Datend Nederland ging afgelopen jaar vaker op date, maar hanteerde wel een strakker budget ten opzichte van 2015. Mede door het dalende aantal actieve daters en een kleiner budget daalde de inkomsten van de Nederlandse datingindustrie met 11% tot 684 miljoen euro, wat neerkomt op 523 euro per dater.
De ruim 1,3 miljoen actieve daters gaven gemiddeld 31,50 euro uit per date. Opvallende stijger bij de dating uitgaven zijn de voorbehoedsmiddelen, ongeveer 3 procent van alle date-gerelateerde uitgaven. Dat blijkt uit het jaarlijkse LoveEconomy onderzoek van datingservice Lexa.nl, uitgevoerd door TNS.
‘Daten hoeft niet veel te kosten’
Mede-oprichter van How2Spendit Nathalie van Wingerden snapt de daling in date-uitgaven wel. “Het leven van een single is over het algemeen wat duurder. Hij of zij gaat er vaker op uit, en staat er voor veel kosten toch vaak alleen voor. Denk hierbij aan woonlasten, boodschappen, etc. Daarnaast is het altijd maar afwachten of je date tot iets gaat leiden, wat ook een reden kan zijn iets minder groots uit te pakken.” Er zijn genoeg mogelijkheden om te besparen volgens van Wingerden: “Een date hoeft tegenwoordig helemaal niet duur te zijn. Zo is een date bij een koffietentje waarschijnlijk net zo leuk als een diner met een uitgebreid wijnarrangement. En zo kan ik nog wel meer low-budget dates bedenken.”
22 miljoen dates in Nederland
In 2016 zijn de 1,3 miljoen Nederlandse actieve daters meer dan 22 miljoen keer op date geweest. Dat komt neer op gemiddeld 17 dates per actieve dater. Tijdens de dates gaat het grootste deel van het budget (64%) op aan entertainment (bijv. de bioscoop), restaurants en bars, samen goed voor 439 miljoen euro. Opvallend is dat singles wel meer geld uitgeven aan een etentje thuis, ongeveer 37 euro op jaarbasis (een stijging van 3 euro ten opzichte van 2015). Aan uiterlijkheden (kapper, kleding en cosmetica) heeft datend Nederland ook minder uitgegeven. Bovendien geeft 89% zelfs aan niks uit te geven aan cosmetica, we gaan uit van onze natuurlijke schoonheid.
Minder cadeaus, meer condooms
Bij het strakkere dating budget werd er vooral gesneden in de kosten voor het cadeautje. Waar in 2015 gemiddeld 32 euro aan cadeaus werd besteed op jaarbasis (per dater) werd er in 2016 gemiddeld 20 euro besteed aan een cadeau voor een ander. De prioriteiten zijn wat verschoven. In een kleiner dating budget stegen de jaarlijkse uitgaven voor voorbehoedsmiddelen namelijk met meer dan 50 procent van 10 euro (2015) naar 16 euro (2016) per actieve dater.