kwetsbaar helpt in liefde

Nederlander geeft jaarlijks 523 euro uit aan dating

Datend Nederland ging afgelopen jaar vaker op date, maar hanteerde wel een strakker budget ten opzichte van 2015. Mede door het dalende aantal actieve daters en een kleiner budget daalde de inkomsten van de Nederlandse datingindustrie met 11% tot 684 miljoen euro, wat neerkomt op 523 euro per dater.

De ruim 1,3 miljoen actieve daters gaven gemiddeld 31,50 euro uit per date. Opvallende stijger bij de dating uitgaven zijn de voorbehoedsmiddelen, ongeveer 3 procent van alle date-gerelateerde uitgaven. Dat blijkt uit het jaarlijkse LoveEconomy onderzoek van datingservice Lexa.nl, uitgevoerd door TNS.

‘Daten hoeft niet veel te kosten’

Mede-oprichter van How2Spendit Nathalie van Wingerden snapt de daling in date-uitgaven wel. “Het leven van een single is over het algemeen wat duurder. Hij of zij gaat er vaker op uit, en staat er voor veel kosten toch vaak alleen voor. Denk hierbij aan woonlasten, boodschappen, etc. Daarnaast is het altijd maar afwachten of je date tot iets gaat leiden, wat ook een reden kan zijn iets minder groots uit te pakken.” Er zijn genoeg mogelijkheden om te besparen volgens van Wingerden: “Een date hoeft tegenwoordig helemaal niet duur te zijn. Zo is een date bij een koffietentje waarschijnlijk net zo leuk als een diner met een uitgebreid wijnarrangement. En zo kan ik nog wel meer low-budget dates bedenken.”

22 miljoen dates in Nederland

In 2016 zijn de 1,3 miljoen Nederlandse actieve daters meer dan 22 miljoen keer op date geweest. Dat komt neer op gemiddeld 17 dates per actieve dater. Tijdens de dates gaat het grootste deel van het budget (64%) op aan entertainment (bijv. de bioscoop), restaurants en bars, samen goed voor 439 miljoen euro. Opvallend is dat singles wel meer geld uitgeven aan een etentje thuis, ongeveer 37 euro op jaarbasis (een stijging van 3 euro ten opzichte van 2015). Aan uiterlijkheden (kapper, kleding en cosmetica) heeft datend Nederland ook minder uitgegeven. Bovendien geeft 89% zelfs aan niks uit te geven aan cosmetica, we gaan uit van onze natuurlijke schoonheid.

Minder cadeaus, meer condooms

Bij het strakkere dating budget werd er vooral gesneden in de kosten voor het cadeautje. Waar in 2015 gemiddeld 32 euro aan cadeaus werd besteed op jaarbasis (per dater) werd er in 2016 gemiddeld 20 euro besteed aan een cadeau voor een ander. De prioriteiten zijn wat verschoven. In een kleiner dating budget stegen de jaarlijkse uitgaven voor voorbehoedsmiddelen namelijk met meer dan 50 procent van 10 euro (2015) naar 16 euro (2016) per actieve dater.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam