Meer dan de helft van de Nederlanders wil meer tijd besteden aan vrienden. Ook aandacht voor de partner, het gezin en de familie staat hoog op het wensenlijstje. Het alsmaar online zijn, staat echt contact in de weg, vindt 56% van de mensen. Dat blijkt onderzoek van energiebedrijf Nuon. 

Leven in balans

Eén op de vijf Nederlanders is het eens met de stelling: mijn leven is goed in balans. Dat bijna twee maal zoveel als drie jaar geleden. Toen gold dit voor één op de tien mensen. Toch blijft er met de kerstdagen in het vooruitzicht nog wel wat te wensen over. Zo zou het gros van de Nederlanders meer tijd willen investeren in vrienden (57%), familie (28%), partner (25%) en gezin (20%).

Singles behoefte aan vrienden

Vooral alleenstaanden hebben behoefte aan meer contact met vrienden. Het gros van de ouderen boven de 55 heeft daar naar eigen zeggen wel voldoende tijd voor. Jongeren tussen de 18 en 24 komen juist tijd tekort: meer dan 75% van de jongeren zou meer tijd willen hebben voor vrienden. Veel jongeren (53%) hebben ook tijdgebrek als het gaat om hobby’s en sport. Samen erop uit, een spelletje doen, een goed gesprek voeren. Bijna een derde van de deelnemers aan het onderzoek besteedt hieraan in de donkere maanden van het jaar liever tijd dan aan de tv, computer en sociale media. De behoefte aan echt contact is groter bij vrouwen dan bij mannen.

Online storend

Een meerderheid van de Nederlanders geeft ook aan het alsmaar online zijn storend te vinden. Bijna één op de vijf mensen zou vaker offline willen zijn. Vooral jongeren tussen de 18 en 24 jaar vinden dat hun sociale leven te lijden heeft onder smartphones, tablets en andere digitale apparaten. Ruim een derde van de ondervraagden (37%) stoort zich aan mensen in hun omgeving die steeds op de smartphone of tablet zitten te kijken. Vooral inwoners van Friesland, Groningen en Drenthe hebben deze ergernis.