symphatiek masker af

Narcist zet sympathieke masker af

Narcisme is in de wereld van de singles een onderwerp dat aandacht trekt. Komt dit omdat veel singles een relatie met een narcist achter zich hebben? Mogelijk heb je zelf narcistische trekken die door een partner niet gewaardeerd worden, zodat geen enkele relatie bij jou een lang leven heeft. Dat laatste komt minder vaak voor. Narcisten kunnen en willen in beginsel sympathiek overkomen. 

Sympathieke narcist ontmaskerd

Als je dus verwacht dat een narcist niet sympathiek kan zijn, dan heb je het mis. Wanneer je met hem op een lijn zit en alles leuk en mooi vindt wat hem aanstaat, dan zit je goed. Waar het bij narcisten vaak duidelijk wordt wat voor vlees je in de kuip hebt is als er empathisch vermogen gevraagd wordt. Er zijn een aantal manieren in gedrag te zien, die kenbaar maken dat je met een ander persoon van doen hebt, dan je in eerste instantie dacht. Hij zet zijn sympathieke masker af.

1. Emotioneel Hot Patato spel

Eén van de gedragingen van de narcist laat overeenkomsten zien met het spel “hete aardappel”. Ik dacht eerst dat bedoeld werd dat je een soort van uit de hoogte met een bekakte stem gaat praten om te laten zien dat je meer bent dan de ander, zoals wij zeggen dat je met een hete aardappel in je mond praat. In Amerika hebben ze blijkbaar een spel, waarbij je een hete aardappel gedurende bepaalde tijd of gedurende een lied doorgeeft aan een ander. Je wilt er van af wat het is te warm om vast te houden. Ik zag het ook terug als kinderspel, met ballonnen gevuld met water. Een Hot  Patato staat voor iets lastigs, iets moeilijks, iets dat je liever kwijt dan rijk bent.

hete aardappel spel
Hot potato

Wanneer je probeert het met je partner te hebben over zijn afstandelijkheid en gebrek aan verbondenheid, dan kan het gebeuren dat  hij reageert door te zeggen dat hij niet afwijzend is, maar dat hij eenvoudigweg niet bereid is om te reageren op je boosheid en op je voortdurende klagen.

De schuld wordt in jouw schoenen geschoven

De realiteit wordt zodanig dat het gene waar jij het met hem over wilt hebben, omdat dat jou niet zint, dat dit aspect hem uitermate gaat irriteren. Tijdens deze opkomende irritatie beginnen zijn kaakspieren te verstijven, maar in plaats van zich iets aan te trekken van wat gezegd is, geeft hij jou de schuld van de ontstane gevoelens. De belangrijkste drijfveer voor een narcist is vooral niet te laten merken wat er inwendig gebeurt. Wat er vervolgens hoogst waarschijnlijk gaat gebeuren is dat jij dan pas echt boos wordt, terwijl je in rust  aan het gesprek begonnen was. Door de hete aardappel terug naar jou te spelen, krijgt de narcist de overhand op de situatie.

Jij blijft met de hete aardappel zitten

Omdat de narcist helemaal geen interesse heeft in wat jij voelt en denkt, en dat het voor hem niet uitmaakt of het tussen jullie beter gaat, zal zijn spel van de hete aardappel in jouw nadeel werken. Zeker als je nog om de ander geeft. Je zult je schuldig voelen omdat je gaat denken dat hij eigenlijk niks verkeerd heeft gedaan, maar dat jij het was die uiteindelijk boos werd. Deze schuld zul je net zo lang voelen totdat je echt door hebt dat je met een narcist van doen hebt.

Het spel van de hete aardappel kan bewust gespeeld worden om te manipuleren. Het kan echter ook onbewust gedrag zijn. Wat in ieder geval blijkt uit deze visie is dat wat er wel of niet gebeurt volgens de narcist de schuld altijd bij een ander ligt. Hij zal nooit de hand in eigen boezem steken. Het onvermogen en de onwil om verantwoordelijkheid te nemen voor acties of woorden die gezegd zijn, zijn onder alle omstandigheden narcistische kenmerken.

2. Vragen en afstoten grootste gif

Vragen en afstoten wordt gezien als het grootste gif in relatie patronen en is een onderdeel van de neerwaartse spiraal die vaak eindigt in stuklopen van een relatie. Wat er namelijk gebeurt is dat als een van de twee (meestal de vrouw, maar niet altijd) een vraag voorlegt die beantwoord moet worden of er voor moet zorgen dat een kwestie bespreekbaar wordt, dan trekt de ander zich zowel fysiek als mentaal terug, door zijn armen gekruist hoog tegen zijn borst te plaatsen.

Het patroon dat ontstaat is bijzonder giftig omdat het uit kan lopen op escalatie. Door een onbeantwoorde behoefte zal de persoon die de vraag voorgelegd heeft steeds meer gefrustreerd worden. De vragende persoon zal zijn stem gaan verheffen, wat weer tot gevolg heeft dat de terugtrekkende persoon deze pogingen zal versterken. Beide partijen voelen zich verongelijkt en ontdaan.

Hij wordt steeds aggressiever

De gewoonte van de narcist om de hete aardappel terug te geven betekent dat eenmaal in de ontkennende houding, hij of zij zal of zich terugtrekt of steeds agressiever wordt. Hierbij zal hij vooral degene die vragen stelt  de schuld geven voor het in eerste instantie uiten van de vraag en het vervolgens gooien op diens gebrekkige inlevingsvermogen of iets dergelijks.

In het beschreven geval wordt het hete aardappel spel gecombineerd met een klassiek toxisch patroon. Het is niet alleen het wegduwen van de partner, hij zorgt er opnieuw voor dat ze zich gemanipuleerd voelt en gaat denken dat zij zelf de schuld is. Hij en zij moet je hier gewoon door elkaar gebruiken, want vrouwelijke narcisten vertonen zelfde manier van doen.

3. Zo wraakzuchtig als maar mogelijk is

Heb je in de praktijk ervaren hoe een narcist is en doet, dan heb je vast door teksten die erover geschreven zijn, veel herkend. Vergeet het maar om tot een overeenkomst te komen, verschillen bij te leggen, no way, en heb je de pech dat je met een advocaat aan de slag moet, dan kun je mediation wel op je buik schrijven. Een wraakzuchtige narcist zal aan geen enkel genoemde oplossing meewerken.

Narcist ziet zichzelf als slachtoffer van onrecht

Leugens zijn de pijlen uit de koker van de narcist en het maakt niet uit hoe schandalig ze zijn. Misschien is het wel het meest treffend om te zeggen dat een narcist zichzelf als slachtoffer van onrecht probeert neer te zetten. Niet eens zozeer als zoeker van wraak of als iemand die ten kosten van alles wil willen. Door zijn verwrongen, ontkennende relatie met de werkelijkheid, gelooft de extreme narcist zelf de leugens die hij vertelt. Hij ziet zichzelf niet als leugenaar, maar als een verbitterd iemand die enkel en alleen de waarheid verdedigt, zoals hij het zelf is gaan zien.

Het lastige aan de wraakzuchtige narcist is dat zijn verhaal nog redelijk zal klinken ook, ondanks het feit dat alles wat hij zegt één grote leugen is. Deze persoon zal er alles aan doen om jou in diskrediet te brengen, geruchten over jou te verspreiden, je reputatie aan te vallen, of wat er maar voorbij komt, het maakt namelijk niet uit of het waar is.

Regels fatsoenlijk gedrag bestaan niet

Dit maakt het moeilijk met hem of haar een gevecht aan te gaan, of op het werk, of in gezelschappen of in een gezin en in het bijzonder in een rechtbank. De gebruikelijke regels van fatsoenlijk gedrag bestaan gewoon niet.

Mensen die normaal gesproken weldenkend zijn, met inbegrip van advocaten en rechters, worden door wraakzuchtige narcisten onder druk gezet. De meesten van ons zijn namelijk terughoudend om te geloven dat ieder woord dat door wie dan ook gezegd wordt een regelrechte leugen is. Dat zijn verhaal zo makkelijk aan de dag gelegd wordt, werkt echt maar in het voordeel van een narcist. Het is zijn woord tegen het jouwe en hij vindt het niet erg er aandacht mee te krijgen.

4. Onverschillig om emotionele uitkomsten

Normale mensen die uit elkaar gaan, willen terug kunnen kijken op een goede tijd, waarin ze samen gelukkig zijn geweest. Ze willen daarbij allebei zo weinig mogelijk strijden en zo weinig mogelijk contacten of vrienden verliezen.  Ze willen het gevoel hebben dat ze ook onder lastige omstandigheden zich goed en redelijk opgesteld hebben. In zo’n geval kan mediation werken.

Dat mediation niet werkt bij een wraakzuchtige narcist omdat het de narcist niks kan schelen welk gevoel er over de afgelopen jaren over blijft. Ook al heeft hij al zijn schepen achter zich verbrand, dat doet hem niks. Ook al moet hij nog meer kapot maken dan nodig is, hij zal krijgen wat hij verdient. Ook al moet dit over de rug van zijn kinderen, dat zal aan de situatie niets veranderen.

Voorbereid op treurige waarheid

Tot de ontdekking komen dat de persoon met wie je te maken hebt een narcist is, kan je enigszins helpen je met kennis te wapenen tegen het gedrag dat gaat komen. Weten hoe de persoon in een conflict zal reageren kan je helpen bij de voorbereiding en strategieën als je met een juridisch adviseur aan de slag moet. De vergaarde kennis zal je vooral helpen voorbereid te zijn om de treurige waarheid. De waarheid dat er waarschijnlijk geen redelijke manier is om op een vriendelijke manier jullie relatie te beëindigen, dat het zowel mentaal als financieel een uitputtingsslag wordt, omdat dat past bij het allesverwoestende beleid van de narcist.

Het is geen wonder dat het herstellen van een conflict met een narcist zo moeilijk is, zo frustrerend en voor veel verbittering zorgt. Wil je meer informatie of heb je een vraag over hoe je de scheiding zo soepel mogelijk kan laten verlopen? Rechtsinfo.nl helpt je graag.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.