test soa wantrouwen vrouwen

Nederlanders van niet-westerse afkomst testen vaker op hiv/soa

Nederlanders van niet-westerse afkomst laten zich vaker testen op hiv of andere soa dan autochtone Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit. De cijfers worden vandaag gepubliceerd op het ‘Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks’ van Soa Aids Nederland. De cijfers zijn in 2014 verzameld.

Seksueel actiever

Van de (niet-westerse) allochtone Nederlanders liet 10,3% zich het afgelopen jaar testen op hiv en 12,0% op andere soa. Bij autochtone Nederlanders was dat respectievelijk 4,8% en 5,2%. Hanneke de Graaf, senior onderzoeker van Rutgers, licht toe: “Uit eerdere onderzoeken weten we dat bijvoorbeeld Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst seksueel actiever zijn. Het is goed om te zien dat zij de weg naar de testklinieken weten te vinden.”

Sekspartners

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren van 17 t/m 24 jaar meer risico lopen op soa en/of hiv dan de personen die ouder zijn dan 25 jaar. Ruim één op de vijf 17 t/m 24-jarigen (21,5%) had meer dan één sekspartner in de afgelopen 12 maanden. Voor één op de zes (16,8%) was de laatste partner een los contact. Voor 7,1% van de jongeren van 17 t/m 24 jaar was het laatste sekscontact met een losse partner en zonder condoom. “Deze cijfers bevestigen dat aandacht voor veilige seksuele contacten vooral voor jongeren belangrijk blijft “, aldus Hanneke de Graaf.

Leefstijlmonitor

Rutgers heeft voor het onderzoek gebruik gemaakt van de Gezondheidsenquête/ Leefstijlmonitor van het CBS en samengewerkt met het RIVM en Soa Aids Nederland. In de Gezondheidsenquête zijn voor het eerst vragen opgenomen over seksueel gedrag en het risico op soa, hiv en ongeplande zwangerschap. In de kerncijfers is gekeken naar de verschillen hierin naar geslacht, leeftijd, herkomst en opleidingsniveau. Dit onderzoek wordt vanaf nu jaarlijks uitgevoerd. Daarnaast voert Rutgers vierjaarlijks het verdiepende onderzoek ‘Seksuele Gezondheid in Nederland’ uit. De resultaten van dat onderzoek worden in de eerste helft van 2017 bekend.

Meer informatie
Meer kerncijfers uit het onderzoek staan op de website. 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.