Niemand anders dan wij Nederlanders krijgt zo’n blij gevoel van op vakantie gaan. Een meerderheid van 64 procent wordt extra happy als de vakantie voor de deur staat. Wereldwijd bedraagt dit percentage 48 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Expedia.

Het is opvallend te noemen dat het blije gevoel dat ontstaat door een geplande vakantie niet veel bijdraagt aan ons algehele geluksgevoel. Zo zegt 58 procent van de Nederlandse werknemers dat vakantie hier een redelijk tot groot aandeel in heeft. Wereldwijd bedraag deze score maar liefst 80 procent!

Weg blije gevoel

Het blije gevoel dat bij vakantie hoort is voor sommigen maar van korte duur. Bijna een kwart zegt het na amper 1 dag na thuiskomst alweer kwijt te zijn. Aan al het goede komt een eind, zo ook aan de vakantie. Dat idee kan ervoor zorgen dat wij nuchtere Nederlanders ons niet zo van de wijs laten brengen door de euforie die vakantie met zich mee kan brengen. De Italianen daarentegen houden het goede vakantiegevoel wat langer vast. Bijna een kwart geniet nog na tot een week na thuiskomst.

Opsparen

Wie wat bewaart heeft wat denken veel Nederlanders als het om hun vakantiedagen gaat. Wereldwijd zijn het de Nederlandse werknemers (54%) samen met de Zuid-Koreanen (61%) en de Japanners (60%) die het meest geneigd zijn om hun vakantie dagen op te sparen.

Bijna een kwart neemt een groot deel van zijn of haar vakantiedagen zelfs het liefst mee naar volgend jaar om er dan meteen voor langere tijd tussen uit te gaan. Een wereldreis maken staat bij veel Nederlanders op hun verlanglijstje. Wil jij je vakantiedagen ook meenemen naar volgend jaar? Let dan wel op dat ze na zes maanden komen te vervallen. Dit is wettelijk zo geregeld. Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt dat ze na vijf jaar zijn verjaard.