goede voonemens

Nederlanders sporten zich suf in de buitenlucht tijdens de corona lockdown

Wie zich in de openbare ruimte waagt, kan de indruk krijgen dat Nederland in coronatijd best op rolletjes loopt. Of beter: op wieltjes, kleine en grote. In parken, op fietspaden en rustige buitenwegen wordt snel duidelijk dat Nederland na de sluiting van sportaccommodaties redelijk massaal is overgestapt op individuele vormen van sporten, zoals hardlopen, wielrennen maar vooral ook skaten en skeeleren.

Alternatief

Zoals de zussen Terbraake en vader Hans. Eigenlijk had Laura Terbraake (17) nog steeds liever op het hockeyveld gestaan. Maar die sport ligt plat, net als het sportcentrum van de Nijmeegse universiteit waar zus Naomi (21) normaal veel aan fitness doet. Dus kochten ze een paar inline-skates. Daarop besloot vader Hans (55) zijn verstofte exemplaren ook van zolder te halen. Een paar keer per week maakt hij nu met zijn dochters een tochtje. “Ik fiets normaal elke dag twee keer een kwartier naar mijn werk bij DHL, waar ik administrateur ben. Maar nu werk ik al vier weken thuis. Vanmorgen hoorde ik dat mensen dikker worden van het thuiswerken. Dat wil ik niet. En mijn tuin is al klaar. Dan is dit een leuk alternatief.”

Verkoop winkels

De verkopers ervaren de hype in hun winkels, zegt Edwin Steijn van Ooms Sport in Den Haag. “We verkopen veel nieuwe skates, maar er komen ook veel mensen voor een wieltje, een remdopje, die hun oude willen opknappen.” Importeur en groothandel Sportimex in Roosendaal stevent deze maand voor de verkoop van skates af op een omzet die twaalf keer zo hoog ligt als in april 2019, zegt Harold van der Heijden. “Na de hype in de jaren negentig was de verkoop helemaal ingezakt, zeker de laatste jaren. Maar de laatste maand is de vraag geëxplodeerd. Die is nu vele malen groter dan het aanbod. Het is ongekend.”

Het plezier in de sport herontdekken

Leveringsproblemen zijn er nog niet. “Vergeet niet dat de markt in Italië, Spanje en Frankrijk volledig stilligt”, zegt Van der Heijden. Wat deze opleving op lange termijn brengt? “Een deel van de mensen die nu skaten blijft hangen. We hebben mooie fietspaden. De mensen herontdekken het plezier in deze sport.”

Ook het wielrennen en mountainbiken wordt vrij massaal beoefend in coronatijd. Vooral de verkoop van sportfietsen in het goedkopere segment tot 1000 euro is fors gestegen. “Zeg maar rustig dat die via internet is geëxplodeerd”, zegt Jelle Meijer, directeur van 12GoBiking in Moordrecht, de grootste fietsenzaak van Nederland. “Dit was de afgelopen jaren een krimpende markt. We zitten nu op een toename van zo’n 400 procent tegenover vorig jaar.”

Bron Trouw  – Verder lezen kan hier

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.