijven afgeraden. Maar naar welk land je ook gaat, je kunt te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. We zetten daarom hier op een rij waar je aan moet denken als je weer op vakantie gaat.
solo op reis
By Moniek ·
19 april 2021

Op vakantie naar Israël kan wanneer je bent gevaccineerd

Israël is van plan om toeristen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus vanaf eind mei toe te laten in het land.
marathon noorwegen
By Moniek ·
31 maart 2021

Van reisorganisatie naar teststraat: Martijn Boshuis doet het

Reisbureaus en -organisatoren moeten harde klappen incasseren door de pandemie. Dat kan Martijn Boshuis uit Boekelo beamen